Naučte se, jak na správný odhad pronájmu

Stanovit správný odhad ceny pronájmu je zásadní. Díky tomu seženete rychle nájemníka, nebudete na nájmu tratit, ani vám nájemník zakrátko neuteče za lepším. Jak ale na to?

Odhad ceny pronájmu

Aktualizace 26. 1. 2024

Co se v článku dozvíte:

Jaká je situace na trhu v roce 2024?

Nájmy během roku 2023 vzrostly v průměru o 7 %, ale na konci roku se jejich růst zastavil. Za tímto růstem byly stále ještě vysoké hypotéční sazby, které takřka neumožnily střední třídě dosáhnout na vlastní bydlení, energetická krize, vysoká inflace i stálý zájem o nájmy od migrantů z Ukrajiny. 

Z těchto důvodů se předpokládá, že i rok 2024 přinese ještě další mírné zdražování nájmů. Ačkoliv se tento růst může výrazně lišit dle lokality. Proto je důležité vědět, jak na správný odhad nájmu, abyste na pronájmu neprodělali, popř. cenu nepřestřelili a nepronajali. Jak tedy stanovit tržní cenu pronájmu domu nebo bytu?

Jak na správný odhad ceny pronájmu?

K tomu, abyste byli schopni správně odhadnout cenu pronájmu, musíte zjistit, za jakou obvyklou cenu se dá daný byt, v daném stavu a dané lokalitě pronajmout.

Výši nájemného můžete zjistit několika způsoby:

  • Inzertní weby – Základní způsob je projít si inzertní weby a zjistit, za kolik se pronajímají podobné byty v dané lokalitě. Problém tohoto přístupu je však v tom, že nikdy nevíte, jak velký zájem o daný pronájem je a jak dlouho tam nalezený inzerát visí. Tento způsob je tak zpravidla jen orientační.
  • Odhadní kalkulačky – Realitní kanceláře nebo specializované firmy či weby často nabízí online kalkulačky odhadu ceny pronájmu zdarma. Zpravidla zde vyplníte pouze adresu, výměru nemovitosti, počet místností, typ nemovitosti apod. a kalkulačka vám dle toho vyhodnotí průměrnou cenu pronájmů podobných nemovitostí v dané oblasti. Tyto kalkulačky jsou však též silně orientační a nezohledňují stav bytu, jeho patro, vybavení a mnohé další, díky čemuž se mohou v pronájmu dva podobné byty ve stejné ulici i dost výrazně lišit.
  • Cenová mapa – Pomocí cenové mapy můžete zjistit průměrný pronájem bytů nebo domů v obcích nad 5 tisíc obyvatel. V mapě jsou uvedené skutečné informace z realizovaných pronájmů, které dodávají realitní kanceláře i další subjekty, které řeší pronájmy. Ani tato mapa však nedokáže zohlednit všechny faktory, které ovlivňují cenu pronájmu.

Jak tedy můžete vidět, tyto nástroje poskytují spíše orientační cenu pronájmů domů a bytů, která ale může být ve skutečnosti i o dost jinde. Co tedy vše ovlivňuje cenu nájmů?

Co vše ovlivňuje cenu pronájmu?

Výši nájemného tedy nelze zjistit z průměrné ceny, která vychází často z výměry, počtu místností a lokace, ale je k tomu potřeba započítat i další faktory.

Jaké další faktory ovlivňují odhad ceny pronájmu?

  • Lokalita – cenu nájmu samozřejmě ovlivňuje to, kde se daný byt nebo dům nachází. V maloměstě jsou nájmy levnější než ve velkoměstě. Je to zpravidla i kvůli větším možnostem ve velkoměstech a vyšším průměrným mzdám.
  • Občanská vybavenost – do ceny nájmu se promítá i dostupnost hromadné dopravy, zda jsou kousek školy, školky, obchody, sportoviště nebo i parky a příroda.
  • Stav bytu nebo domu – důležité je též, zda je byt nebo dům nový, z jakého je materiálu, zda je rekonstruovaný, nebo rekonstrukci potřebuje, stav jeho zateplení apod.

Více jsme se například rozepisovali o faktorech, které ovlivňují odhad v článku o správném odhadu ceny nemovitosti. Spoustu z daných informací lze použít i zde.

Pokud ale nemáte čas se odhadem pronájmu domu nebo bytu podrobněji zabývat a přibližný odhad vám nestačí, bezstarostná cesta je nechat si vypracovat odhad ceny pronájmu realitní kanceláří, nebo jí dokonce svěřit celý pronájem.

odhad ceny pronájmu

Proč využít profesionální odhad ceny pronájmu?

Jak tedy vidíte, odhad ceny pronájmu nemusí být nic jednoduchého. Vysoké nájemné od vás pak zájemce odradí nebo je motivuje k brzkému změně pronájmu, kdežto kvůli nízkému přijdete i o desetitisíce ročně. V prvním případě budete muset opakovaně strávit hodiny s hledáním nových nájemníků, ve druhém vám utečou peníze. Jak tedy pronajmout byt nebo dům bez rizika?

Odhad ceny nájemného můžete dát do rukou odborníků, kteří se postarají klidně i o hledání nových nájemníků, jejich prověřování a další problémy. Více jsme již o pronajímaní psali v článku o pronájmu domů nebo bytů bez realitky.

Například my v RE/MAX Delux vám pomůžeme jak s odhadem ceny pronajmu, tak se postaráme i o veškeré starosti s pronajímáním spojené – navrhneme nejvýhodnější možnou cenu pronájmu, seženeme vhodného nájemníka a postaráme se i o vše ostatní.

Chcete vědět více o tom, za kolik byste mohli pronajímat, nebo si chcete ušetřit starosti a nechat pronájem na odbornících? Kontaktujte nás!

O mně

 

K realitám jsem se dostala v době, kdy jsem řešila těžkou životní situaci. Práce s nemovitostmi byla vždy mým snem a v době, kdy jsem hledala takovou práci, abych byla časově nezávislá kvůli dětem, přišla nabídka z RE/MAX Delux. Koncept RE/MAXu, který je založený na neustálém vzdělávání a mnohaletých zkušenostech mě uchvátil natolik, že jsem neváhala. Chci pomáhat lidem a to se mi splnilo, pomáhám lidem plnit sny o bydlení, což je základ pro jejich pohodu a štěstí.

 

Práce s realitami není jen práce, je to životní styl, neustálé řešení nových a nových situací spojených s prodejem a převodem nemovitostí. A to mě moc baví, žádný stereotyp. Ke každému klientovi přistupuji individuálně s ohledem na jeho potřeby.

 

Pokud i Vy chcete prodat svoji nemovitost v co nejkratším čase a za co nejvyšší cenu, tak mě neváhejte kontaktovat. Ráda si s Vámi domluvím osobní schůzku, na které probereme veškeré možnosti spolupráce :)

Lada Peková

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 195x200_RMX_Aukcni_specialista Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.