Aktuální situace hypotečních zprostředkovatelů ve spolupráci s bankami

Banky se obávají živelných odchodů klientů ke konkurenci, díky období poklesu úrokových sazeb, které nás čeká. Do září letošního roku může klient odejít i v době běžící fixace jen s  administrativním poplatkem v řádu několika stokorun. Nicméně i po 1. 9. 2024 odchod klienta v období trvání fixačního období u stávající banky nebude nijak zásadní ekonomickou bariérou. Náklady na přechod k jiné bance i se zahrnutím nově konstruovaného výpočtu za předčasné splacení, mohou být výrazně nižší než setrvání v bance za původních podmínek. Záležet bude samozřejmě na rozdílu mezi klientovou úrokovou sazbou ve smlouvě a aktuálními sazbami dostupnými na trhu, nesplacenou výší úvěru, délkou období, které zbývá do konce fixace atd. 

Součástí této rovnice bude i snaha o udržení klienta stávající bankou tak, že mu nabídne snížení úrokové sazby. Nicméně tento krok je z pohledu bank snížením původního výnosu a je otázkou na kolik bude stávající banka ochotna klientovi sazbu upravit.

Reakce poskytovatelů hypoték s ohledem na budoucí vývoj na hypotečním trhu na sebe nenechaly dlouho čekat.

V lednu letošního roku ukončila Moneta spolupráci s externími zprostředkovateli. Byť je tato zpráva nepříjemná, z pohledu snižující se konkurence schopnosti mezi poskytovateli hypoték, není tato skutečnost nijak zásadního významu. Moneta dlouhodobě svou spolupráci se zprostředkovateli nerozvíjela a bylo to tedy spíše očekávatelné rozhodnutí. Její celkový tržní podíl na hypotečním trhu činil v roce 2023 pouhá 2,4 %.   

Po Monetě následovalo neoficiální oznámení Komerční banky, jež naznačovalo, že KB nebude platit provizi za refinancování. Naštěstí KB vše pečlivě zvážila a finální opatření od 1. 4. 2024 sice zavádí nulovou provizi u refinancování v době, kdy klientovi běží fixace, ale pokud je obchod navýšen minimálně o 200 tis. Kč a vyčerpán z 95 %, KB vyplatí standardní provizi. Sečteno tedy, do KB lze dále úvěry refinancovat, i když s dílčími obstrukcemi.

Opravdu zásadní ledovou sprchou pro zprostředkovatelský business bylo oznámení skupiny ČSOB, která stabilně drží tržní podíl mezi 25–30 % hypotečního trhu. Skupina ČSOB oznámila, že od 1. 3. 2024 zavádí dvě následující opatření:

  • Snižuje provizi za refinancované úvěry do skupiny ČSOB na polovinu, bez ohledu na to, zda dojde k refinancování úvěru uprostřed fixace nebo na jejím konci – nepříjemné rozhodnutí, pramenící z obavy o nekontrolovatelné ztrátě úvěrového portfolia. S extrémní dávkou sebezapření, lze asi takové rozhodnutí částečně pochopit a poradenský trh by se s ním postupně naučil žít.

  • Zavádí 100% storno provize po dobu 3 let od podpisu úvěru. Takové rozhodnutí opravdu pochopit nelze a dá se přirovnat pouze k vyhlášení války poradenskému businessu. Přijmout odvedenou práci za zprostředkovaný úvěr a po třech letech (v případě, že klient úvěr splatí) sebrat všechny peníze, které byly za odvedenou práci vyplaceny je nemorální a nelze takové jednání nazývat spoluprací.

Věříme, že celá poradenská komunita je připravena, maximálně eliminovat produkci do skupiny ČSOB a ukázat tak skupině ČSOB, že spolupráce je vztah, který musí být založen na respektu obou stran a vzájemné výhodnosti.

27.3.2024

O mně

Mojí celoživotní zálibou jsou cizí jazyky. Studovala jsem němčinu, ruštinu a italštinu na FF Brno a svoji první živnost jsem zakládala už v minulém století - samozřejmě na překlady a tlumočení. Své znalosti jsem později využila v přípravě a realizaci evropských dotačních projektů a zákaznickém servisu nadnárodní firmy. Celý život se vzdělávám, a proto spolupracuji s RE/MAX. Reality jsou komplexní obor a ve hře jsou často celoživotní úspory klienta. Proto je v RE/MAXU od makléřů vyžadována vysoká úroveň vzdělání a pečlivá příprava.

 

Rozumím významu nemovitostí a ke každému prodeji přistupuji, jako by šlo o můj vlastní projekt. Ať už jde o koupi nového domova pro Vaši rodinu, prodej domu po rodičích, s nímž Vás pojí spousta vzpomínek, nebo podnikatelskou investici do komerční nemovitosti - vždy jde o vážné rozhodnutí, zahrnující velké emoce i mnoho praktických a technických otázek. Tým kanceláře Delux a já Vás podpoříme v každé jednotlivé fázi Vaší realitní transakce.

 

Jednou z mých nejsilnějších stránek je empatie vůči klientům a pochopení jejich aktuální životní situace. Umím být prostředníkem v dialogu a jako máma čtyř dětí jsem zvyklá být druhému oporou ve správný čas a na správném místě. Hodnoty jako spolehlivost, kompetentnost, poctivost a důvěra jsou pro mě nezbytnou součástí každého obchodního vztahu.

 

Pomůžu Vám najít nový domov, prostory pro podnikání nebo investiční pozemek. Vždyť často jde o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v životě člověka a celé rodiny nebo firmy. S radostí na sebe vezmu starost o všechny formální i praktické náležitosti. Na Vás bude jenom si vybrat. S podporou sítě RE/MAX Vám pomůžu udělat tento důležitý krok.

 

Ať už je pro Vás realitní transakce vypořádáním se s minulostí, nebo vykročením do budoucnosti, ráda budu v této důležité chvíli stát na Vaší straně!

Mgr. Irena Šifaldová

Makléř

Certifikáty

remax_silver remax_aukce realitn_profesion_l_cmyk Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.