Aktuální data z úvěrového trhu za měsíc ÚNOR 2024

Růst hypotečního trhu pomalu pokračoval i v únoru. Celková produkce úvěrů na bydlení v únoru dosáhla 15,78 mld. Kč, přičemž hypoteční banky si připsaly úvěry za 14,73 mld. Kč a stavební spořitelny 1,05 mld. Kč. Produkce na hranici 16 mld. Kč je velmi dobrým výsledkem pro jeden z produkčně nejslabších měsíců roku, kterým únor tradičně bývá. V meziročním srovnání úvěrová produkce narostla o více jak 100 %, to je bezesporu skvělá zpráva, jen kdyby základna loňského února nebyla tak nízká. Meziměsíční srovnání je již o něco objektivnějším pohledem na realitu hypotečního trhu a únorová produkce vyšší o necelé 3 mld. Kč je dobrým příslibem do dalších měsíců roku. Hypoteční trh s postupným poklesem úrokových sazeb prostě ožívá.  

Pokud se podíváme blíže na úrokové sazby, v únoru pokračoval další viditelnější pokles sazeb na realizovaných úvěrech a to o 18 bazických bodů na hodnotu 5,35 %. Pokud by sazby klesaly podobným tempem, mohli bychom se na konci roku pohybovat na hranici 4 %. Jak je tento scénář pravděpodobný, nechme zatím bez odpovědi. Nabídkové sazby na začátku března sice narostly oproti únoru o 2 bazické body, což je ale naprosto nepodstatné. Pokles úrokových swapů se zastavil a průměrná hodnota pětiletého swapu za březen bude velmi podobná té únorové. ČNB na svém posledním měnově politickém jednání snížila svou základní sazbu na úroveň 5,75 % v souladu s očekáváním. Následující jednání ČNB o sazbách se uskuteční 2. 5. a předpokládá se další snížení základní sazby. Všechny indicie tedy ukazují na lepší časy, alespoň tedy z pohledu klientů.

27.3.2024

O mně

 

Jsem profesionální realitní makléřka a průvodkyně v labyrintu nemovitostí.

 

Svým klientům pomáhám najít cestu k vysněnému domovu a překonat překážky na cestě k úspěšnému prodeji nebo pronájmu.

 

Bez ohledu na to, zda hledáte nové bydlení, investiční příležitost nebo chcete výhodně prodat či pronajmout svoji nemovitost, pomohu Vám dosáhnout Vašich cílů.

 

 Mým posláním je poskytnout nejlepší možné služby. Zabývám se pečlivě každým detailem realitní transakce, abych zajistila optimální výsledky.

 

Jsem připravena odpovědět na Vaše dotazy, vysvětlit Vám každý krok, abyste se cítili pohodlně a informovaně během celého procesu.

 

Nečekejte déle a kontaktujte mě ještě dnes, abychom společně začali plánovat Vaše úspěšné realitní dobrodružství!

MgA. Marie Pšenicová

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista rmx-cms 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.