Jak získat levnou nemovitost a na co si dát při koupi pozor

V dnešní době získat levnou nemovitost, to by se mohlo zdát buď jako velké umění, nebo jako velké štěstí. I když stoupají i ceny levných nemovitostí, stále se to v rámci potencionálního zhodnocení vyplatí. Jak tedy najít levnou nemovitost? 

Obsah článku

Jak najít levnou nemovitost?

Hledání levné nemovitosti je trochu oříšek. Kdyby to uměl jednoduše každý, tak se levné nemovitosti nikde neobjevují, protože jsou vykoupené. Při pátrání po levných nemovistech jsou zásadní informace. Ty můžete získat z různých zdrojů:

1. Hledání levných nemovitostí na realitních serverech

Úplně nejjednodušší variantou při pátrání po levných nemovitostech jsou realitní portály, bazary nebo inzeráty. Jde o dostupné zdroje, které nabízejí snad tisíce nemovitostí. Některých levných, jiných dražších. Na těchto webech můžete v levných nemovitostech filtrovat, hledat a doufat, že jsou ještě volné. 

Připravte se ale na to, že tento způsob hledání levných nemovitostí je vysoce neúčinný. Zabere vám to moře času a levných nemovitostí zde najdete minimum. Můžete zkusit své štěstí, třeba to vyjde. Odvážnému štěstí přeje. 

Mezi největší realitní servery patří:

sreality.cz

reality.idnes.cz 

A určitě doporučujeme prozkoumat také levné nemovitosti, které máme v nabídce my. Díky filtrování podle ceny si můžete nastavit vlastní hodnoty.

TIP 1: Pokud hledáte levnou nemovitost přes realitní servery, nastavte si funkci hlídacího psa. Nemusíte tak sedět hodiny před počítačem a čekat, až se nějaká levná nemovitosti objeví. E-mailem vám budou chodit automaticky upozornění, když se v nabídce ukáže něco výhodného. 

TIP 2: Na levnou nemovitost reagujte hned a telefonicky. Všichni by je chtěli. Když se totiž nějaká levná nemovitost ukáže, zvedne se obrovský zájem běžných kupujících, realitních makléřů nebo investorů. Pokud se budete vypisovat s e-maily, tak než si je někdo přečte, levná nemovitost bude nejspíš fuč. Pokud zavoláte hned, máte větší šanci si domluvit prohlídku a levnou nemovitost koupit. 

2. Levné nemovitosti v exekuci prostřednictvím dražeb

Jednou z nejefektivnějších možností, jak koupit levnou nemovitost, je získat ji v exekuci prostřednictvím dražby. V tomhle případě se do dražby nemovitost dostane až za ⅔ odhadní ceny. No a pokud o už tak levnou nemovitost neprojeví nikdo zájem, v druhém kole spadne cena klidně i na polovinu a tak to pokračuje dál a dál. 

Pravděpodobně bude zájem i o tento typ levných nemovitostí. Šance je tady však násobně vyšší než v prvním případě. Stejně tak se ale může stát, že zde objevíte skutečný investiční poklad

Informace o exekučních dražbách levných nemovitostí najdete na Portálu dražeb Exekutorské komory

Server eviduje celkem téměř 1,65 milionu exekucí. Za registraci ovšem zaplatíte 240 Kč a každý elektronický údaj stojí 60 Kč. 

3. Levné nemovitosti v dobrovolných dražbách

Levnou nemovitost můžete získat například také v dobrovolných dražbách na nástěnce nebo webu místního či městského úřadu, ale i na specializovaných webech. 

Zajímavým zdrojem informací o dražbách, ale třeba i o prodejích majetku státu, je www.centralniadresa.cz. K dispozici je zdarma, stejně jako server www.drazby.org s aktuálními informacemi ze soudů. 

Než začnete využívat tento web, musíte se zaregistrovat. Registrace není nutná ke vstupu na server www.e-aukce.com, kde je kromě dražeb seznam veřejných zakázek, výběrových řízení nebo přímých prodejů. V internetových vyhledávačích najdete i jiné „dražební weby“ s levnými nemovitostmi. 

Co je to dražební vyhláška a proč si na ni dát pozor?

Dražební vyhláška musí být zveřejněna nejméně 30 dnů před dražbou. Obsahuje místo a datum dražby, popis levné nemovitosti, kdy si ji lze prohlédnout, zda se draží celá, nebo její část. Informuje také o předkupním právu, závazcích, jako třeba nájemní smlouvě, věcném břemeni či zástavách.

V dražební vyhlášce najdete i nejnižší podání (vyvolávací cenu), cenu levné nemovitosti stanovenou soudním znalcem, minimální výši příhozu a výši dražební jistoty, kterou musí složit zájemce o dražbu. 

Když nebude na dražebníkově účtu v den dražby, nemůže se zájemce dražby zúčastnit. Pokud v ní neuspěje, dostane jistotu zpět. Provizi v řádu procent, u nedobrovolných dražeb může činit až 10 %, hradí navrhovatel dražby.

Jak získat levnou nemovitost v exekuci nebo dražbě

Už jste si našli levnou nemovitost, kterou byste rádi získali? Existují dva způsoby, jak takovou nemovitost v exekuci nebo aukci získat. 

1. Koupě levné nemovitosti po dohodě s dlužníkem

Jednodušší a výhodnější postup pro získání levné nemovitosti je dohoda přímo s dlužníkem. Koupíte od něj nemovitost s tím, že vyplatíte jeho dluhy včetně nákladů exekučního řízení.

