5 nejčastějších rizik prodeje bytu bez realitní kanceláře

Reality jsou v posledních měsících často skloňovaným tématem. Rok 2021 byl totiž pro tuzemský realitní trh naprosto převratný a nesl se ve znamení rekordních cen. Data Eurostatu ukazují, že se meziročně ceny nemovitostí v České republice zvedly o 11,9 % a růst cen bytů v Česku byl v roce 2021 čtvrtý nejvyšší v Evropské unii. Mnoho lidí proto tuto situaci využívá a byty prodává. Na co však mohou lidi narazit, pokud se rozhodnou pro prodej bytu bez realitní kanceláře?

Co se v tomto článku dozvíte?

Jaká jsou úskalí prodeje bytu bez realitní kanceláře

Jaké jsou největší výhody prodeje bytu s realitní kanceláří

Úskalí prodeje bytu bez realitky

Pokud uvažujete o prodeji bytu, možná se vám právě v hlavě rodí plán, že byt prodáte bez realitní kanceláře. K tomuto postupu se většina lidí uchyluje z jednoho společného důvodu: chtějí ušetřit za služby realitního makléře. Nabízí se však otázka, jestli opravdu ušetříte, nebo naopak přijdete o možnost prodat nemovitost za nejlepší možnou cenu. S prodejem bez realitní kanceláře se totiž pojí několik úskalí, které vás mohou stát čas i peníze. Pojďme se na ně blíže podívat.

Prodej za podhodnocenou cenu

Jistě už jste slyšeli o lidech, kteří prodávali svůj byt nebo dům bez realitní kanceláře a dokázali ho prodat během několika týdnů. Zní to samozřejmě dobře, pravým důvodem toho, proč se nemovitost prodala tak rychle, však může být skutečnost, že ji majitel prodal za příliš nízkou cenu a místo profesionálního odhadu se řídil svým vlastním odhadem.

Emocionální rozhodnutí

Lidé mají často k nemovitostem, ve kterých prožili část svého života, citovou vazbu, mnohdy se proto rozhodnou byt nebo dům prodat svým známým nebo lidem, kteří jsou jim sympatičtí. Nezřídka se stává, že kupujícím nabídnou slevu nebo nemovitost prodají za nižší částku, než za tu, kterou by jim vyjednal realitní makléř.

„Rodiče před nějakou dobou prodávali dům, ve kterém jsme žili přes 20 let, protože se rozhodli pro koupi jiného staršího domu s velkou zahradou. Nakonec se rozhodli dům prodat svým známým za velmi nízkou cenu, která se od tržní ceny lišila v řádu stovek tisíc korun. Zpětně vnímají, že kdyby se rozhodli dům prodat s realitní kanceláří a nejednali v danou chvíli emocionálně, mohli peníze, které by utržily navíc, využít na rekonstrukci nového domu a nemuseli si brát tak velkou hypotéku.“ Hana Knopfová

Časová náročnost

Prodej bytu je prací na plný úvazek. Ve chvíli, kdy svůj inzerát zveřejníte na webových stránkách nebo sociálních sítích, musíte počítat s tím, že vám bude v jednom kuse zvonit telefon. Realitní makléři potvrzují, že v dnešní době není neobvyklé, že o jeden byt mají zájem desítky kupců. Máte ale vždy čas dojet, když si bude chtít zájemce byt prohlédnout, a máte možnost vyřizovat hovory v pracovní době? Myslete na to, že prodej bytu je opravdu časově velmi náročný.  

Neprofesionální prezentace bytu

Víte, z jakého úhlu bude vypadat váš obývací pokoj na fotografiích nejlépe? Máte kvalitní vybavení, které zajistí ostré fotky? Víte, jak naaranžovat byt, tak, abyste oslovili co nejvíce kupců a jaké úpravy před prodejem na bytě provést? Pokud ne, pak pravděpodobně váš inzerát mezi desítkami dalších zapadne a byt neprodáte za takovou cenu, jako kdybyste měli profesionální prezentaci.

Vystavení právním rizikům

Prodej bytu je spojený s celou řadou právních náležitostí a také zákonem uložených povinností. Pokud dané povinnosti nesplníte, hrozí vám vysoké pokuty. Řada nepříjemností a finančních ztrát může samozřejmě plynut také z chybně zpracované kupní smlouvy, případně z jiných právních náležitostí. Se seriózní realitní kanceláří však budete mít jistotu, že nenarazíte, protože vám zajistí kvalitní právní servis.

 

Jaké jsou výhody prodeje bytu s realitní kanceláří?

Ze zprávy Zillow Group Consumer Housin Trends Report vyplývá, že 89 procent lidí, kteří prodávají svou nemovitost, využívá služby realitního makléře. Důvodem je zejména skutečnost, že věří, že renomovaný realitní makléř najde vhodného kupce, provede je celým procesem prodeje, vyjedná nejlepší možnou cenu, zajistí profesionální prodejní prezentaci bytu a postará se o prohlídky nemovitosti. V následujících řádcích vám představíme hlavní výhody prodeje bytu s realitní kanceláří.

