Víte, jak prodat družstevní byt?

Chcete prodat družstevní byt a zajímá vás, v čem se tento prodej liší od prodeje bytu v osobním vlastnictví (klasického bytu) a jaká má úskalí? Čtěte.

V článku se dozvíte:

Jak prodat družstevní byt

Co je to družstevní byt?

Pro družstevní byt platí, že jej nevlastníte, vlastní ho družstvo, které je jako vlastník zapsáno v katastru nemovitostí. Vy vlastníte pouze podíl v družstvu, který vám dává práva nájemníka. Z toho pak vyplývají také omezení. Družstevní byt nemůžete použít jako zástavu, nemůžete ho libovolně přestavovat a mnohdy ani pronajímat. Navíc jste omezeni i stanovami samotného družstva.

Více jsme o tom psali již ve článku Jaký je rozdíl mezi družstevním bytem a bytem v osobním vlastnictví. Jak tato situace ovlivňuje prodej družstevního bytu?

Jaký je rozdíl mezi prodejem družstevního bytu a bytu v osobním vlastnictví?

Pokud tedy družstevní byt nevlastníte, ale máte k němu jen práva nájemníka, jak můžete takový byt prodat? Jednoduše. Neprodáváte totiž přímo daný byt, ale podíl v bytovém družstvu v tržní hodnotě daného bytu. Co to znamená?

Zejména to znamená, že při prodeji nemusíte v katastru nemovitostí měnit vlastníka, tím bude stále družstvo. Změníte pouze vlastníka daného podílu a práv nájemníka bytu. Vše ostatní je vlastně velmi podobné jako u prodeje bytu v osobním vlastnictví.

Jak probíhá prodej družstevního bytu?

V čem se ještě prodej družstevního bytu liší od prodeje bytu v osobním vlastnictví? Pro lepší představu se rozepíšeme o jednotlivých prodejních fázích, abyste to měli vše pohromadě.

Prodejní fáze družstevního bytu:

  • Propagace bytu – ta se skládá ze zatraktivnění bytu (více v článku Jak na home staging), z vytvoření prezentačního materiálu (více v článku o vizualizaci interiérů nebo matterportu), ze správného odhadnu ceny nemovitosti a z inzerce nemovitosti
  • Vybrání zájemce – vyberte ze zájemců ty, co mají opravdu zájem.
  • Ověření zájemce – zjistíte, zda kupující splňuje stanovy družstva, které někdy zamezují prodej cizincům nebo třeba právníckým osobám
  • Uzavření smlouvy – uzavřete se zájemcem kupní smlouvu a převod členských práv a povinností k bytovému družstvu, někdy též dohodu o finančním vypořádáním. Stejně jako u klasického prodeje zde doporučujeme uzavřít smlouvu o (advokátní) úschově, aby finální převod peněz i družstevního bytu proběhl bez problémů. Nezapomeňte si na vypracování smlouvy najmout zkušeného právníka.
  • Vyplatit anuitu – může být taky nutné zaplatit anuitu, což je nesplacená částka dlouhodobého úvěru, který byl poskytnut družstvu (buď se platí najednou anebo je rozpuštěna do měsíčních splátek). Při případném budoucím převodu bytu do OV je většinou podmínka 100 % doplacení anuity.
  • Odeslání peněz do úschovy – kupec odešle peníze do úschovy, z které je dostanete prodávající až po úspěšném převodu bytu.
  • Předložení smlouvy družstvu – předložíte družstvu podepsanou smlouvu o převodu členských práv a povinností k bytovému družstvu. Případně vyplníte patřičný formulář o převodu družstevního podílu v konkrétním družstvu.  Když bude vše odpovídat stanovám družstva, převod družstvo (ihned) schválí. Převod nabude platnosti v den, kdy jste družstvu smlouvu doručili. Pozor, někdy chce družstvo poplatek za převod který se pohybuje kolem 5.000 Kč. 
  • Zhotovení nájemní smlouvy – družstvo zhotoví pro nového vlastníka družstevního podílu nájemní smlouvu.
  • Získáte peníze – prodávající získá peníze z úschovy, přepíšete energie a předáte byt.

Jak tedy vidíte, mnoho toho je při tomto prodeji stejného jako při klasickém prodeji. O něm jsme již psali ve článcích Kompletní průvodce prodejen nemovitosti nebo 5 tipů, jak úspěšně prodat dům nebo byt v roce 2024.

Výhody a nevýhody družstevního bytu

Jaké jsou výhody a nevýhody prodeje družstevního bytu?

Protože se družstevní byt od bytu v osobním vlastnictví v mnohém liší, má prodej takového bytu samozřejmě i své výhody a nevýhody. Jaké jsou?

