Aktuální stav hypoteční trhu a ekonomiky

Hypoteční trh

Bilance červnových výsledků na hypotečním trhu je ve všech ohledech pozitivní. Červen přinesl nejvyšší produkci za posledních 12 měsíců. V meziročním porovnání je to však stále ještě pokles, nicméně s velkou pravděpodobností již v červenci by měla produkce meziročně růst. Jaká tedy byla červnová čísla?

Celkem se podepsaly úvěry v souhrnném objemu 13,97 mld. z toho hypoteční banky si připsaly úvěry za 12,79 mld. Kč a stavební spořitelny 1,18 mld. Kč.

Původní předpoklad, že uvolnění úvěrového ukazatele DSTI od 1. 7. 2023 ovlivní negativně červnovou produkci, se nijak znatelně neprojevil. Pro další měsíce předpokládáme obdobný vývoj produkce podpořený uvolněním parametru DSTI, kdy většina bank na nové podmínky nastavené ze strany ČNB již reagovala.

Průměrná úroková sazba na realizovaných úvěrech v červnu klesla o 4 bazické body na hodnotu 5,86 %. Nabídkové sazby z počátku července klesly na 6,24 %. Základní úroková sazba ČNB se podle našeho názoru nezmění a zůstane dál na 7 % i po 3. 8. 2023, kdy proběhne další měnově politické zasedání ČNB.

Domníváme se, že by mělo nejpozději na konci prázdnin dojít k dílčímu snížení úrokových sazeb. Nasvědčuje tomu vývoj ceny zdrojů na finančním trhu, který více než tři měsíce klesá. Aktuálně se hodnota 5letého úrokového swapu pohybuje lehce nad 4 %. Prostor pro snížení klientských úrokových sazeb tedy rozhodně existuje.

Za zmínku stojí i meziměsíční růst průměrné výše úvěru o 80 000 Kč na aktuální hodnotu 2,93 mil. Kč.

Co nového v ekonomice?

Podle očekávání se hodnota červnové inflace dostala pod desetiprocentní hranici, konkrétně na 9,7 %. Inflace klesla ve všech sledovaných kategoriích a její pokles bude pokračovat i v dalších měsících třetího kvartálu, zejména díky vysoké srovnávací základně příslušných měsíců roku 2022. Stále však inflace dosahuje vysokých hodnot v kategoriích Potraviny - 12 %; Bydlení (energie, nájmy) - 14,4 %; Stravování a ubytování – 13,8 %. Pozitivní zprávou je, že meziměsíčně v souhrnu již nerostly ceny v kategorii Potravin, což by mohlo vést ke stabilizaci cen a jejich postupnému poklesu v této kategorii. Příznivý vývoj cen potravin by měl ovlivnit časem i kategorii Stravování a ubytování. Nejdéle a s nejmenší dynamiku budou klesat ceny v kategorii Bydlení, zejména díky cenám energií, kde retailový segment spotřebitelů funguje na fixovaných cenách v rozmezí 1–3 let. V průběhu čtvrtého kvartálu se navíc projeví loňský vládní energetický balíček (nízká srovnávací základna) a dojde ke zpomalení poklesu inflace.

Opakem těchto třech vysoce inflačních kategorií je oblast Doprava (zejména pohonné hmoty), kde ceny meziročně klesly o 5,8 %. Další výrazný pokles cen v této kategorii dál nepředpokládáme (klesá srovnávací základna, + navýšení spotřební daně u motorové nafty od 1. 8. 2023).

Situace v ekonomice není nijak růžová, podle dostupných dat česká ekonomika stále ještě brzdí. Třináctý měsíc za sebou dochází k poklesu tržeb v maloobchodě. Obdobně je na tom stavebnictví, které klesá 12 měsíců za sebou. Český průmysl nepatrně roste díky automotive, i když tempo růstu zpomaluje.

Index důvěry v českou ekonomiku klesá jak v segmentu spotřebitelů, tak i u podnikatelského sektoru již druhý měsíc za sebou!

27.7.2023

O mně

 

Ve světě realit působím jíž přes 10 let a mám za sebou desítky realizovaných obchodních případů. Za své služby svým klientům ručím, vždy se ke své práci stavím profesionálně, zodpovědně a s tou největší péčí. Realitní činnost je mým koníčkem, radostí a životním stylem.

Vytvářím Home-Staging, točím video-prohlídky, využívám profesionálního fotografa, zajišťuji 2D i 3D půdorysy, inzeruji na nejsledovanějších realitních serverech, pracuji na sociálních sítích, objednávám letákové kampaně...vše s jasným cílem. Prodat Vaši nemovitost za tu nejvyšší cenu k Vaší plné spokojenosti.

Mým cílem je dělat reality jinak - kvalitně! Proto jsem si zvolil RE/MAX, jednu z nejsilnějších značek na světovém trhu realit. Je pro mě velice důležité neustále se zdokonalovat, vzdělávat se, učit se a toho se mi v RE/MAX dostává v té nejvyšší kvalitě.

Moje časová flexibilita, preciznost, znalosti, zkušenosti a další mé vlastnosti jsou mojí vizitkou, na které si velice zakládám. Každý můj spokojený klient je mým doporučením a výsledkem mé práce.

Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani Vy, ani Váš makléř.

Jan Konečný

Makléř

Certifikáty

HALLofFAME TOP CLUB GOLD - Jan Konečný REMAX 100_percent PLATINUM - Jan Konečný REMAX realitn_profesion_l_cmyk Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.