Soužití s domácími mazlíčky

Za kouskem tropů nemusí lidé jezdit hned na exotickou dovolenou. Stačí se posadit do křesla a zaměřit se na určitou část bytu, kde se skutečně rozprostírá malý kousek našeho soukromého pralesa. Nebo tam může být taky tajemný podvodní svět. Záleží, čemu majitelé dávají přednost. Češi nejsou jen milovníky psů, rozsah jejich zálib je široký. Zatímco čtyřnozí chlupáči vyžadují pravidelné venčení, chovatelství jiných zvířat vyžaduje stavební úpravy domova. Nejen proto, že tito „členové rodiny“ potřebují vytvořit specifické prostředí, ale i proto, že tím domov získá originální designový, přitom velmi funkční prvek.

soužití s domácími mazlíčky

 

Slaná či sladká? Dobře se rozmyslete

Pokud vás při dovolené nadchlo šnorchlování a chtěli byste se na nádherné barevné korály a ještě barevnější ryby koukat i doma, dobře to zvažte. Nejde jen o finanční nákladnost, ale i o zkušenosti. „Mořskou vodu musíme vytvořit z té sladkovodní a udržovat ji, aby koráli i ryby měli blahobyt. Dnes nám v tom dokáže skvěle pomáhat technika a dobře dostupná chemie. Chyby nebo větší výkyvy v chemii můžou ovšem znamenat i kompletní zkázu akvária, která se bude hodně špatně napravovat. Zkrátka mořské akvárium je mnohem složitější než sladkovodní biotop,“ upozorňuje Jan Miketa ze společnosti Designakvaria.cz.

Vestavné akvárium je součástí nábytku, například obývací stěny. dokonale tak s interiérem splyne.

Mořská akvária nejsou náročná jen na údržbu, ale i z finančního hlediska. „Mořské akvárium o rozměru 150 x 60 x 60 cm může stát i 150 tisíc a více,“ podotýká Jan Miketa. Velmi náročným koníčkem však může být i sladkovodní akvaristika. Své fanoušky si totiž stále častěji získává tzv. aquascaping. Název je odvozen od anglického slova landscape, tedy krajina. „Existuje hned několik aquascapingových stylů, které jsou poměrně odlišné, ale vždy mají jedno společné – jejich předlohou jsou přírodní krajiny nad vodní hladinou,“ vysvětluje Jan Miketa. Máte nějaké oblíbené místo, kde se cítíte jako v ráji? Vytvořte ho pod hladinou. Napodobovat se dají kopce, hluboká údolí, husté lesy, skály. „Předlohu napodobuje aquascaper pomocí akvarijních rostlin, kamenů a kořenů. Aby vše prosperovalo, musí se o vytvořenou scenerii pečovat za pomoci různých hnojiv, výživných substrátů. Poměrně drahéjsou kameny i kořeny... a samozřejmě použitá technika, která vše dokáže značně ulehčit,“ poodhrnuje oponu tohoto zajímavého koníčku Jan Miketa. Pokud si chcete domů pořídit akvárium, nehledejte za radou výrobců, že čím větší, tím lepší, žádnou nekalou obchodní taktiku. Ve větším akváriu je totiž celý ekosystém stabilnější a méně náchylný na nejrůznější výkyvy. Snadnější je i jeho údržba.

Nástěnné akvárium vypadá na první pohled jako obraz. Jeho výhodou je, že nezabere místo.

Co se týče umístění akvária, designovým šperkem domova se může stát akvárium volně umístěné, nástěnné i vestavěné. Jejich výroba není limitovaná ničím jiným než přáním majitele a možnostmi prostoru. „Klasické volně stojící akvárium volí především ti, kteří chtějí akvárko s velkým obsahem a nejsou příliš limitovaní tím, kam akvárium umístí. Vestavné akvárium je designovka, kterou si dopřejí ti, kteří chtějí akvárium nějak zakomponovat do interiéru. To se pak stává součástí nějakého celku, například obývací stěny. Většinou se jedná o větší akvária, která jsou obložena nábytkovými dílci, a veškerá technika je schována zraku přihlížejících. „Nástěnná akvária, která naše společnost DESIGNAKVARIA.CZ vyrábí, mají luxusní vzhled živého obrazu na zdi, jsou kompaktním řešením nenáročným na prostor. Toto akvárium jednoduše přimontujete na zeď, a nezabere přitom místo,“ poukazuje na výhody tohoto typu akvárií Jan Miketa.

