Získat hypotéku je od 1. října 2018 složitější

Jaké jsou hlavní změny od října 2018?

Česká národní banka nám stanovuje, abychom nově hlídali u klientů dva ukazatele. První je DSTI – zjednodušeně – poměr měsíčních splátek všech vašich úvěrových produktů k celkovému měsíčnímu příjmu. Ten nesmí překročit 45 %. Druhý ukazatel je poměr všech nesplacených jistin vašich úvěrů k vašemu celkovému ročnímu příjmu. Ten nesmí být vyšší než devítinásobek ročního příjmu. Splnění těchto ukazatelů je nutné pro následné schválení hypotečního úvěru. Obecně se uvádí, že výše úvěru může být max. 80 % LTV. Platí to striktně nebo je to jen doporučení a banka může v některých případech udělat výjimku a poskytnout úvěr i nad 80 % LTV? Doporučení ČNB říká, že objem poskytnutých hypoték v pásmu LTV 80–90 % nesmí překročit 15 %. Týkají se všechna uvedená omezení i úvěrů na rekonstrukci? Přece jen v případě rekonstrukce se hodnota nemovitosti zvyšuje...  Poskytujeme hypoteční úvěry podle budoucí zástavní hodnoty, která bude po dokončení rekonstrukce. Z tohoto pohledu účel úvěru není rozhodující, pravidla platí stejně plošně pro všechny účely.

Nová pravidla u hypoték 1. září 2018

Platí nová omezení i v případě refinancování?

Při refinancování se nová pravidla budou uplatňovat pouze v případě, že se bude měnit celková výše objemu úvěru. 

Očekáváte, že zájem o hypoteční úvěry poklesne?


Ano, čekáváme klesající trend poptávky po hypotečních úvěrech. Pokud máte k dispozici statistické údaje, které můžete zveřejnit, dá se říci, jaká je průměrná výše hypotéky, kterou vaše společnost poskytuje? Průměrná výše úvěru se pohybuje kolem 2 100 000 Kč. 

Modelový příklad:

  • průměrná mzda 31 851 kč
  • žádné další finanční závazky:
  • Sám jediný žadatel
  • Splatnost 20 let
  • LTV 70 %
  • Sazba Jasná hypotéka s fixací 5 let (2,89 % p. a.)
  • splátka vychází na 14 276,80 kč/měsíčně
  • DSTI je na hraně pravidla, tedy ve výši 44,82%
  • DTI je OK, 6,8 
  • výše úvěru by tedy mohla být max. 2 600 000 kč.

Andrea Vokálová

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.