5 tipů co dělat, když máte problém se splácením hypotéky

Rozplynula se vám finanční rezerva určená ke splácení hypotéky? Ať už vinou nouzového stavu nebo z jiných důvodů? Stále existuje řešení, jak problém vyřešit. Zachovejte chladnou hlavu a inspirujte se 6 praktickými tipy. 

Obsah článku

Jak se problémům se splácením hypotéky vyhnout?

Základní pravidlo při splácení hypotéky praví: Udržujte si dostatečné rezervy pro splátky minimálně na 6 měsíců. Jenže v životě každého může nastat situace, která nutí do této rezervy sáhnout: 

Třeba nouzový stav, který lidem zpřeházel finanční plány naruby. Jindy to zase mohou být nečekané výdaje, které je nutné ihned řešit. 

Pokud jste během splácení hypotéky zahnáni trochu do kouta, stále můžete najít schůdná východiska. Přečtěte si o 5 možnostech, které vám pomohou z krize. 

1. Problémy se splácením hypotéky řešte nejprve s bankou

Zbytečně si problémy se splácením hypotéky nekomplikujte a komunikujte s bankou. Věřte, že banka si opoždění nebo porušení splátkového kalendáře všimne. Proto v žádném případě nedělejte, jako by se nic nestalo:

“Co se může stát, když se s několika splátkami opozdím? Vždyť banka neschudne…”

Banky pracují s automatickými kontrolními mechanismy, takže jakákoliv změna ve splácení hypotéky dokáží ihned efektivně řešit. Nespoléhejte se proto na to, že problém sám od sebe “vyšumí”. Vezměte ho jako hotovou věc a řešte ho hned, jak je to možné. 

Individuální odklad splácení hypotéky

Banky pravidelné splácení hypoték berou jako hotovou věc. Ovšem i v bance pracují jenom lidi. V případě vážných problémů proto můžete zkusit požádat o individuální odklad splátek nebo jiné řešení. Budeme se opět opakovat, ale je opravdu nutné to řešit ihned a narovinu. 

V případě individuálního odkladu splácení hypotéky bude určité časové období platit jen úroky z úvěru bez anuitní splátky. Může se stát, že vám banka povolí i odklad celých splátek, obvykle na 3 až 6 měsíců. 

Pozor: Odklad splácení hypotéky není automatický. Každá banka se k problematice může postavit jinak. Nespoléhejte se na to. Udělejte vše proto, aby splácení hypotéky probíhalo podle pravidel. 

A kdybyste potřebovali nemovitost prodat, obrátit se můžete na nás. Získáte maximální cenu

Provedeme odhad ceny nemovitosti zdarma, díky kterému prodáte výhodněji. Můžete získat až o 17 % víc...

Co když vám banka nevyjde vstříc? 

Nikdy se nemůžete stoprocentně spoléhat, že banka podá pomocnou ruku. Může se k Vám jednoduše otočit zády a pohledávku začít se sankcemi vymáhat.

To bohužel obvykle vede k záznamu v registru dlužníků. Takový záznam vám zkříží plány při dalším čerpání úvěrů a v nejhorším případě vám ho úplně znemožní. Proto se vždy snažte s bankou jednat a zjistit, jaký to bude mít vliv na vaši úvěrovou důvěryhodnost. 

2. Spolubydlící jako injekce při splácení hypotéky

Máte volný pokoj? Nebo dokážete takový prostor jednoduše vytvořit? Pouvažujte o spolubydlícím. 

Spolubydlící pro vás může znamenat finanční injekci, která vám pomůže překlenout období, kdy máte problémy se splácením hypotéky. Pár tisíc korun měsíčně navíc vám velmi uleví

Budete se muset trochu uskromnit, obětovat soukromí, ale za záchranu nemovitosti to stojí, co myslíte? 

Lidé hledají spolubydlení z různých důvodů. Podívejte se například na web Espolubydleni.cz nebo Spolubydlo.cz. Zkuste nabídnout volný pokoj. 

3. Pronajměte byt a odstěhujte se do levnějšího

Jestliže splácíte hypotéku na byt, ve kterém bydlíte, můžete ho celý pronajmout (u jiných typů nemovitostí se toto řešení příliš nehodí). 

