Prodat, nebo neprodat: kdy je správná chvíle pro prodej nemovitosti?

Majitele nemovitostí vývoj cen bytů v posledních měsících jistě velmi těší. Hodnota domů a bytů neustále stoupá, zájem o nové bydlení je enormní a nabídka nedostačující. Otázkou je, jak dlouho budou ceny nemovitostí ještě stoupat a zda se vyplatí s prodejem nemovitosti ještě otálet.

Co se v článku dozvíte:

Kdy praskne realitní bublina?

Podcast na téma, zda půjdou ceny nemovitostí nahoru anebo dolů?

 

Kdy praskne realitní cenová bublina?

Na trhu s nemovitostmi je v posledních několika letech opravdu rušno. Ceny stále stoupají, stejně jako počet zájemců o koupi. I přes růst cen Češi po vlastním bydlení stále touží. Chtějí si jím nejen zajistit střechu nad hlavou v důchodu, ale také jej vnímají jako jednu z nejjistějších investic. Realitní cenová bublina se nafukuje a jako každá bublina hrozí prasknutím.

Tip: Zajímá vás, jakou hodnotu má za stávajících podmínek na trhu právě vaše nemovitost? Nechte si udělat odhad nemovitosti zcela ZDARMA.

Pamatujete na rok 2009? Ceny nemovitostí najednou poklesly o patnáct procent, pak se ještě mírně snižovaly a znovu začaly růst až o pět let později. Pokud tedy někdo uložil peníze do realit před prasknutím bubliny, pak jeho peníze v okamžiku ztratily na hodnotě a jako “bonus” se od nich ještě odečítala inflace. Něco podobného hrozí dnes.

Nepůjdou ceny nemovitostí ještě výše?

Hodí se vědět:

- Podle České národní banky (ČNB) jsou byty nadhodnocené o 25 %, v případě investičních dokonce o 30 %. Proto začala trh s nemovitostmi ČNB v listopadu regulovat tím, že přistoupila k výraznému zvýšení úrokové sazby (25 bazických bodů) tedy na 1,25 procentního bodu poté na 2,75 procenta a těsně před Vánocemi pak ještě o další celý procentní bod.

- V listopadu se navíc po více jak půl roce vrátila k limitům na nové hypoteční úvěry, žadatelé o hypotéky tak opět musí mít aspoň 20 procent ceny nemovitosti (LTV) a znovu se hodnotí ukazatel DSTI (na splátky všech svých dluhů mohou žadatelé vynaložit jen 45 % svého čistého měsíčního příjmu) a DTI (celkové zadlužení může dosáhnout maximálně 8,5násobku žadatelových ročních čistých příjmů).

Jaký bude tedy další vývoj cen nemovitostí?

Zvýšení úrokových sazeb a inflace dosahující již téměř sedmi procent způsobí, že si vlastní bydlení bude moci dovolit ještě méně lidí – zájem o koupi nemovitosti bude tedy zákonitě klesat. Lze tedy očekávat zpomalení růstu.

Pro majitele nemovitostí, kteří zvažují prodej, to znamená jediné – je čas začít jednat a využít situaci ve svůj prospěch dříve, než pomyslná bublina praskne.

Vyplatí se mi teď prodat nemovitost?

Co vzít v potaz před prodejem své nemovitosti?

  • Vyplatí se vám prodej? Pokud nemáte další nemovitost, kam byste se přestěhovali, nebo nemáte v plánu pořídit si obytný vůz a žít na cestách, je třeba si uvědomit, že se rázem dostanete na “druhou stranu barikády”.
  • Co prodej nemovitosti obnáší? Pokud se rozhodnete svou nemovitost prodat, čeká vás řada starostí – od kompletace dokumentů, zařizování na úřadech až po nafocení a komunikace s potenciálními kupci. Když spojíte své síly s realitní kanceláří, ušetříte si spoustu času a práce a ve finále často dostanete více peněz.
  • Stanovte si cenu. Zjistěte si, co určuje cenu nemovitosti a stanovte si částku, se kterou budete spokojeni a současně budete mít jistotu, že se vaše nemovitost prodá tak rychle, jak potřebujete. Nadhodnocené nemovitosti nejsou neprodejné, ale jejich prodej většinou trvá déle. Ke stanovení ceny se vám bude hodit odhad ceny nemovitosti, který vám dá konkrétnější představu.

Audio verse rozhoru. Půjdou ceny nemovitostí nahoru? Jsme v realitní bublině?

Rozhodli jste se svou nemovitost prodat? Nechte starosti s tím spojené na nás, vše potřebné zajistíme za vás a postaráme se o to, že bude vaše nemovitost prodána až o 17 % dráž. Zjistěte, jak je to možné.

O mně

 

K realitám jsem se dostala v době, kdy jsem řešila těžkou životní situaci. Práce s nemovitostmi byla vždy mým snem a v době, kdy jsem hledala takovou práci, abych byla časově nezávislá kvůli dětem, přišla nabídka z RE/MAX Delux. Koncept RE/MAXu, který je založený na neustálém vzdělávání a mnohaletých zkušenostech mě uchvátil natolik, že jsem neváhala. Chci pomáhat lidem a to se mi splnilo, pomáhám lidem plnit sny o bydlení, což je základ pro jejich pohodu a štěstí.

 

Práce s realitami není jen práce, je to životní styl, neustálé řešení nových a nových situací spojených s prodejem a převodem nemovitostí. A to mě moc baví, žádný stereotyp. Ke každému klientovi přistupuji individuálně s ohledem na jeho potřeby.

 

Pokud i Vy chcete prodat svoji nemovitost v co nejkratším čase a za co nejvyšší cenu, tak mě neváhejte kontaktovat. Ráda si s Vámi domluvím osobní schůzku, na které probereme veškeré možnosti spolupráce :)

Lada Peková

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 195x200_RMX_Aukcni_specialista Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.