Výsledky hypotečního a úvěrového trhu za prosinec a shrnutí roku 2023

I když prosincové výsledky zaznamenaly ve srovnání s listopadem drobný pokles, lze to považovat za růst úvěrového trhu. Prosinec jako měsíc s nejmenším počtem pracovních dnů bývá vždy produkčně slabší než listopad. Meziměsíční rozdíl 1,1 mld. objemu úvěrů tak není nijak dramatický. Celková produkce úvěrů na bydlení v prosinci dosáhla 15,06 mld. Kč, přičemž hypoteční banky si připsaly úvěry za 13,69 mld. Kč a stavební spořitelny 1,37 mld. Kč. V meziročním srovnání rostl úvěrový trh v prosinci o 93 %.

Rok 2023 byl produkčně nejslabším rokem v novodobé hypoteční historii. Objem úvěrů uzavřený hypotečními bankami se zastavil na hodnotě bezmála 137 mld. Kč. Pro podobný hypoteční výsledek bychom se museli vydat až do roku 2012 (129 mld. Kč), tedy o více než jednu dekádu do historie. Stavební spořitelny vygenerovaly v roce 2023 zajištěné úvěry v objemu 13 mld. Kč, a to je rovněž výsledek dlouho nevídaný. Dohromady se tedy v roce 2023 uzavřely úvěry na bydlení v souhrnném objemu 150 mld. Kč.

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů v prosinci spíše dále stagnovaly a na realizovaných úvěrech poklesly o 3 bazické body na hodnotu 5,64 %. Nabídkové sazby z počátku ledna prolomily 6% hranici a  poklesly o 6 bazických bodů na hodnotu 5,96 %. V prosinci dál klesala cena 5letého úrokového swapu a jeho pokles pokračuje i v lednu, aktuálně se jeho hodnota pohybuje okolo 3,6 %. Reálně by tedy úrokové sazby hypoték měly být výrazně níže, než je banky drží.

Spíše pro úplnost uvádíme, že průměrná úroková sazba úvěrů na bydlení za celý rok 2023 dosáhla hodnoty 5,79 %. Obdobně vysoké sazby jsme měli v roce 2009.

Na prosincovém zasedání ČNB došlo k prvnímu snížení základní sazby o 25 bazických bodů na hodnotu 6,75 %. Po roce zvyšování základní sazby a následném 1,5ročním setrvání na 7 % nastává obrat a základní sazba bude klesat. Předpokládáme, že na únorovém zasedání bankovní rady klesne základní sazba jen mírně o 25 bodů. ČNB bude s razantnějším snížením čekat, až poté co bude známa letošní lednová inflace. Pokud budou hodnoty lednové inflace uspokojivé a zatím tomu vše nasvědčuje, lze očekávat výraznější snížení základní sazby na březnovém zasedání bankovní rady 20. 3. 2024. Odhadujeme, že by ČNB mohla v březnu snížit základní sazbu v rozmezí 50–75 bazických bodů.

Jak se projeví snížení základní sazby v úrokových sazbách hypoték, není zatím zcela jasné. Velké banky se dle našeho názoru obávají prolomení pomyslné hranice 5 % u nových úvěrů a budou se snažit držet vysoké sazby co nejdéle. Obava z rychlejšího poklesu úrokových sazeb souvisí s nedávno schválenou úpravou parametrů předčasných splátek u hypoték. Nové podmínky začnou platit u nově sjednaných úvěrů nebo úvěrů u nichž bude končit fixační období až od 1. 9. 2024. Banky se tedy budou snažit do září, co nejvíce eliminovat rychlý pokles úrokových sazeb, aby omezili počet klientů, kteří budou chtít snížit úrokovou sazbu své hypotéky. V případě, kdy klientovi banka sazbu nesníží, ten může odejít do září ke konkurenci téměř zdarma (hradí pouze administrativní náklad v řádu několika stokorun).

Otázkou zůstává jak se bankám, zejména tzv. velké trojce tento záměr bude dařit nebo zda se mezi velkou trojkou najde někdo, u koho převáží touha po získání většího tržního podílu. Pravděpodobnější se jeví varianta postupného pomalého snižování sazeb jako důsledek ostražitého hlídání své nejbližší konkurence.

31.1.2024

O mně

Od svých 18 let se pohybuji ve světě obchodu. Během této 22 let dlouhé jízdy jsem prodával stavebniny, auto chemii, dřevoobráběcí technologie, zdravou výživu a spoustu dalšího. K realitám mě přivedla rodinná kamarádka a jsem jí za to vděčný. Protože až realitní business je opravdu komplexní formou obchodu, která pro mě navíc má tu přidanou hodnotu, že lidem plním jejich sny.

 

Ve světě realit působím od roku 2020 a za tuto dobu mám za sebou desítky realizovaných obchodních případů. Za své služby svým klientům ručím, vždy se ke své práci stavím profesionálně, zodpovědně a s tou největší péčí.

 

Realitní činnost se stala mým koníčkem, radostí a životním stylem, tento zápal a nadšení jsem nakonec přenesl i na svoji manželku a poslední rok i kolegyni v realitách. Veškeré realitní případy tak řešíme spolu a díky tomu všem klientům nabízíme dvojnásobnou péči i pohled mužského a ženského elementu zároveň.

 

Realitní obchod mi dovoluje na plno využít mé ostatní koníčky jako je profesionální fotografování, tvorbu vizualizací, 3D půdorysů, návrhů interiéru, točení video-prohlídek. Manželka a kolegyně v jednom pak mé schopnosti doplňuje o Home-Staging, který je pro nás nedílnou součástí propagace při prodeji nemovitosti.

 

RE/MAX, jednu z nejsilnějších značek na světovém trhu realit, jsem si po působení v jiné realitní síti zvolil, protože je pro mě velice důležité neustále se zdokonalovat, vzdělávat se, učit se a toho se mi v RE/MAX dostává v té nejvyšší kvalitě!

 

Moje časová flexibilita, preciznost, znalosti, zkušenosti a další mé vlastnosti jsou mojí vizitkou, na které si velice zakládám. Každý můj spokojený klient je mým doporučením a výsledkem mé práce. Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh, a proto svým klientům vždy naslouchám, abych jim mohl nabídnout individuální přístup.

 

Prodej či nákup nemovitosti je důležitý životní milník, který není radno podceňovat, proto si vybírejte svého realitního makléře opravdu důkladně. Pokud chcete mít makléře dva za cenu jednoho a mít tak dvojnásobnou péči, pak jsme s mojí kolegyní a ženou připravení plnit Vaše požadavky!

Petr Bartoš

Makléř

Certifikáty

rmx-cms 195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.