Nevýhody prodeje družstevního bytu:

  • Menší zájem – O družstevní byty je obvykle menší zájem než o byty v osobním vlastnictví. Důvodů je k tomu hned několik. Nižší poptávku ovlivňuje fakt, že s tímto bytem nemůžete dělat, co se vám zamane. Dalším zásadním důvodem k nižšímu zájmu je skutečnost, že družstevní byt nemůže sloužit jako zástava. Nelze jeho nákup tedy financovat hypotékou. Pokud chcete koupi družstevního bytu hradit hypotečním úvěrem, musíte zastavit jinou nemovitost, která je v osobním vlastnictví. Případně získat dražší tzv. před hypoteční úvěr - kde se zavazujete, že do určitého data (většinou do 1. roku) byt převedete do OV. 
  • Nižší prodejní cena – Protože je o družstevní byty menší zájem, jejich cena je obvykle o 5-10 % nižší než cena stejných bytů v osobním vlastnictví.

Výhody prodeje družstevního bytu:

  • Rychlejší změna vlastníka – V případě prodeje družstevního bytu neměníte vlastníka na katastru nemovitostí, tím je stále družstvo, pouze převádíte družstevní podíl. Podíl pak převedete fakticky jen doručením smlouvy o převodu členských práv a povinností bytovému družstvu. To je vše.

Liší se nějak platba daně u prodeje družstevního bytu?

Platba daně z prodeje družstevního bytu se neliší od platby daně z prodeje bytu v osobním vlastnictví. S prodejem družstevního bytu je spojená pouze daň z příjmu, která činí 15 % (nebo 23 %) ze zisku, tedy z rozdílu mezi prodejem a nákupem družstevního bytu, tj. podílu v družstvu.

Sazba daně se mění dle toho, jestli zisk přesahuje 36násobek průměrné měsíční mzdy, nebo nepřesahuje. V prvním případě je sazba rovna 15 % a ve druhém 23 %. Druhá sazba ale neplatí pro celý zisk, ale zdaňuje se s ní pouze ta část zisku, která překračuje danou hranici.

Pokud jste tedy například nakoupili družstevní byt za 2,5 miliónů korun, ale prodali ho za 3 milióny, daň bude 15 % z 0,5 milionů korun. 36násobek průměrné mzdy (43 967 Kč) je totiž roven 1 582 812 Kč a až zisk přesahující tuto úroveň bude zdaněn vyšší sazbou.

V některých případech ale můžete být od daně z příjmů osvobozeni. Nemusíte ji platit tehdy, když jste družstevní byt vlastnili déle než pět let či jste měli trvalé bydleště na bytě delší než dva roky nebo pokud příjem do jednoho roku od prodeje použijete k rekonstrukci nebo nákupu jiného bydlení. Pozor po 1. lednu 2021 musíte vlastnit byt déle než 10 let, anebo mít trvalé bydliště delší než dva roky. Do nákladů si však můžete zahrnout provizi RK, rekonstrukci bytu atp.

Jak rychle prodat družstevní byt

Podobný prodej, podobné problémy

Také pro prodej družstevního bytu platí přes drobné rozdíly všechna upozornění, úskalí a doporučení, které se týkají klasického prodeje. Některé jsou tu ale ještě důležitější. Neboť je o tyto byty menší zájem, rychlost prodeje a prodej za maximum se neobejde bez profesionálního home stagingu, prezentace a inzerce. Pokud si zde pak nejste jisti v kramflecích, lepší je využít profesionálů.

My v RE/MAX Delux vám můžeme pomoci s odhadem ceny zdarma, s home stagingem a profesionální prezentací a propagací nemovitosti. Díky znalosti trhu a všem potřebným schopnostem nutným k prodeji dokážeme družstevní byt nejen prodat rychleji, ale mnohdy navýšíme jeho prodejní cenu až o 17 %.

Chcete pomoci s prodejem družstevního bytu? Obraťte se na nás.

O mně

Dobrý den,
děkuji, že jste zavítali na mé www stránky.
Jsem realitním makléřem společnosti RE/MAX Delux.
V realitách se pohybuji od roku 2010.
Za tu dobu jsem realizoval přes 400 realitních transakcí.
Jako jeden z mála makléřů v ČR jsem certifikovaným realitním makléřem dle norem ISO 17024.
Jestli prodáváte nebo pronajíte byt či jinou nemovitost, budu rád, když se na mne obrátíte.
Věřím, že Vaši důvěru nezklamu!

 

Specializace:
- prodej novostaveb rodiných domů (široká databáze zájemců)
- prodej a pronájem domů a bytů
  oblast: Morava

 

2013 - 3. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast ČR, Pronájem
2013 - 1. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast Morava, Pronájem
2021 - 1. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast Morava, Pronájem
2023 - 1. místo - Makléř měsíce 01/2023, oblast Morava, Prodej
2023 - 5. místo - Makléř měsíce 01/2023, oblast ČR, Prodej
(hodnoceno z více jak 1200 makléřů RE/MAX)

 

Certifikáty

Certifikovaný makléř ISO_detail_1.1 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 2. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 100% - Jan Konečný REMAX Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.