Číslo orientační, evidenční, parcelní a popisné

Když máte co do činění s nemovitostmi, narazíte na nejrůznější čísla, která vždy něco o nemovitosti říkají, respektive určují, kde se nemovitost nachází. Někdy však není úplné jasné, co které číslo značí. V tomto jednoduchém článku se podíváme na čtyři základní čísla, která se k nemovitostem vážou - číslo orientační, evidenční, parcelní a popisné.

Číslo popisné

Číslo popisné je nejdůležitější číslo budovy. Uvádí se před lomítkem a je to číslo, kterým se označuje v obci každá samostatná budova trvalého charakteru, která je oddělena od jiné budovy. Každá budova se označuje pouze jediným číslem popisným (černá tabulka). Popisné číslo je identifikátorem v katastrální evidenci.

Číslo orientační

Orientační číslo se v adrese domu uvádí za lomítkem (například ulice Mlynářská 5445/23, zde je orientační číslo 23). Číslo orientační je číslo domu usnadňující orientaci v ulici apod. (bílá tabulka), čísla jsou v ulici přidělena popořadě, sudá na jedné straně ulice, lichá na druhé, na náměstí kolem dokola. Orientační číslo není identifikátorem v katastrální evidenci.

Číslo evidenční

Tímto číslem se označují budovy a objekty, které slouží k občasnému bydlení a nejsou označeny popisným číslem. Nejčastěji mají evidenční číslo zahradní domky, chaty, chatky, jiné rekreační objekty apod. Evidenční číslo je identifikátorem v katastrální evidenci (červená tabulka).

Číslo parcelní

Číslo parcelní je číslo, kterým je označena parcela v katastrálním území. Parcelní číslo ve tvaru zlomku se skládá z kmenového čísla a z čísla oddělení. Parcely se v každém katastrálním území označují čísly buď ve dvou číselných řadách, odděleně pro pozemkové a stavební parcely, nebo v jedné číselné řadě bez ohledu na druh pozemku.

Když budete něco řešit s realitní kanceláří nebo makléřem, tak vám určitě vysvětlí, co které číslo znamená.

29.5.2021

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.