Je výhodnější bydlet v pronájmu anebo si koupit byt?

Bydlení v pronájmu versus nákup vlastního bytu je otázka, která si vyžaduje individuální přístup. Oba modely bydlení mají své klady a zápory, a to, co je výhodné pro jednu osobu, nemusí vyhovovat druhé.

Když bydlíte v pronájmu, nejste zatíženi dlouhodobým závazkem hypotéky a nemusíte se starat o údržbu nemovitosti, což může být velkou výhodou pro mladé lidi, kteří teprve začínají svou kariéru nebo si chtějí užívat flexibility a mobilitu. V případě, že se rozhodnete se přestěhovat, je to mnohem jednodušší bez potřeby prodeje nemovitosti. Nicméně platíte nájem, který nemá návratnost, a nemáte možnost investovat do vlastního bydlení.

Na druhou stranu, když si koupíte byt, investujete do vlastního majetku, což může být dlouhodobě finančně výhodné. Hodnota nemovitostí má tendenci růst, takže pokud se rozhodnete v budoucnu prodat byt, můžete na něm vydělat. Navíc, ačkoliv jsou měsíční splátky hypotéky často srovnatelné s nájmem, s každou splátkou získáváte větší podíl na vlastní nemovitosti. Ovšem nákup nemovitosti s sebou přináší také starosti s údržbou a potenciálními opravami.

Rozhodnutí mezi pronájmem a nákupem vlastního bytu závisí na osobních preferencích, finanční situaci a životních prioritách. Je důležité zvážit všechny faktory a rozhodnout se na základě dlouhodobého plánování a aktuálních potřeb.

5. Důvodů proč je lepší nájem!

 

Flexibilita

Bydlení v pronájmu vám umožňuje snadněji se přestěhovat, pokud se například rozhodnete změnit práci, studium nebo prostě chcete změnit prostředí. Nemusíte se zabývat prodejem nemovitosti a nemáte dlouhodobé závazky spojené s vlastnictvím.

Žádné náklady na údržbu

Pokud v pronajímaném bytě něco pokazí, obvykle je na majiteli, aby se postaral o opravy a údržbu. Nemusíte platit za opravy střechy, výměnu oken nebo za jiné neočekávané problémy, které můžou vzniknout.

Lepší likvidita

Platba nájmu může být často nižší než měsíční hypoteční splátky, což vám může poskytnout více volných prostředků pro jiné investice, úspory nebo koníčky.

Žádné riziko poklesu tržních cen

Vlastníci nemovitostí jsou vystaveni riziku kolísání tržních cen. Pokud hodnota nemovitostí klesne, můžete skončit s hypotékou, která je vyšší než aktuální tržní hodnota vašeho domu. Nájemníci toto riziko nepodstupují.

Možnost zkoušení různých lokalit a životních stylů

Pokud nejste jisti, kde přesně chcete dlouhodobě žít, pronájem vám dává možnost vyzkoušet si různé části města, různé typy bydlení nebo dokonce různá města či země, aniž byste museli investovat do nákupu nemovitosti.

5. Důvodů proč je lepší vlastní bydlení

 

Investice do majetku

Na rozdíl od nájmu, kde vaše peníze jdou přímo pronajímateli, měsíční splátky hypotéky směřují k nabytí vlastní nemovitosti. Jakmile je hypotéka splacena, máte domov, který můžete obývat bez dalších plateb nebo ho prodat a získat zpět částku, kterou jste do něj investovali.

Potenciální zhodnocení

Historicky vzato hodnota nemovitostí většinou roste, což znamená, že vlastní bydlení může sloužit jako investice, která se postupem času zhodnotí.

Stabilita

Mít vlastní dům znamená, že nemusíte čelit náhlým zvýšením nájemného nebo nutnosti se stěhovat kvůli rozhodnutí vlastníka. Toto může poskytnout mnoho emocionálního klidu, zvláště rodinám s dětmi, které chtějí mít jistotu v bydlení.

Větší kontrola nad prostorem

Vlastníci mají volnost upravit si svůj domov podle svých představ, aniž by museli žádat o svolení pronajímatele. To zahrnuje věci jako renovace, změny v dekoraci, zahradničení, stavění přístěnků a další.

Daňové výhody

V mnoha zemích mohou vlastníci domů uplatňovat určité daňové odpočty, které souvisejí s vlastním bydlením, například úroky z hypotéky nebo některé náklady na údržbu a opravy. Tyto výhody mohou přinést významné úspory v průběhu času.

Je důležité podotknout, že ačkoliv vlastní bydlení má své výhody, také s sebou nese různé závazky a odpovědnosti. Při rozhodování mezi nákupem a nájmem je důležité pečlivě zvážit všechny faktory a okolnosti.

 

Kolik by stál byt za 5 milionů korun na hypotéku měsíčně?

Hypoteční kalkulačka

Na kolik vás vyjde pořízení vlastního bydlení? Zadejte pár informací do naší hypoteční kalkulačky a hned si prohlédněte výsledek.

Cena nemovitosti

Výše hypotéky

Doba splácení

roků

Vypočítaná měsíční splátka

Úroková sazba 4,9%

 Kč

Potřebujete poradit? Náváhejte nás kontaktovat!

13.10.2023

O mně

 

K realitám jsem se dostala v době, kdy jsem řešila těžkou životní situaci. Práce s nemovitostmi byla vždy mým snem a v době, kdy jsem hledala takovou práci, abych byla časově nezávislá kvůli dětem, přišla nabídka z RE/MAX Delux. Koncept RE/MAXu, který je založený na neustálém vzdělávání a mnohaletých zkušenostech mě uchvátil natolik, že jsem neváhala. Chci pomáhat lidem a to se mi splnilo, pomáhám lidem plnit sny o bydlení, což je základ pro jejich pohodu a štěstí.

 

Práce s realitami není jen práce, je to životní styl, neustálé řešení nových a nových situací spojených s prodejem a převodem nemovitostí. A to mě moc baví, žádný stereotyp. Ke každému klientovi přistupuji individuálně s ohledem na jeho potřeby.

 

Pokud i Vy chcete prodat svoji nemovitost v co nejkratším čase a za co nejvyšší cenu, tak mě neváhejte kontaktovat. Ráda si s Vámi domluvím osobní schůzku, na které probereme veškeré možnosti spolupráce :)

Lada Peková

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 195x200_RMX_Aukcni_specialista Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.