Hypotéky - ohlédnutí za rokem 2021

Česká bankovní asociace uveřejňuje od září loňského roku nový index sledování hypotečního trhu v České republice pod názvem HYPOMONITOR.

HYPOMONITOR je bezesporu nejpřesnějším dosud publikovaným indexem. Odráží jasně strukturované informace zahrnující všechny banky poskytující hypoteční úvěry na území ČR a dokáže rozlišit novou produkci hypotečních úvěrů odděleně od úvěrů, které byly refinancovány, ať už převedením z jedné banky do druhé nebo tzv. interním refinancováním, kdy původní úvěr je nahrazen úvěrem novým, ale zůstává ve stejné bance.  

HYPOMONITOR rovněž odděleně sleduje i úvěry ze stavebního spoření které jsou zajištěné zástavním právem k nemovitosti, tedy jde o úvěry, které jsou za stavební spořitelny ekvivalentem úvěrům hypotečním poskytovaným bankami. Spojením obou těchto kategorií tak máme nově ucelený přehled o trhu úvěrů určených na pořízení bydlení.

Vzniká nám tedy větší množství údajů a proto jsme si je dovolili uspořádat pro větší názornost do přiložené tabulky:

Trh úvěrů s bydlením za loňský rok překonal všechna myslitelná očekávání. Nechci již dlouze komentovat „historická čísla“, jeden pohled si ale neodpustím a to extrémní hodnoty refinancovaných úvěrů – bezmála 30 % všech úvěru bylo refinancováno, což je jev, který český hypoteční trh nepamatuje.

Co nás čeká v letošním roce na trhu s hypotékami?

Trh úvěrů s bydlením zcela určitě výrazně poklesne, to jak hluboký pokles to bude, závisí na mnoha faktorech. Jsme svědky nebývalého růstu úrokových sazeb, které v tuto chvíli již překonaly hranici 4 % a zcela určitě nenarazily na svůj strop. 3. února ČNB na svém měnově politickém jednání velmi pravděpodobně opět navýší základní úrokovou sazbu, která se dílčím způsobem promítne do úrokových sazeb hypotečních úvěrů.  Další zasedání ČNB se pak uskuteční na konci března. Reálně to tedy vypadá, že by se úrokové sazby u hypotečních úvěrů mohly v první polovině roku dostat k hranici 5 % a dost možná i nad tuto hranici.  Věřím, že období vysokých úrokových sazeb bude jen přechodné a v druhé polovině roku již dojde k obratu ve vývoji úrokových sazeb. Vývoj sazeb v delším časovém horizontu lze jen velmi obtížně predikovat, nicméně podle všech indicií nelze očekávat, že by se extrémně nízké úrokové sazby vrátily. Spíše věříme, že dojde k postupné stabilizaci úrokových sazeb hypotečních úvěrů někde okolo hranice 3 %. 

Vysoké sazby spolu s avizovaným zpřísněním úvěrových ukazatelů platným od 1. 4. 2022 budou výrazně brzdit rozjetý trh s úvěry na bydlení.  Odhadovat objem letošní produkce je v tuto chvíli velmi nepřesné a předčasné. Odborná veřejnost hovoří o 30%–50% poklesu objemu úvěrů oproti roku 2021. 

27.1.2022

O mně

„MILUJI, CO DĚLÁM. DĚLÁM, CO MILUJI!“

V realitách pracuji šestým rokem. Zrealizovala jsem více jak 120 realitních případů. Každoročně získávám Ocenění TOP mimořádných makléřů sítě "RE/MAX ČR".V říjnu 2023 jsem byla 3.neúspěšnějším makléřem v ČR a 2. nejúspěšnějším makléřem regionu MORAVA.   

 

Pomu i Vám! Potřebujete poradit v oblasti  prodeje, pronájmu, dědických řízeních či financování nemovitostí?

 

Jsem vdaná, mám 17-letou dceru Terezku a dospělého syna Patrika. Relaxuji procházkami v přírodě, miluji moře a cestování. Ráda si doma na terásce něco pěkného přečtu nebo si zajdu s přáteli někam na vínko. S dcerou rády experimentujeme v kuchyni.

 

Pomáhám majitelům nemovitostí zorientovat se na současném realitním trhu tak, aby prodali svou nemovitost bezpečně, rychle a s co nejvyšším ziskem. Dělat lidem radost je mým životním krédem. Svoji tvář neschovávám. Za své služby svým klientům ručím, vždy se k práci stavím profesionálně s největší péčí. Mým cílem je reality dělat jinak - nejlíp!

 

Individuálnímu přístup k prodávajícímu a kupujícímu je samozřejmostí. Díky moderním technikám, profesionálnímu marketingu dokáži Vaši nemovitost prodat za NEJVYŠŠÍ TRŽNÍ CENU. Na službách nikdy nešetřím - k nemovitostem nechávám dělat profesionální fotografie, točím videoprodhlídky a virtuální 3D prohlídky, samozřejmostí jsou půdorysy, pokud je to vhodné dělám Home staging.

 

Reference klientů, kteří využili moje služby:

www.remax-czech.cz/reality/re-max-delux/dagmar-micikova

www.remaxdelux.dagmar-micikova/reference

Potřebujete znát tržní cenu vaší nemovitosti? Chci odhad ZDARMA.

 

Dagmar Mičíková

Makléř

Certifikáty

Diplom_202310 100_percent Ocenění_club 2019 195x200_RMX_Aukcni_specialista Certifikovaný-makléř-2_rgb Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.