Protože je dlužník v situaci, kdy potřebuje nutně peníze, je pravděpodobné, že na toto řešení kývne. I když jde o velmi levnou nemovitost, dlužníkovi to ušetří moře starostí. 

O tomto postupu koupi levné nemovitosti je ale potřeba informovat exekutora, který vám poradí s dalším postupem. 

2. Koupě levné nemovitosti v dražbě nařízené exekutorem

Když exekutor rozhodne o zpeněžení majetku k úhradě dluhů dlužníka, je třeba vyčkat, dokud nebude vydána i dražební vyhláška, díky které se dozvíte spoustu důležitých informací o dražbě. Dražební vyhlášce však předchází usnesení o ceně, které je vydané na základě znaleckého posudku.

Po vydání usnesení o ceně je třeba ještě vyčkat, až nabude právní moci. Do právní moci mohou oprávněné osoby podávat námitky právě vůči ceně. Ve chvíli, kdy je usnesení o ceně levné nemovitosti pravomocné, je vydávána dražební vyhláška.

Pozor na včasnou platbu za levnou nemovitost

Koupě levné nemovitosti v dražbě je jednou z nejtransparentnějších a nejbezpečnějších způsobů nabytí majetku. Je si však třeba dát pozor na včasné vyřízení předkupních práv, po dražbě na úhradu ceny ve stanoveném termínu. Kdo vydraží nemovitost, musí také do 90 dnů zaplatit daň z převodu nemovitostí.

U dobrovolných dražeb je třeba uhradit cenu nemovitosti (doplatit dražební jistotu) během 10 až 90 dnů. 

Na co si dát při koupi levné nemovitosti pozor

Koupě levné nemovitosti prostřednictvím dražby s sebou může nést řadu rizik. Patří mezi ně například:

  • Koupě levné nemovitosti nemusí být výhodná, jak se zdá. A to v případě, kdy si nemovitost nemůžete dostatečně prohlédnout. Mohou vás čekat nemilá překvapení. 
  • Taková levná nemovitost může obsahovat velké množství odpadu nebo haraburdí, jehož likvidace jsou zase další výdaje navíc.
  • Vydražená levná nemovitost by mohla být vázána právy třetích osob, jako  například věcná břemena nebo nájemní vztahy. To pak může výrazně zkomplikovat situaci. 
  • Když přejde vlastnictví nemovitosti na někoho jiného, ztrácí bývalý vlastník právo jejího užívání. Pokud to nerespektuje, lze se bránit podáním žaloby na vyklizení domu či bytu. Snad to ale, pokud se vám podařilo úspěšně vydražit nějakou levnou nemovitost, nebudete potřebovat…

Vyplatí se vůbec koupě levné nemovitosti? 

Stojí na zvážení, zda vám pořízení levné nemovitosti nepřinese příliš mnoho problémů. Je třeba promyslet, co všechno obnáší investice času, papírování a řešení dokumentů… 

Někdy je zkrátka výhodnější koupit nemovitosti běžným způsobem. Prohlédněte si na naši aktuální nabídku. Třeba najdete svůj dostupný vysněný dům nebo byt.

O mně

„MILUJI, CO DĚLÁM. DĚLÁM, CO MILUJI!“

V realitách pracuji šestým rokem. Zrealizovala jsem více jak 120 realitních případů. Každoročně získávám Ocenění TOP mimořádných makléřů sítě "RE/MAX ČR".V říjnu 2023 jsem byla 3.neúspěšnějším makléřem v ČR a 2. nejúspěšnějším makléřem regionu MORAVA.   

 

Pomu i Vám! Potřebujete poradit v oblasti  prodeje, pronájmu, dědických řízeních či financování nemovitostí?

 

Jsem vdaná, mám 17-letou dceru Terezku a dospělého syna Patrika. Relaxuji procházkami v přírodě, miluji moře a cestování. Ráda si doma na terásce něco pěkného přečtu nebo si zajdu s přáteli někam na vínko. S dcerou rády experimentujeme v kuchyni.

 

Pomáhám majitelům nemovitostí zorientovat se na současném realitním trhu tak, aby prodali svou nemovitost bezpečně, rychle a s co nejvyšším ziskem. Dělat lidem radost je mým životním krédem. Svoji tvář neschovávám. Za své služby svým klientům ručím, vždy se k práci stavím profesionálně s největší péčí. Mým cílem je reality dělat jinak - nejlíp!

 

Individuálnímu přístup k prodávajícímu a kupujícímu je samozřejmostí. Díky moderním technikám, profesionálnímu marketingu dokáži Vaši nemovitost prodat za NEJVYŠŠÍ TRŽNÍ CENU. Na službách nikdy nešetřím - k nemovitostem nechávám dělat profesionální fotografie, točím videoprodhlídky a virtuální 3D prohlídky, samozřejmostí jsou půdorysy, pokud je to vhodné dělám Home staging.

 

Reference klientů, kteří využili moje služby:

www.remax-czech.cz/reality/re-max-delux/dagmar-micikova

www.remaxdelux.dagmar-micikova/reference

Potřebujete znát tržní cenu vaší nemovitosti? Chci odhad ZDARMA.

 

Dagmar Mičíková

Makléř

Certifikáty

Diplom_202310 100_percent Ocenění_club 2019 195x200_RMX_Aukcni_specialista Certifikovaný-makléř-2_rgb Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.