Únorová data trhu s úvěry

Únorová data o trhu s úvěry na bydlení přinesla lepší výsledky, než jsme po lednu očekávali, a to je dobrá zpráva i proto, že únor jako nejkratší měsíc roku vykazuje historicky nejslabší čísla. Vypadá to tedy, že se trh s úvěry začíná velmi pomalu probouzet z totálního útlumu posledního půl roku.

V únoru se uzavřely úvěry v objemu 7,87 mld. Kč, z toho hypoteční banky podepsaly úvěry v objemu 7,13 mld. Kč a stavební spořitelny jen 0,74 mld. Kč. Zlepšení je viditelné zejména u hypotečních bank, které podepsaly o 1,3 mld. Kč úvěrů více než v lednu. Meziměsíčnímu nárůstu v počtu kusů dominovaly rovněž hypoteční banky s počtem o 459 úvěrů vyšším než v lednu. Pozvolný růst produkce by měl pokračovat i za březen.

Úrokové sazby potvrdily pozitivní obrat započatý již v lednu. Klesají nabídkové úrokové sazby, které na počátku března dosáhly hodnoty 6,27 %, což je pokles oproti počátku února o deset bazických bodů. Pokles zaznamenaly i úrokové sazby na realizovaných úvěrech, a to již druhý měsíc v řadě, konkrétně únorová hodnota činí 5,89 % což je meziměsíční pokles o tři bazické body. Další pokles sazeb bude velmi pozvolný v řádu jednotek bps. Úrokové swapy jsou stále velmi volatilní a po lednovém poklesu, přišel únorový růst, první polovina března pak byla signalizována opět mírným poklesem.

Měnověpolitické zasedání ČNB proběhne 29. 3. 2023, a i přes často frekventovaný názor, že by měla ČNB přistoupit k navýšení základní sazby to spíše vypadá, že sazbu ponechá na stávající 7% hranici. Zprávy o krachu několika amerických bank působí spíše proti dalšímu plánovanému navyšování sazeb americké centrální banky. Čerstvé informace o problémech bankovní skupiny Credit Suisse mohou výrazněji zasáhnout do rozhodování ECB, která rovněž plánovala další navýšení základní sazby na svém květnovém zasedání. Z posledních vyjádření ČNB vyplývá, že bude držet „vysokou základní sazbu“ po delší dobu, než původně předpokládala a současně se bude snažit udržet silnou korunu. Nelze tedy očekávat minimálně pro první pololetí, že by se úrokové sazby u hypoték nějak výrazněji snižovaly, dle našeho názoru půjde spíše o kosmetické korekce. Otázkou je, zda se ve světle výše uvedených informací podaří ČNB tuto zvolenou strategii udržet.

Slibovaný pokles inflace se v únorových číslech dostavil, a to je další dobrá zpráva. Byť pokles únorové inflace nepatrně zaostal za její prognózou, je zřejmé, že inflačního vrcholu jsme již dosáhli a trend se otočil. Únorová data o inflaci, v žádné z klíčových kategorií nebyla horší než data lednová, avšak hodnoty v oblasti potravin, stravování a bydlení (energií) se drží stále na vysokých úrovních. Trend poklesu inflace bude pokračovat v dalších měsících.

Nejdiskutovanější kategorií jsou již nějakou dobu ceny potravin v České republice. Vypadá to, že i tady se blýská na lepší časy. Státní instituce zahájily patřičná šetření a měly by tak vytvořit tlak na celý potravinový řetězec od zemědělců, výrobců a zpracovatelů až po prodejce. Snad toto úsilí přinese své ovoce v podobě brzkého poklesu cen potravin.

Informace o vývoji jednotlivých oblastí ekonomiky jsou dostupné s větším zpožděním než inflace. V tuto chvíli se tedy můžeme podívat na lednové údaje o vývoji ve stavebnictví, průmyslu a maloobchodě.

Stavební produkce v lednu reálně meziročně vzrostla o 5,4 %. Meziměsíčně byla vyšší o 5,1 %. Za růstem meziroční produkce zřejmě stojí příznivé lednové klimatické podmínky, které stavbařům umožnily provádět bez omezení všechny stavební práce.

Průmyslová produkce v lednu klesla meziročně o 1,4 %, meziměsíčně pak český průmysl pokles o 2,7 %. Český průmysl se tak podle všeho nachází v lehké recesi.

Maloobchodní tržby se meziročně snížily o 7,7 % a meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Meziroční pokles maloobchodních tržeb pokračuje již devátý měsíc za sebou. Češi výrazně šetří na zbytných věcech, ale základních potřebách jako jsou potraviny.

22.3.2023

O mně

Od svých 18 let se pohybuji ve světě obchodu. Během této 22 let dlouhé jízdy jsem prodával stavebniny, auto chemii, dřevoobráběcí technologie, zdravou výživu a spoustu dalšího. K realitám mě přivedla rodinná kamarádka a jsem jí za to vděčný. Protože až realitní business je opravdu komplexní formou obchodu, která pro mě navíc má tu přidanou hodnotu, že lidem plním jejich sny.

 

Ve světě realit působím od roku 2020 a za tuto dobu mám za sebou desítky realizovaných obchodních případů. Za své služby svým klientům ručím, vždy se ke své práci stavím profesionálně, zodpovědně a s tou největší péčí.

 

Realitní činnost se stala mým koníčkem, radostí a životním stylem, tento zápal a nadšení jsem nakonec přenesl i na svoji manželku a poslední rok i kolegyni v realitách. Veškeré realitní případy tak řešíme spolu a díky tomu všem klientům nabízíme dvojnásobnou péči i pohled mužského a ženského elementu zároveň.

 

Realitní obchod mi dovoluje na plno využít mé ostatní koníčky jako je profesionální fotografování, tvorbu vizualizací, 3D půdorysů, návrhů interiéru, točení video-prohlídek. Manželka a kolegyně v jednom pak mé schopnosti doplňuje o Home-Staging, který je pro nás nedílnou součástí propagace při prodeji nemovitosti.

 

RE/MAX, jednu z nejsilnějších značek na světovém trhu realit, jsem si po působení v jiné realitní síti zvolil, protože je pro mě velice důležité neustále se zdokonalovat, vzdělávat se, učit se a toho se mi v RE/MAX dostává v té nejvyšší kvalitě!

 

Moje časová flexibilita, preciznost, znalosti, zkušenosti a další mé vlastnosti jsou mojí vizitkou, na které si velice zakládám. Každý můj spokojený klient je mým doporučením a výsledkem mé práce. Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh, a proto svým klientům vždy naslouchám, abych jim mohl nabídnout individuální přístup.

 

Prodej či nákup nemovitosti je důležitý životní milník, který není radno podceňovat, proto si vybírejte svého realitního makléře opravdu důkladně. Pokud chcete mít makléře dva za cenu jednoho a mít tak dvojnásobnou péči, pak jsme s mojí kolegyní a ženou připravení plnit Vaše požadavky!

Petr Bartoš

Makléř

Certifikáty

rmx-cms 195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.