Chybějící technická inspekce nemovitosti vám může zavařit. Víme proč!

Nabízíte nemovitost a myslíte si, že když ji prodáte a peníze vám přijdou na účet, je všechno v pořádku? Pokud jste si nechali provést inspekci a máte ke stavu nemovitosti protokol k technickému stavu, můžete být v klidu. Pokud ne, můžete si zadělat na problémy. Co se může stát?

Obsah článku:

Prodávat nemovitost, to není nic neobvyklého. Projdete si celým procesem od prohlídek, přes podepisování smluvní dokumentace až po předání klíčů a převodu peněz na váš účet.

„Mám to za sebou, paráda,” řeknete si. Rok, dva se nic neděje a pak náhle zazvoní telefon: „Dobrý den, před 3 roky jsme od vás kupovali rodinný dům. Objevily se však závažné skryté vady. Po poradě s technikem a právníkem jsme zjistili, že jejich výše je 358 000 Kč. Co s tím budeme dělat?“

Uf. S tím jste nepočítali. Nejspíš jste si nenechali udělat technickou inspekci nemovitosti…

Prodávající má ze zákona povinnost seznámit kupujícího s technickým stavem i vadami

Většina prodávajících si bohužel myslí, že když prodá nemovitost, nemůže po něm nikdo nic zpětně chtít. Jenže opak je pravdou.

Prodávající je povinen seznámit kupujícího s technickým stavem a vadami prodávané nemovitosti. Jinak riskuje pozdější reklamaci, kvůli které může vrátit klidně i stovky tisíc z kupní ceny. To je jeden z důvodů, proč uvažovat o technické inspekci nemovitosti.

Kupující může nemovitost reklamovat až do 5 let od nákupu

V roce 2014 občanský zákoník posílil práva lidí, kteří nevědomky koupili nemovitost se skrytými vadami. Dříve bylo možné vady reklamovat pouze do 6 měsíců od jejího zakoupení. Nyní může kupující reklamaci uplatnit do 5 let od nákupu, což mnoho prodávajících ani netuší. O to víc se vyplatí řešit inspekci nemovitosti.

Řada vad se totiž může projevit až s určitým odstupem a tohle má sloužit jako kladivo na nepoctivé prodávající, kteří se snaží kupující obalamutit, co se technického stavu nemovitosti týče.

Ovšem problémům se nevyhnou ani ti prodávající, kteří o vadách nemají tušení. Pokud si při prodeji nemovitosti například neprověříte, jestli je někde v domě „schovaný” azbest, a noví majitelé na to v rámci zákonné doby přijdou, už to bude váš problém.

Kupující totiž může reklamovat i vady, které sice na nemovitosti existovaly již v okamžiku nákupu, ale nemohly být laickým pohledem dříve odhaleny. Další velký důvod pro inspekci nemovitosti.

Takže ohánět se argumentem, že jste o vadách v době prodeje nevěděli, vám nevyjde. Prodejce má totiž výrazně vyšší možnost vadám předejít než kupující.

Odhalení skrytých vad může vést až k odstoupení od kupní smlouvy

Pokud se u nemovitosti projeví skryté vady, o kterých kupující neměl při jejím nákupu ani tucha, vzniká mu v závislosti na rozsahu a povaze vad zákonný nárok na reklamaci, kterou může uplatnit jedním ze 3 způsobů:

  • dodatečná sleva z kupní ceny,
  • zajištění opravy a odstranění vad na náklady prodávajícího,
  • odstoupení od kupní smlouvy a vrácení peněz (pouze v případě závažných vad).

Pozn.: Závažná vada = vada, která by změnila rozhodnutí pro nákup dané nemovitosti, pokud by o ní kupující věděl. Takovou situaci si určitě nikdo nepřeje zažít, a proto se vyplatí provést inspekci nemovitosti.

A co je to tedy ta vada nemovitosti?

Z právního hlediska se vadami nazývají rozdíly mezi tím, v jakém stavu měla být nemovitost kupujícímu předána, a v jakém skutečně předána byla. Stav nemovitosti tak neodpovídá dohodnutým, nebo obvyklým vlastnostem.

Faktické vady nemovitosti jsou dvojího typu:

1. Zjevné vady nemovitosti: Zjistitelné při běžné prohlídce

Zjevné vady jsou zjistitelné při běžné prohlídce nemovitosti či bezprostředně po jejím převzetí. Můžete si pod tím představit třeba rozbité okno, díru ve střeše nebo vytrhané parkety.