Vyplatí se to v případě, že se odstěhujte do levnějšího pronájmu. Například se přesunete do menšího bytu nebo do méně lukrativní oblasti na kraji města. Tímto způsobem ušetříte i několik tisíc korun, které použijete při splácení hypotéky. 

Podívejte se, kolik aktuálně stojí pronájmy

Nájemníky vybírejte pečlivě. Předejdete ztrátám

Nenechte se zatlačit do kouta. Snaha rychle řešit problémy se splácením hypotéky může vést k chybám při výběru nájemníků. Zbrklá nebo špatná volba znamená:

  • poničení vybavení nebo celého bytu
  • špatná platební morálka nájemníků
  • problémy s vystěhováním neplatičů

Tím pádem si při splácení hypotéky příliš nepomůžete. 

Nájemníky proto velmi dobře vybírejte. Věnujte dostatečnou pozornost prověřování zájemců. Nespěchejte, postupujte klidně a s rozvahou. Pamatujte, že většině problémů s nájemníky lze předejít při jejich výběru. 

4. Prověřte výdaje a utáhněte si opasky

Sedněte si, sepište si všechny výdaje. Popřemýšlejte, kde můžete ušetřit. Mnohdy vydáváte peníze na účely, bez kterých se obejdete. Často jde o malé částky – tady pár stovek, tady několik desetikorun… A dohromady ušetříte i několik tisíc korun, které zrovna chybí na splácení hypotéky. 

Prověřte například: 

  • sjednaná pojištění
  • platby za elektřinu, plyn
  • paušály pro telefonního operátora
  • útraty v obchodech a restauracích apod. 


Poskládejte si všechny zbytečné nákupy a možná budete překvapeni, kolik dokážete ušetřit. Postačí také lepší organizace, dodržování finančního plánu a jste z problému se splácením hypotéky venku. 

5. Nemovitost prodejte, pokud nemáte jinou možnost

Prošli jste si tipy a nemáte žádné jiné řešení, jak si pomoci při splácení hypotéky? Přemýšlejte o prodeji nemovitosti nebo o okamžitém výkupu

Jednejte však včas. Nečekejte, až se dostanete do záznamů nespolehlivých  dlužníků díky špatné platební morálce. I když jste teď v krizi a řešíte prodej nemovitosti, neznamená to, že v budoucnu nekoupíte jinou. Zápis v registru dlužníků pro vás totiž znamená komplikace při vyřizování hypotéky na několik let dopředu.

Řešením je i nákup levnější nemovitosti

Zápis v registru dlužníků je škraloup, který vám může přitížit. Například v případě, že prodáte nemovitost, na kterou při splácení hypotéky nestačíte,  a uvažujete o koupi levnějšího bytu. 

I v tom případě postupujte s rozvahou a nedělejte při prodeji nemovitosti chybná rozhodnutí. Vaše nemovitost má svou hodnotu. Neprodávejte ji pod cenou i přes jakékoliv tíživé okolnosti.

Poraďte se s makléřem, který má přehled o aktuální situaci na realitním trhu a dokáže poradit s profesním nadhledem.

O mně

 

K realitám jsem se dostala v době, kdy jsem řešila těžkou životní situaci. Práce s nemovitostmi byla vždy mým snem a v době, kdy jsem hledala takovou práci, abych byla časově nezávislá kvůli dětem, přišla nabídka z RE/MAX Delux. Koncept RE/MAXu, který je založený na neustálém vzdělávání a mnohaletých zkušenostech mě uchvátil natolik, že jsem neváhala. Chci pomáhat lidem a to se mi splnilo, pomáhám lidem plnit sny o bydlení, což je základ pro jejich pohodu a štěstí.

 

Práce s realitami není jen práce, je to životní styl, neustálé řešení nových a nových situací spojených s prodejem a převodem nemovitostí. A to mě moc baví, žádný stereotyp. Ke každému klientovi přistupuji individuálně s ohledem na jeho potřeby.

 

Pokud i Vy chcete prodat svoji nemovitost v co nejkratším čase a za co nejvyšší cenu, tak mě neváhejte kontaktovat. Ráda si s Vámi domluvím osobní schůzku, na které probereme veškeré možnosti spolupráce :)

Lada Peková

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 195x200_RMX_Aukcni_specialista Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.