Říjnové čísla a analýza z úvěrového trhu

Říjnové výsledky úvěrového trhu potvrdily naše očekávání a úvěrová produkce meziměsíčně narostla o 2,5 miliardy Kč. Hypoteční banky si připsaly úvěry za 14,73 mld. Kč a stavební spořitelny 1,34 mld. Kč. V meziročním srovnání je to pak výsledek o téměř 8,5 miliard lepší než v říjnu 2022.

I přes minimální pokles úrokových sazeb se trh slibně zotavuje z nejhlubší recese, kterou si od poloviny roku 2022 prošel. Očekávání pro další období jsou pozitivní, a pro růst produkce bude klíčový viditelný pokles úrokových sazeb.

Aktuální průměrná hodnota úrokových sazeb u realizovaných úvěrů se v říjnu zastavila na hodnotě 5,7 %, meziměsíční pokles o 3 bazické body. Klesaly i nabídkové sazby, na počátku listopadu byla nabídková sazba na úrovni 6,01 %, meziměsíční pokles o 4 bazické body.

Základní úroková sazba ČNB po posledním jednání bankovní rady zůstává dál na 7 %. Velkým otazníkem je, zda se radní 21. 12. 2023 na posledním měnově politickém zasedání letošního roku odhodlají ke snížení základní sazby nebo budou čekat až do 8. 2. 2024 na první radu v roce 2024.

Vývoj ceny peněz na mezibankovním trhu v podobě úrokových swapů dál lehce klesá, 5letý swap za listopad se bude pohybovat okolo hodnoty 4,2 %. Pokud by úrokové sazby u realizovaných úvěrů dál klesaly stejným tempem a za prosinec 2023 by průměrná úroková sazba byla zhruba 5,6 %, bude rozdíl mezi cenou peněz a klientskou sazbou již téměř 1,5 %!

Pár údajů z ekonomiky. Inflace za říjen dle očekávání stoupla na 8,5 % díky loňské jednorázové podpoře domácností tzv. energetickým balíčkem. Pokud by nebyl dopad loňského energetického balíčku zohledněn, pak reálná inflace za říjen byla zhruba 6 %.

Další čísla z ekonomiky (data za září) pokračují v negativním trendu, dál klesají tržby v maloobchodě, stavební produkce stagnuje, průmyslová produkce meziročně i meziměsíčně klesá. 

29.11.2023

O mně

 

K realitám jsem se dostala v době, kdy jsem řešila těžkou životní situaci. Práce s nemovitostmi byla vždy mým snem a v době, kdy jsem hledala takovou práci, abych byla časově nezávislá kvůli dětem, přišla nabídka z RE/MAX Delux. Koncept RE/MAXu, který je založený na neustálém vzdělávání a mnohaletých zkušenostech mě uchvátil natolik, že jsem neváhala. Chci pomáhat lidem a to se mi splnilo, pomáhám lidem plnit sny o bydlení, což je základ pro jejich pohodu a štěstí.

 

Práce s realitami není jen práce, je to životní styl, neustálé řešení nových a nových situací spojených s prodejem a převodem nemovitostí. A to mě moc baví, žádný stereotyp. Ke každému klientovi přistupuji individuálně s ohledem na jeho potřeby.

 

Pokud i Vy chcete prodat svoji nemovitost v co nejkratším čase a za co nejvyšší cenu, tak mě neváhejte kontaktovat. Ráda si s Vámi domluvím osobní schůzku, na které probereme veškeré možnosti spolupráce :)

Lada Peková

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 195x200_RMX_Aukcni_specialista Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.