2. Skryté vady nemovitosti: Při prodeji existovaly, ale projeví se později

Skryté vady naopak při běžné prohlídce kupující neobjeví. Ukážou se až po určité době po koupi. Typickými případem je třeba vzlínající vlhkost, která způsobuje plíseň na stěnách, nebo vady topení, které se v létě neprojeví.

Kupující si ale nesmí plést skryté vady s běžným opotřebením. Pokud například plynový kotel první rok používání jede jako nový a další rok doslouží, není to v žádném případě skrytá vada.

Provedení technické inspekce nemovitosti je zkrátka sázka na jistotu.

Co zahrnuje standardní technická inspekce nemovitosti?

Běžná inspekce nemovitosti zjišťuje její technický stav. Jestli nemá vady a problémy, které ovlivňují její funkci. Inspekce nemovitosti tak může například odhalit, jestli nezatéká do střechy nebo jestli není narušena statika budovy.

Hlavní parametry, které řeší inspekce nemovitosti:

  • statika nemovitosti
  • úniky tepla stavby
  • izolace proti vodě
  • zvuk a hluk
  • technické zařízení budovy a stavby
  • bezpečnost nemovitosti při užívání a požární bezpečnost
  • zdravé bydlení
  • povrch podlah a stěn nemovitosti

Nadstandardní služby v rámci inspekce nemovitosti

Pokud chcete od technické inspekce nemovitosti víc, můžete si například připlatit za odhad nákladů na opravu skrytých vad nebo další služby jako:

  • zjišťování netěsnosti obálky
  • detailní průzkum stavu dřevěných konstrukcí
  • a další…

Co ještě při technické inspekci nemovitosti prověřit?

Důležité je zvláště u starších nemovitostí do inspekce zahrnout také kontrolu zdravotních rizik a škodlivých látek:

  • plísně
  • radon
  • formaldehyd
  • azbest
  • radioaktivita
  • oxid uhličitý

Kolik stojí a jak dlouho trvá inspekce nemovitosti

Technická inspekce nemovitosti trvá průměrně půl dne a za inspekci menšího bytu zaplatíte cca 4 až 5 tisíc Kč. V závislosti na velikosti nemovitosti se pak cena samozřejmě liší.

Ozvěte se nám, o inspekci nemovitostí vám řekneme víc.

Inspekce nemovitosti –⁠ jistota pro kupující i prodávající

Inspekci nemovitosti zpravidla využívají více kupující, kteří chtějí svou investici chránit proti nečekaným problémům či nákladům.

Technická inspekce nemovitosti se ale skvěle hodí i pro prodávající. Slušný majitel nemovitosti by se měl totiž o stav svého majetku zajímat. Může dát tak nemovitost před prodejem do pořádku a zvýšit její hodnotu nebo upozorní zájemce na všechny neduhy. Díky tomu se vyvaruje nepříjemnostem, které by ho čekali v rámci reklamace.

Chcete prodat bez starostí? Svěřte se do naší péče a využijte nezávazný odhad ceny nemovitosti zdarma. S námi prodáte za cenu až o 17 % vyšší!

O mně

 

K realitám jsem se dostala v době, kdy jsem řešila těžkou životní situaci. Práce s nemovitostmi byla vždy mým snem a v době, kdy jsem hledala takovou práci, abych byla časově nezávislá kvůli dětem, přišla nabídka z RE/MAX Delux. Koncept RE/MAXu, který je založený na neustálém vzdělávání a mnohaletých zkušenostech mě uchvátil natolik, že jsem neváhala. Chci pomáhat lidem a to se mi splnilo, pomáhám lidem plnit sny o bydlení, což je základ pro jejich pohodu a štěstí.

 

Práce s realitami není jen práce, je to životní styl, neustálé řešení nových a nových situací spojených s prodejem a převodem nemovitostí. A to mě moc baví, žádný stereotyp. Ke každému klientovi přistupuji individuálně s ohledem na jeho potřeby.

 

Pokud i Vy chcete prodat svoji nemovitost v co nejkratším čase a za co nejvyšší cenu, tak mě neváhejte kontaktovat. Ráda si s Vámi domluvím osobní schůzku, na které probereme veškeré možnosti spolupráce :)

Lada Peková

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 195x200_RMX_Aukcni_specialista Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.