Lednové výsledky hypotečního trhu a vývoj ekonomiky

Lednové výsledky hypotečního trhu nijak zásadně nepřekvapily naše očekávání a pozvolný růst úvěrového trhu dál pokračuje. Celková produkce úvěrů na bydlení v lednu dosáhla 13 mld. Kč, přičemž hypoteční banky si připsaly úvěry za 12,02 mld. Kč a stavební spořitelny 0,98 mld. Kč. V meziročním srovnání rostl úvěrový trh v lednu o 98 %. Ve srovnání s prosincem lednová produkce meziměsíčně poklesla o více jak 2 mld. Kč, nicméně leden a únor patří stabilně k nejslabším měsícům roku. Vyhlídka na únor je tedy velmi podobná lednové produkci a s postupným poklesem úrokových sazeb se zlepšuje celkový výkon hypotečního trhu.

V lednu jsme zaznamenali první výraznější pokles průměrné úrokové sazby na realizovaných úvěrech a to o 11 bazických bodů na hodnotu 5,53 %. Předchozí meziměsíční poklesy se pohybovaly maximálně na hranici 3–4 bazických bodů. Poklesla i hodnota nabídkových sazeb, která na počátku února činila 5,6 %. Meziměsíčně spadly nabídkové sazby o 36 bazických bodů, a to je dobrý příslib pro další pokles sazeb u realizovaných úvěrů v příštích měsících.

Únorové jednání centrální banky o úrokových sazbách předčilo očekávání a ČNB snížila základní sazbu o 50 bazických bodů na hodnotu 6,25 %. Ve světle pozitivních informací o lednové inflaci lze pro březnové zasedání ČNB 20. 3. 2024 očekávat další obdobné nebo i vyšší snížení základní úrokové sazby. Během února rovněž dál pokračoval pokles úrokových swapů až na úroveň 3,4 % u pětiletého swapu. Hypotéky by tedy měly dál zlevňovat i když samotné banky se razantnějšímu zlevňování urputně brání.

Zpráva o lednové inflaci předčila očekávání analytiků i samotné ČNB. Souhrnná lednová inflace dosáhla hodnoty 2,3 % a výrazně poskočila k inflačnímu cíli. Rázem se tedy Česká republika z prosincového posledního místa mezi státy EU vyšvihla na přední příčky žebříčku. Podobnou hodnotu inflace lze očekávat i v únoru. Je tedy zřejmé, že inflační krize je za námi a bude narůstat tlak na rychlejší snižování úrokových sazeb, které v tuto chvílí brzdí a poškozují českou ekonomiku, která přinejmenším stagnuje a bude v tom pokračovat i v letošním roce. V reakci na nízkou míru inflace oslabuje koruna, což je v tuto chvíli asi jediný proinflační faktor. Uvidíme, jak se bude dále kurz koruny vyvíjet.

28.2.2024

O mně

Mojí celoživotní zálibou jsou cizí jazyky. Studovala jsem němčinu, ruštinu a italštinu na FF Brno a svoji první živnost jsem zakládala už v minulém století - samozřejmě na překlady a tlumočení. Své znalosti jsem později využila v přípravě a realizaci evropských dotačních projektů a zákaznickém servisu nadnárodní firmy. Celý život se vzdělávám, a proto spolupracuji s RE/MAX. Reality jsou komplexní obor a ve hře jsou často celoživotní úspory klienta. Proto je v RE/MAXU od makléřů vyžadována vysoká úroveň vzdělání a pečlivá příprava.

 

Rozumím významu nemovitostí a ke každému prodeji přistupuji, jako by šlo o můj vlastní projekt. Ať už jde o koupi nového domova pro Vaši rodinu, prodej domu po rodičích, s nímž Vás pojí spousta vzpomínek, nebo podnikatelskou investici do komerční nemovitosti - vždy jde o vážné rozhodnutí, zahrnující velké emoce i mnoho praktických a technických otázek. Tým kanceláře Delux a já Vás podpoříme v každé jednotlivé fázi Vaší realitní transakce.

 

Jednou z mých nejsilnějších stránek je empatie vůči klientům a pochopení jejich aktuální životní situace. Umím být prostředníkem v dialogu a jako máma čtyř dětí jsem zvyklá být druhému oporou ve správný čas a na správném místě. Hodnoty jako spolehlivost, kompetentnost, poctivost a důvěra jsou pro mě nezbytnou součástí každého obchodního vztahu.

 

Pomůžu Vám najít nový domov, prostory pro podnikání nebo investiční pozemek. Vždyť často jde o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v životě člověka a celé rodiny nebo firmy. S radostí na sebe vezmu starost o všechny formální i praktické náležitosti. Na Vás bude jenom si vybrat. S podporou sítě RE/MAX Vám pomůžu udělat tento důležitý krok.

 

Ať už je pro Vás realitní transakce vypořádáním se s minulostí, nebo vykročením do budoucnosti, ráda budu v této důležité chvíli stát na Vaší straně!

Mgr. Irena Šifaldová

Makléř

Certifikáty

remax_silver remax_aukce realitn_profesion_l_cmyk Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.