Do čeho je nejlepší investovat v roce 2024?

Inflace jen v roce 2023 dosáhla 10,7 %, ceny tedy stále rostly a kupní síla měny se snižovala. Otázkou dne tedy stále bylo, jak ochránit své úspory. Nákup nemovitosti byl dosud jistotou v ochraně financí, bude tomu tak i nadále, nebo existují i lepší investiční metody?

Aktualizace 26. 1. 2024

Co se v článku dočtete:

Inflace zasáhne úplně každého

Už dva roky jsme svědky velkého zdražování. Inflace jen v minulém roce dosáhla hodnoty 10,7 %. Oproti minulému roku tedy její výše klesla o více než 5 %, ale přesto se stále jedná o vysoké číslo. Při takových hodnotách tak za rok přijdete se 100 tisící na běžném účtu o 10,7 tisíc Kč. Právě o tolik totiž za rok klesne kupní síla vašich peněz. Jak se proti tomu bránit?

Do čeho investovat v roce 2024 - inflace

Zdroj: kurzy.cz

Téměř polovina Čechů již investuje

Při tak vysoké inflaci vás před ztrátou peněz samozřejmě neochrání žádné klasické spořící nástroje. Výnos z většiny spořících účtu totiž dosahuje maximálně kolem 6 %. Většina stavebního spoření pak při spoření na dobu 6 let nepřekročí čistý úrok 5,5 %. V obou případech tedy stále ročně ztratíte více než 5 % z hodnoty vašich financí. Není se proto čemu divit, že podle posledních dat, které sebrala investiční platforma Portu, již takřka polovina Čechů investuje. Motivuje je k tomu přání nalézt finanční stabilitu a zajistit se na důchod.

Do čeho tedy lze v roce 2024 investovat?

Možností, jak chránit své peníze, je samozřejmě mnoho. Můžete třeba investovat do zlata, dluhopisů, akcií nebo právě do nemovitostí. Jak se tyto investice liší? Obvykle se odlišují tím, jaký výnos slibují, jaké je s nimi spojené riziko a na jak dlouho budete muset investovat. Pojďme se na to podívat.

Do čeho investovat v roce 2024? Zlato

Zdroj: kurzy.cz

Proč investovat do zlata?

Zlato patří k nejvyhledávanějším burzovním komoditám a investici do něj mnozí považují za velmi bezpečnou. Investice do zlata však není krátkodobou záležitostí a nemusí se ihned vyplatit ani během krize, kdy v něm hledá jistotu mnoho malých i větších investorů. V grafu výše ostatně můžete vidět, že cena zlata během pěti měsíců klesla o 200 dolarů. Přesto však v horizontu delším než 5 let jistě nemusíte prohloupit.

Jakým způsobem investovat do zlata?

Nejméně riziková je investice do investičních mincí, zlatých slitků i cihliček. Výhodou takto nakoupeného zlata je fakt, že ceny předmětu se příliš neliší od cen čistého kovu. Cenu předmětu tedy můžete lehce určit z burzovní ceny zlata. Díky tomu jej lehce a rychle prodáte. Navíc je tento druh nákupu, na rozdíl třeba od zlatých medailí, osvobozený od DPH.

Z mincí však nakupujte vždy jen ty nejznámější (rakouský Wiener Philharmoniker, americký American Eagle nebo třeba kanadský Maple Leaf) a slitky a cihličky nakupujte pouze z velkých sléváren.

Doporučujeme také kupovat více než 10 g zlata. Čím více totiž zlata kupujete, tím levnější je. Jeden g zlata dnes pořídíte i za cenu 1 750 Kč, kdežto při nákupu deseti gramů za něj dáte cca 1 550 Kč.

Zpravidla je však dobré do zlata investovat pouze 5-10 % vašich financí. Zajímavější jsou obvykle investice do dluhopisů, nemovitostí nebo akcií, kterým se budeme věnovat dále.  

Plusy a mínusy investice do zlata:

  • bezpečnost,
  • můžete začít třeba od pár tisícovek,
  • jednoduchý nákup i prodej,
  • její výnos nemusí zcela pokrýt inflaci,
  • krátkodobě se vůbec nemusí vyplatit.

Proč investovat do dluhopisů?

Dluhopis je druh cenného papíru, jehož koupí získáte závazek od toho, kdo dluhopis vydal, že vám splatí dlužnou částku i s úroky v předem dané datum. Peníze tedy nikdy nedostanete kdykoliv. Existují pak státní a firemní dluhopisy.

Státní dluhopisy patří k nejbezpečnějším investicím, protože se zpravidla nestane, že by stát zbankrotoval a nemohl své závazky splatit. Problém ale je, že jejich výnos obvykle nepřekonává doporučenou úrokovou sazbu, která dnes dosahuje 6,75 %. Světlou výjimkou jsou Protinflační dluhopisy Republiky. Jejich výnos totiž dosahuje výši inflace. Ty však letos Ministerstvo financí přestalo vydávat.

