Jak řešit připojení stavby k sítím - vodovody a kanalizace

Když se chystáte stavět dům, potřebujete zajistit připojení stavby k sítím. Budete do domu přivádět elektřinu, vodu, možná i plyn. Potřebujete, aby sítě byly v dosahu pozemku a vy si tak mohli zřídit přípojky. V tomto článku se podíváme na vodovody a kanalizace, tedy na základní postup při připojení stavby na vodovody a kanalizace.

Vodovodní síť nám zajišťuje dodávku upravené pitné vody, kanalizační síť pak slouží k odvodu splaškových a dešťových vod. V obou případech je potřeba se připojit na veřejný vodovod a kanalizaci. Právě úsek mezi naší stavbou a veřejnou sítí je přípojka. Pro každou stavbu s číslem popisným se zřizuje přípojka zvlášť.

V praxi tedy při stavbě nového rodinného domu potřebujeme s provozovatelem vodovodu a kanalizace domluvit možnosti technického řešení napojení. Tady se dostává do hry náš projektant, který zpracuje projekt, který je pak základním podkladem pro jednání s úřady.

Realizaci stavby můžete udělat sami, nebo ji pro vás udělá specializovaná firma. Provedenou stavbu přípojky je nutno geodeticky zaměřit. Toto geodetické zaměření je pak základním podkladem k dokumentaci skutečného provedení stavby a může poskytnout údaje i pro vypracování případných věcných břemen.

Při budování přípojek je potřeba přihlédnout také k zásadám řízení sítí a také ochranným pásmům jednotlivých sítí. Nejdůležitější je to u plynovodů.

19.7.2021

O mně

Dobrý den,
děkuji, že jste zavítali na mé www stránky.
Jsem realitním makléřem společnosti RE/MAX Delux.
V realitách se pohybuji od roku 2010.
Za tu dobu jsem realizoval přes 400 realitních transakcí.
Jako jeden z mála makléřů v ČR jsem certifikovaným realitním makléřem dle norem ISO 17024.
Jestli prodáváte nebo pronajíte byt či jinou nemovitost, budu rád, když se na mne obrátíte.
Věřím, že Vaši důvěru nezklamu!

 

Specializace:
- prodej novostaveb rodiných domů (široká databáze zájemců)
- prodej a pronájem domů a bytů
  oblast: Morava

 

2013 - 3. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast ČR, Pronájem
2013 - 1. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast Morava, Pronájem
2021 - 1. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast Morava, Pronájem
2023 - 1. místo - Makléř měsíce 01/2023, oblast Morava, Prodej
2023 - 5. místo - Makléř měsíce 01/2023, oblast ČR, Prodej
(hodnoceno z více jak 1200 makléřů RE/MAX)

 

Certifikáty

Certifikovaný makléř ISO_detail_1.1 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 2. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 100% - Jan Konečný REMAX Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.