 

Akvária

sladkovodní:

+ jednodušší provoz i pro amatéry + nižší náklady + snadná dostupnost rostlin, ryb, techniky + větší variability + různé typy biotopů - jednodušší vzhled - neunikátnost

Mořská:

+ vzhled akvária + unikátnost - finanční náročnost - časová náročnost - větší náročnost na znalosti - použitá technika

 

domácí akvárium

 

Nejlepší výrobci terárií jsou z Česka

Designovou lahůdkou bývají v současné době i terária pro plazy. Platí u nich to stejné jako u luxusních akvárií. Zákazník si musí nejprve dobře rozmyslet,  jaké jsou jeho možnosti – prostorové, finanční i časové. Ve chvíli, kdy má jasno, může nechat kouzlit výrobce. Slovo kouzlit není přehnané. Zlaté české ručičky, a to konkrétně lidí z firmy Terárka.eu, se zasloužily o to, že právě do Čech putuje ocenění hlavní vítěz odborné poroty amerického magazínu The Reptile Report. Jde o nejprestižnější soutěž v teraristické oblasti.  Jak tedy vypadá spolupráce s takovými profesionály? „Vždy je naší první otázkou, jaké zvíře si zákazník pořizuje. Jsou zvířata vyžadující podélná terária, jiná zase vysoká,“ popisuje první krok Lenka Milková, jež se opírá i o vlastní zkušenosti. Doma se stará mimo jiné o malého gekona, jemuž bohatě stačí terárium 40 x 20 cm, ale také o leguána, který už potřebuje pomalu menší pokojíček.

Na základě druhu zvířete lze zvolit vhodnou variantu terária či celé sestavy s komodou, dle prostorových možností každého zákazníka. Není ani výjimkou, že z důvodu nedostatku prostoru se řeší terárium rohové či zavěšené na zdi. „Ze zásady nedodáme nikdy žádné terárium, které by nesplňovalo minimální požadavky pro konkrétní druh zvířete. V současné době se nejvíce hovoří o agamách vousatých. Jde o ještěra, který vyžaduje specifické podmínky, ale naneštěstí je schopen dlouho přežít i v naprosto nevyhovujících podmínkách. Proto jsou pro tyto ještěry velmi často nabízena poddimenzovaná terária, která se sice vejdou na standardní komodu v bytě, ale život v těchto podmínkách je velice smutný,“ varuje Milková, jež si vydobyla mezi chovateli agam pevnou pozici. Mláďata jejích agam má množství chovatelů v Česku i zahraničí.

Soužití s některými typy domácích mazlíčků znamená, že si do domova pustíte trošku přírody.

Milková nedoporučuje do terárií používat ani tolik oblíbené 3D polepy zadní stěny. „Nevíme o žádné oficiální studii, která by potvrzovala, že plazi jsou kvůli tomu dezorientovaní. Čerpáme však z našich chovatelských zkušeností a stojíme si za tím, že tapety dokážou zvíře obelhat. Právě z toho důvodu máme vlastní proces pro tvorbu jedinečných prostorových 3D stěn, jež razantně zvětšují životní prostor pro zvíře. Může se díky tomu pohybovat alespoň v části přirozeného prostředí,“ popisuje nejpodstatnější výhodu takového řešením. Vyznavače originality pak jistě potěší fakt, že žádné takové terárium není stejné. Chovatelé by při plánování, kam chtějí terárium umístit, měli dbát na to, aby nestálo na místě, kam po většinu dne svítí přímé slunce. Co se týče materiálů, současný trh nabízí především 3 možnosti: OSB terária, celoskleněná terária, laminoterária. Nespornou výhodou laminoterárií je jejich možnost přizpůsobit dekor dle stávajícího vybavení bytu. „Samotný korpus je jen nepatrný zlomek celé expozice a největší náklady pak připadají na tvorbu jedinečné 3D stěny a samotné vybavení. Není výjimkou, že osvětlení pouštních expozic vyjde i na několik tisíc korun,“ vysvětluje Milková s tím, že zakázková výroba je samozřejmě finančně náročnější. Podle vybavení terária a jeho velikosti mohou zákazníci zaplatit několik tisíc, ovšem i desetitisíce. Pokud se chovatel rozhodne pro tropické plazy, musí jim dopřát i dostatečně vlhké prostředí. „Sice by stačilo vytvořit jezírko, ale co by to bylo za tropy bez vodopádu. Je to naše specialita, která celé terárium povznese o úroveň výše, a naši zákazníci jsou z toho nadšení,“ uzavírá Milková z Terárka.eu.

