Červnový trh úvěrů na bydlení v číslech

Červnové výsledky vykázaly mírný meziměsíční pokles úvěrů, podepsáno bylo o zhruba 1,6 mld. Kč méně než v měsíci květnu. Celkový objem poskytnutých zajištěných úvěrů na bydlení činil 19,28 mld. Kč, z toho hypoteční banky uzavřely úvěry za 16,28 mld. Kč a stavební spořitelny za 3,0 mld. Kč. I přes drobný pokles se však objemy zajištěných úvěrů na bydlení drží na velmi dobré úrovni, porovnáváme-li je s předchozími roky, s výjimkou roku 2021, který byl extrémní a nebude se opakovat.

Pokračuje růst úrokových sazeb úvěrů, červnová průměrná úroková sazba dosáhla hodnoty 5,0 %, meziměsíčně tak přidala dalších 39 bazických bodů. Růst sazeb bude pokračovat i v červenci, jelikož nabídkové sazby z počátku července dosahují průměrné hodnoty 6,24 %.

Trh s hypotékami červen 2022

Počátkem srpna se uskuteční další měnově politické zasedání ČNB, kde se bude o úrokových sazbách znovu rozhodovat. Jaké rozhodnutí lze očekávat od nové bankovní rady, je těžko predikovatelné.

Nicméně pokud se podíváme na vývoj inflace pak mnoho optimismu není na místě. Červnová inflace v meziročním vyjádření stoupla na 17,6 % a vypadá to, že ještě nejsme na vrcholu inflačního peaku.

Naproti tomu trvale klesá index důvěry spotřebitelů v ekonomiku, a to začíná již přinášet ochlazení poptávky v obchodu jak vyplývá z dat ČSÚ – pokles tržeb v maloobchodě mezi dubnem a květnem 2022 o 2,3 %. 

Zajímavým faktem je i to, že již třetí měsíc v řadě klesá průměrná výše úvěru. Od letošního března klesla průměrná výše úvěru zhruba o 300 tis. Kč a aktuálně je na hodnotě 2,88 mil. Kč.

Hypotéky a růst nákladů na bydlení

V příštím roce je podle kvalifikovaných odhadů potenciál v refinancování hypotečních úvěrů v objemu 100 – 150 mld. Kč. Jinými slovy u těchto úvěrů končí platnost úrokových sazeb a banky nabídnou těmto klientům nové aktuální úrokové sazby. Pokud by se úrokové sazby držely na současné průměrné hladině 5 % dojde u výrazného množství zákazníků k razantnímu navýšení splátky hypotečního úvěru. To v kombinaci se zásadním nárůstem cen energií může vyvolat výrazný zásah do domácího rozpočtu.

U průměrné hypotéky 3 mil. Kč se splatností 30 let činí rozdíl mezi 2 % a 5 % úrokovou sazbou zhruba 6 500 Kč měsíčně. Náklady na zvýšené ceny energií se velmi těžko zobecňují nicméně nárůst měsíčního zatížení bude v několika tisícikorunách měsíčně. Každý měsíc se tedy do domácího rozpočtu zařízne průměrně 10 000 Kč navíc, což může být pro některé rodiny zásadní. 

Samotné zvýšené ceny energií mohou být fatální pro určité sociální skupiny obyvatelstva. Je tedy pravděpodobné, že v čase může dojít k nárustu prodejů nemovitostí v těchto skupinách. Otázkou je, jak velká tato množina nemovitostí bude, a zda ve výsledku nějak výrazněji ovlivní ceny nemovitostí na trhu.

27.7.2022

O mně

Dobrý den,
děkuji, že jste zavítali na mé www stránky.
Jsem realitním makléřem společnosti RE/MAX Delux.
V realitách se pohybuji od roku 2010.
Za tu dobu jsem realizoval přes 400 realitních transakcí.
Jako jeden z mála makléřů v ČR jsem certifikovaným realitním makléřem dle norem ISO 17024.
Jestli prodáváte nebo pronajíte byt či jinou nemovitost, budu rád, když se na mne obrátíte.
Věřím, že Vaši důvěru nezklamu!

 

Specializace:
- prodej novostaveb rodiných domů (široká databáze zájemců)
- prodej a pronájem domů a bytů
  oblast: Morava

 

2013 - 3. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast ČR, Pronájem
2013 - 1. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast Morava, Pronájem
2021 - 1. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast Morava, Pronájem
2023 - 1. místo - Makléř měsíce 01/2023, oblast Morava, Prodej
2023 - 5. místo - Makléř měsíce 01/2023, oblast ČR, Prodej
(hodnoceno z více jak 1200 makléřů RE/MAX)

 

Certifikáty

Certifikovaný makléř ISO_detail_1.1 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 2. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 100% - Jan Konečný REMAX Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.