Co se děje v ekonomice?

Srpnová inflační čísla byla stále velmi vysoká – souhrnný meziroční index spotřebitelských cen v srpnu dosáhl hodnoty 17,2 %, což je nepatrně lepší číslo v porovnání s červencem. Meziměsíční nárůst cen mezi červencem a srpnem byl již nižší a činil 0,4 %, oproti cenovému nárustu mezi červnem a červencem, který činil 1,3 %. Vypadá to tedy, že inflace zpomalila své tempo a pokud se nestane nic nepředvídaného na trhu s energiemi, mohl by u inflace v blízké budoucnosti nastat pozvolný obrat.

Poptávkové tlaky v brzdí poptávku. Obrat v maloobchodním sektoru v meziročním srovnání klesá již od května letošního roku.

Ke zklidnění situace okolo energií by mělo přispět zastropování cen energií pro domácnosti a maloodběratele. Byť bude cena energií i po zastropování výrazně vyšší než v minulosti, určitě tímto krokem dojde ke stabilizaci a zmírní to inflační tlaky.

Čísla o vývoji mezd za druhé čtvrtletí letošního roku ukazují, že meziročně došlo k průměrnému nominálnímu růstu o 4,4 %. Reálně však díky inflaci průměrné mzdy poklesly o 9,8 %. Na podzim lze tedy očekávat, že budou sílit tlaky na zvyšování mezd. Bohužel rostoucí mzdy bez růstu přidané hodnoty by mohly naopak inflační tlaky v ekonomice znovu posílit. Je tedy nesmírně důležité, aby se každoroční úpravy mezd na další rok prováděly nadmíru obezřetně.

27.9.2022

O mně

 

Začínal jsem jako běžný makléř v jedné nejmenované realitní kanceláři (která se již dávno rozpadla), kde jsem byl ze všech nejúspěšnější - jednoduše proto, že věci dotahuji do konce, chovám se vždy profesionálně, mám rád lidi a ke klientům jsem empatický. Finančně jsem byl v té kanceláři spokojen, avšak ostatní skutečnosti mne velmi trápily! Chtěl jsem pro klienty jenom to nejlepší, svoji práci dělat čestně a kvalitně, což mi nebylo umožněno. Dost mi vadily tristní advokátní služby, nevýhodné smlouvy a zejména MLM (Multi Level Marketing), na kterém profitovali hlavně manažeři a další osoby na vrcholu pyramidy – která se, jak už to u takových společností bývá, stejně časem zřítila!

 

Rozhodl jsem se dělat reality jinak – kvalitně! Jenomže tenkrát jsem jako začínající makléř neměl prostředky k tomu koupit franšízu a zapojit se do úspěšné sítě. Založil jsem si proto svoji kancelář, která byla defakto kopií RE/MAX. 

 

Konečně v roce 2017 se mi splnilo vše, po čem jsem toužil - otevřel jsem franšízu RE/MAX Delux a nyní plním mise této kanceláře. Vážím si klientů i kolegů makléřů a jde mi o to, abychom se v kanceláři společně cítili dobře. Po vstupu do RE/MAX jsem byl ohromen! Zjistil jsem, že jsme minimálně o pět let dále, než nejsilnější konkurence a alespoň o deset let od běžných kanceláří!

Tomáš Šimek

Majitel

Certifikáty

Certifikovaný makléř ISO_detail_1.1 Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk Certifikát ISO rmx-cmg Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.