Odhad ceny nemovitosti

Jak už jsme nastínili výše, jedním z častých úskalí prodeje bytu svépomocí je odhad takříkajíc od oka, který může být vzhledem k dané lokalitě a situaci na trhu podhodnocený. Pokud však odhad svěříte do rukou osvědčené realitní kanceláři, budete mít jistotu, že za svůj byt dostanete odpovídající cenu.

TIP: Odhad nemovitosti zdarma s Remax Delux

Chcete za svou nemovitost získat až o 17 % více? Pak využijte odhad ceny nemovitosti zdarma s realitní kanceláří Remax Delux. Odhad je zcela nezávazný a formulář vyplníte během několika sekund.

Seznam potenciálních kupců a skvělý marketing

Realitní makléři znají nejen klienty, kteří byty prodávají, ale mají také sáhodlouhý seznam těch, kteří mají o koupi bytu zájem. Velké české realitní kanceláře mají také díky svým webovým stránkám a sociálním sítím obrovský dosah a osloví podstatně větší množství zájemců než jednotlivec.

Moderní prezentace bytu

Ne nadarmo se říká, že vizuální stránka prodává. Úkolem dobrého prodejního inzerátu je zaujmout co nejvíce potenciálních zájemců, protože platí, že čím více zájemců, tím vyšší cenu můžete za svůj byt obdržet. Realitní kancelář zajistí profesionální prezentaci založenou na kvalitních fotografiích, videoprohlídce a půdorysu bytu. Makléř vám může zajistit i takzvaný home staging, což znamená, že připraví nemovitost tak, aby byla pro kupce co nejzajímavější. Ze statistik vychází, že byty, které prošly home stagingem se prodají o 79 % rychleji než ostatní byty.

 

S realitní kanceláří získáte nejlepší možnou cenu bez starostí

Pokud se rozhodnete prodat byt sami, myslete na to, že prodej vyžaduje velké množství času a energie, přičemž rozhodně nešetřete na profesionálním odhadu a prezentaci ani na inzerci na serverech s realitami. Počítejte s investicí v řádech desítek tisíc korun. Druhou možností je využití realitní kanceláře, která se se postará o to, abyste za svůj byt dostali nejlepší možnou cenu bez starostí.

Chcete svěřit prodej svého bytu do rukou renomované realitní kanceláře s více než 45letou tradicí? Kontaktujte nás.

O mně

„MILUJI, CO DĚLÁM. DĚLÁM, CO MILUJI!“

V realitách pracuji šestým rokem. Zrealizovala jsem více jak 120 realitních případů. Každoročně získávám Ocenění TOP mimořádných makléřů sítě "RE/MAX ČR".V říjnu 2023 jsem byla 3.neúspěšnějším makléřem v ČR a 2. nejúspěšnějším makléřem regionu MORAVA.   

 

Pomu i Vám! Potřebujete poradit v oblasti  prodeje, pronájmu, dědických řízeních či financování nemovitostí?

 

Jsem vdaná, mám 17-letou dceru Terezku a dospělého syna Patrika. Relaxuji procházkami v přírodě, miluji moře a cestování. Ráda si doma na terásce něco pěkného přečtu nebo si zajdu s přáteli někam na vínko. S dcerou rády experimentujeme v kuchyni.

 

Pomáhám majitelům nemovitostí zorientovat se na současném realitním trhu tak, aby prodali svou nemovitost bezpečně, rychle a s co nejvyšším ziskem. Dělat lidem radost je mým životním krédem. Svoji tvář neschovávám. Za své služby svým klientům ručím, vždy se k práci stavím profesionálně s největší péčí. Mým cílem je reality dělat jinak - nejlíp!

 

Individuálnímu přístup k prodávajícímu a kupujícímu je samozřejmostí. Díky moderním technikám, profesionálnímu marketingu dokáži Vaši nemovitost prodat za NEJVYŠŠÍ TRŽNÍ CENU. Na službách nikdy nešetřím - k nemovitostem nechávám dělat profesionální fotografie, točím videoprodhlídky a virtuální 3D prohlídky, samozřejmostí jsou půdorysy, pokud je to vhodné dělám Home staging.

 

Reference klientů, kteří využili moje služby:

www.remax-czech.cz/reality/re-max-delux/dagmar-micikova

www.remaxdelux.dagmar-micikova/reference

Potřebujete znát tržní cenu vaší nemovitosti? Chci odhad ZDARMA.

 

Dagmar Mičíková

Makléř

Certifikáty

Diplom_202310 100_percent Ocenění_club 2019 195x200_RMX_Aukcni_specialista Certifikovaný-makléř-2_rgb Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.