Zrušení daně z nabytí nemovitosti se přiblížilo

VELKÝM TÉMATEM LETOŠNÍHO ROKU na realitním trhu je zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Tato daň sice stále ještě platí, prakticky ještě zrušena nebyla, ale noví majitelé nemovitostí ji už přesto platit nebudou. Senát návrh sice vrátil zpět do Poslanecké sněmovny, ale fakticky se jedná jen o formální znění úpravy. Rovněž se ještě rozhoduje o tom, v jaké výši a kdo si bude moci v daňovém přiznání uplatnit úroky z hypoték.

Povinnost platit daň z nabytí nemovitých věcí byla stanovena na samém počátku zavedení nové daňové soustavy, což bylo v roce 1992. Nejprve daňovou povinnost ve výši 4 % kupní ceny musel splnit prodávající, později tato povinnost přešla na kupující. Což vedlo k tomu, že se pro kupující fakticky zvýšila cena nemovitosti. Při kupní ceně 1 milion korun musel nový majitel zaplatit ještě 40 tisíc korun, při kupní ceně 3 miliony musel kupující vytáhnout z kapsy dalších 120 tisíc.

Několikrát se již o zrušení této daně bojovalo, ale nikdy se tento záměr nepodařilo prosadit. Až v letošním roce se zrušení daně z nabytí nemovitosti přiblížilo. Zrušení už schválila Poslanecká sněmovna, Senát v něm chce pozměňovacím návrhem opravit legislativní chyby v té části předlohy, která zachovává možnost odpočtu úroků z hypotéky od základu daně z příjmů. Návrh se znovu bude projednávat na podzim, pravděpodobně v září nebo říjnu.

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí tento přepracovaný návrh zachovává, měnit se bude možnost odpočtu z úroku hypotíky od základu daně z příjmu. Původně mělo být toto daňové zvýhodnění úplně zrušeno, nakonec bude zachováno, ale na polovinu se snižuje maximální částka, kterou lze od základu odečíst. Z původních 300 tisíc do tak bude jen 150 tisíc.

Koho se změna týká?

Jestliže bude změna schválena, bude mít zpětný účinek. To znamená, že pro zaplacení daně z nabytí nemovitých věcí bude zásadní datum 31. 3. 2020. V současné době je daň splatná do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, ve kterém došlo k zápisu vkladu do katastru nemovitostí. V praxi proto daň splatná před 31. 3. 2020 ještě musí být zaplacena, od 31. 3. 2020 ne. Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí se tak týká všech nemovitostí, které byly do katastru zapsány od 2. 12. 2019 včetně. Lidem, kteří do této lhůty spadají, ale daň již zaplatili, bude částka vrácena.

 

Ruší se a omezuje předkupní právo

V debatě o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí možná trochu zapadla další důležitá informace o zrušení a omezení tzv. předkupního práva. Tato změna nabyla platnost od 1. července letošního roku. Pomůže především prodávajícím, kteří mají ve vlastnictví i tzv. společné nebytové prostory. Jako příklad může sloužit například garážové stání. Do července platilo, že v případě prodeje bytu musel majitel nejprve nabídnout garážové stání ostatním vlastníkům bytových jednotek v domě. Ti měli dle zákona na doručení vyjádření tři měsíce. Velmi to tak komplikovalo celý obchod. Od července se toto předkupní právo ruší.

Alespoň částečně, i když i tak bude omezeno, zůstává předkupní právo v platnosti v rámci podílového vlastnictví, kde nebylo možné získání tohoto typu vlastnictví ovlivnit. Nejčastějším příkladem je dědictví. Předkupní právo ale zůstává po úpravě platné pouze prvních šest měsíců od nabytí nemovitosti. Po šesti měsících již spolumajitel ztrácí předkupní právo a podíl může být prodán komukoliv i bez souhlasu a vědomí podílových spoluvlastníků. Také tato úprava je platná od 1. července.

23.8.2020

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.