Co se děje na hypotečním trhu? A jak se vyvíjí česká ekonomika v červnu 2023?

V květnu došlo k meziměsíčnímu nárůstu produkce a potvrzuje se tak trend pozvolného zotavování se trhu s úvěry na bydlení. Celková produkce činila 12,35 mld. z toho hypoteční banky podepsaly úvěry v objemu 11,17 mld. Kč a stavební spořitelny 1,18 mld. Kč. Úměrně k objemu podepsaných úvěrů roste i počet úvěrů, v květnu to bylo celkem 4 340 kusů což je o téměř 650 realizovaných úvěrů více než v měsíci dubnu. Oživení trhu sebou nese i další pozitivní skutečnost, z dat vyplývá, že došlo k zastavení poklesu výše průměrné hypotéky, aktuálně je její hodnota 2,85 mil. Kč. V červnu očekáváme obdobné výsledky na hypotečním trhu. Je možné, že červnová produkce úvěrů bude dílčím způsobem negativně ovlivněna uvolněním úvěrového parametru DSTI, který je platný od 1. 7. 2023.

Úrokové sazby se stále drží hodnot lehce pod šesti procenty. Konkrétně průměrná úroková sazba na úvěrech v květnu činila 5,90 % – to je nárůst o 2 bazické body proti dubnu. To samo o sobě není nijak znepokojující skutečnost. Nabídkové sazby z počátku června naopak o 2 bazické body klesly na hodnotu 6,3 %. Podstatné je, že dále klesají úrokové swapy, a to by se mělo v konečném důsledku projevit na úrokových sazbách u hypoték. Je tedy spíše otázkou, zda některá z hypotečních bank bude chtít na úkor své marže přijít na trh s atraktivní úrokovou sazbou ještě před prázdninami nebo se všichni již soustředí na období po prázdninách, kdy vrcholí hypoteční sezóna.

ČNB se na svém posledním měnově politickém jednání 21. 6. 2023 přiklonila na stranu stability sazeb a ponechala základní úrokovou sazbu na hodnotě 7 %, na které vydrží nejméně do 3. 8. 2023, kdy bude ČNB znovu jednat o sazbách. Domníváme se, že ke zvýšení základní sazby již nedojde, a s napětím očekáváme, kdy se ČNB vydá opačným směrem. Předpokládáme, že by to mohlo být ke konci letošního roku.

Dobrou zprávou pro hypotéční trh je změna v nastavení úvěrových parametrů. Od 1. 7. 2023 nebude ČNB zákonně regulovat parametr DSTI (poměr mezi měsíční splátkou všech úvěrů a čistými měsíčními příjmy), který byl nastaven na 45 % u klientů starších 36 let a na 50 % u klientů mladších 36 let. Zrušení horních hranic DSTI pomůže navýšení úvěrové produkce na českém trhu. Nelze asi automaticky očekávat, že všechny hypoteční banky uvolní absolutně parametr DSTI. Nicméně maximální hranice DSTI u některých typů klientů se před regulací dostávala i přes 60 %. Bude tedy záležet na jednotlivých hypotečních bankách, jak se s uvolněním vypořádají. Prakticky by stačilo oprášit staré scénáře z doby před regulací. Pro názornost, jak výše DSTI výrazně zasahuje do maximální výše úvěru uvádíme pár příkladů níže:

A jak se daří v ekonomice?

I v měsíci květnu jsme byli dál svědky poklesu inflace, její hodnota činila 11,1 %. Překvapujícím údajem byl meziměsíční nárůst spotřebitelských cen o 0,3 %, zejména díky růstu cen v kategorii potravin. V meziročním srovnání příslušných měsíců roku, však v květnu došlo k poklesu inflace ve všech kategoriích. Inflace bude dál klesat zejména díky efektu vysokého základu v předchozím roce. V červnu se v meziročním srovnání určitě dostaneme pod magickou hranici 10 % – tedy do jednociferných hodnot, a to se příznivě projeví na inflačním očekávání v české ekonomice. Ačkoli bude hodnota inflace jednociferná, tak pokud začíná devítkou je to pořád velmi vysoká hodnota.

Dalším protiinflačním faktorem je stále klesající spotřeba domácností, která se projevuje poklesem tržeb v maloobchodě. Z aktuálních dat k dubnu letošního roku vyplývá, že tržby klesají již dvanáctý měsíc v řadě.

Situace není o mnoho lepší ani v průmyslu nebo stavebnictví. Stavebnictví v dubnu klesá v meziročním srovnání již jedenáctý měsíc za sebou. Průmysl v dubnu sice zaznamenal meziroční růst o 1,2 %, nicméně jeho tempo dál zpomaluje a v meziměsíčním porovnání klesl o 1,9 %.

2.7.2023

O mně

 

Ve světě realit působím jíž přes 10 let a mám za sebou desítky realizovaných obchodních případů. Za své služby svým klientům ručím, vždy se ke své práci stavím profesionálně, zodpovědně a s tou největší péčí. Realitní činnost je mým koníčkem, radostí a životním stylem.

Vytvářím Home-Staging, točím video-prohlídky, využívám profesionálního fotografa, zajišťuji 2D i 3D půdorysy, inzeruji na nejsledovanějších realitních serverech, pracuji na sociálních sítích, objednávám letákové kampaně...vše s jasným cílem. Prodat Vaši nemovitost za tu nejvyšší cenu k Vaší plné spokojenosti.

Mým cílem je dělat reality jinak - kvalitně! Proto jsem si zvolil RE/MAX, jednu z nejsilnějších značek na světovém trhu realit. Je pro mě velice důležité neustále se zdokonalovat, vzdělávat se, učit se a toho se mi v RE/MAX dostává v té nejvyšší kvalitě.

Moje časová flexibilita, preciznost, znalosti, zkušenosti a další mé vlastnosti jsou mojí vizitkou, na které si velice zakládám. Každý můj spokojený klient je mým doporučením a výsledkem mé práce.

Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani Vy, ani Váš makléř.

Jan Konečný

Makléř

Certifikáty

HALLofFAME TOP CLUB GOLD - Jan Konečný REMAX 100_percent PLATINUM - Jan Konečný REMAX realitn_profesion_l_cmyk Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.