Chovatelé by při plánování, kam chtějí terárium umístit, měli dbát na to, aby nestálo na místě, kam po většinu dne svítí přímé slunce.

domácí terárium

 

Strom v obýváku? Proč ne

Kousek přírody v domě si mohou dopřát i chovatelé koček. Nečekají je sice takové stavební úpravy jako u terárií či akvárií, s prostorem však budou muset počítat. Pokud tedy dopřejí své kočce stromové škrabadlo. „Od zákazníka potřebujeme znát podrobné rozměry místa, kam si přeje stromové škrabadlo umístit, doplní je fotografií vybraného prostoru a požadavky. Když následně odsouhlasí naši nabídku, můžeme se v naší dílně pustit do práce. Používáme dub, jde kompletně o ruční práci. Nejsme žádní velkovýrobci a naše práce je nám koníčkem. A jsme rádi, že se zákazníkům líbí, což je patrné z toho, že roste poptávka po škrabadlech z luxusní řady,“ pochvaluje si Miroslav Hejzlar z firmy SEMABO. 

Je úžasné, kolik věcí v sobě škrabadlo spojuje – pelíšek pro kočku, který je zároveň prolézačkou, pomůckou pro broušení drápků a v neposlední řadě neokoukaným designovým doplňkem. Na opracovaném kmeni s nádhernou kresbou dřeva jsou podle přání zákazníka umístěny sedáky s nejkvalitnější umělou kožešinou, která je na českém trhu k sehnání. V dostupné části je omotávka pro broušení drápků, kterou lze snadno dle potřeby vyměnit. Podesta je podle přání zákazníka kruhová či obdélníková a k doplňkové výbavě patří vyvýšené okraje sedáků, provisy a dvě misky na granulky. „Naší zatím největší realizací byla zakázka pro šest koček, Froda a jeho smečku,“ dodává Miroslav Hejzlar.

Dům s tisíci obyvatel

Ve městech je čím dál populárnější ještě jeden koníček, a to včelařství. S pořízením úlu se rázem člověk stane chovatelem tisíců malých pilných pracantů. Oproti výše zmíněným chovatelům jej však čekají minimální investice, nejde ani o časově náročný koníček.  Je však velmi přínosný. Propagátor městského včelaření Miloš Vondruška na svém webu Včely na střeše uvádí, že včely opylují 84 % rostlinných druhů na zemi. V Evropě to představuje 76 % celé produkce potravin. Bez opylovatelů by byl náš jídelníček velmi chudý. Bez jejich přítomnosti by jen v Evropě během krátké doby zmizelo asi 20 tisíc rostlinných druhů. Přínos opylovatelů pro evropské zemědělství dosahuje podle Evropské komise každý rok 22 miliard eur. Pořízení vlastního úlu není nijak náročné. Lze jej umístit buď na střechu domu, ale není problém jej dát na balkon či terasu. „Pro chov ve městech se nejlépe osvědčil nízkonástavkový úl Langstroth, ve kterém se po celém světě včelaří více než 170 let,“ radí Miloš Vondruška.

K nezbytnému vybavení podle jeho zkušeností stačí už jen ochrana obličeje, a to buď kukla, nebo včelařský klobouk. „Další důležitou pomůckou je něco na zklidnění včel, většinou kuřačka, nebo rozprašovač. Ještě potřebujete peroutku a rozpěrák a v podstatě jste vybaveni na chov včel,“ říká nadšený včelař. Snaží se přesvědčit lidi, že včelaření opravdu není náročný koníček, a přestože je na trhu spousta pomůcek za hříšné peníze, pro základní městské včelaření stačí toto vybavení, s jehož nákupem se lidé vejdou do tří tisíců korun. A kde nasbírat základní informace o včelaření? Nejlépe je podle Vondrušky najít nějakého včelaře v okolí a poprosit o první rady. Anebo si sehnat knížku Ilustrované včelařství. „Autorem je francouzský spisovatel Yves Gustin a je napsaná formou komiksu,“ dodává Vondruška.

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.