Lépe jsou na tom firemní dluhopisy. Jejich výnos obvykle přesahuje úrokovou sazbu o 2-3 %. V roce 2024 tedy obvykle dosahuje 10 %. Existuje zde ale větší riziko bankrotu firmy, která kvůli tomu nedodrží své závazky a vy přijdete o své finance.

Jakým způsobem investovat do dluhopisů?

Firemní dluhopisy koupíte s pomocí zprostředkovatelů, přičemž je vždy důležité si ověřit jejich důvěryhodnost. Důvěryhodnost i ekonomické vyhlídky je třeba zjistit také u firem, jejichž dluhopisy chcete. Doporučujeme pak nakupovat dluhopisy s kratší splatností a častější výplatou výnosů. V těchto případech máte totiž větší pravděpodobnost, že získáte vložené finance zpět.

Státní dluhopisy můžete nakoupit ve vybraných pobočkách nebo s pomocí majetkového účtu.

Plusy a mínusy investice do dluhopisů:

  • investice do státních dluhopisů je bezpečná,
  • můžete začít od 1 000 Kč,
  • nízké výnosy,
  • vysoké riziko u firemních dluhopisů.

 

Vývoj akciového trhu 2008-2023

Zdroj: msci.com

Proč investovat do akcií

Po dluhopisech se podíváme na zoubek akciím. S vhledem do akciového trhu nám pomůže index MSCI World, který odráží vývoj akcií po celém světě. Jeho hodnota například jen v roce 2021 vzrostla o 22,35 %, ale v roce 2022 klesla o 17,73 % a v roce 2024 vzrostla o 24,42 %. V grafu výše však můžete vidět, že takové výkyvy nejsou pravidlem a dlouhodobě hodnota indexu, tj. i akciového trhu, roste. Za posledních deset let v průměru ročně vzrostla o 9,18 %. Co to pro vás znamená?

Při krátkodobé investici můžete velmi snadno přijít o vše, dlouhodobě je ale obrovská šance, že porazíte inflaci a přijdete si na solidní výnosy. Akcie jsou tedy výnosné, ale i rizikovější investice.

Jakým způsobem investovat do akcií?

Základní způsob investování, ke kterému nepotřebujete žádné rozsáhlé znalosti, je investování s pomocí podílových fondů. Tento způsob má jednoznačnou výhodu - investicí do fondu dáváte své peníze do rukou profesionála, který za vás investuje. Za to si však běžně podílové fondy účtují 3 %, přičemž jejich výnos se může rok od roku i výrazně lišit.

Fondy si proto rozhodně před investicí prověřte a dávejte si pozor jak na výší poplatků za správu, tak i na nereálné sliby příliš vysokých výnosů. Velký risk jsou také pouze úzce zaměřené fondy.

Často zajímavější variantou je investice do ETF, což jsou tzv. pasivní fondy. Touto investicí obvykle investujete do nějakého trhu. Příkladem této investice je například nákup již zmíněného indexu MSCI World, ale známé jsou také indexy S&P 500 nebo Dow Jones.

ETF pak můžete koupit skrze brokera nebo třeba s pomocí platforem jako je Portu a Fondee. Výhodou této investice jsou poplatky ve výši cca 0,5 %. Výnos pak může dosahovat v průměru i 9,64 % ročně, jak se ukázalo u indexu MSCI World.

Je samozřejmě možné investovat i do akcií jednotlivých firem, ale k tomu potřebuje obrovské znalosti a schopnost posoudit ekonomickou pozici firmy na trhu. Bez toho je investice do akcií podobná gamblingu.

Plusy a mínusy investice do akcií:

  • velmi vysoký výnos,
  • můžete začít od 1000 Kč měsíčně,
  • vysoce riziková investice.

Investice do nemovitostí

Proč investovat do nemovitostí?

Nakonec se budeme věnovat investicím do nemovitostí. S nimi jsou spojené vysoké výnosy i bezpečnost. Ačkoliv cena nemovitostí dle HB indexu v průměru stoupla v roce 2021 o 19,97 % a v roce 2022 o 15,9 %, rok 2023 přinesl spíše pokles, který se zastavil až v samém závěru roku. 

Ceny bytů v třetí třetině roku 2023 meziročně klesly o 6,2 %, ceny domů vzrostly pouze o 1,4 % a pozemky vzrostly o 11,9 %. V tomto roce lze již očekávat v některých lokacích mírný růst, který zrychlí s výraznějším poklesem úrokové sazby hypoték v druhé půlce roku. Do té doby je možné nakoupit nemovitosti se slevou. Více jsme o tom psali v článku Jaký bude vývoj cen nemovitostí v roce 2024

Jakým způsobem investovat do nemovitostí?

Problém zde je, že pokud si budete chtít koupit investiční byt nebo dům a náhodou vám neleží na účtu několik miliónů, budete muset sáhnout po hypotéce. To investiční situaci mění, protože výše úrokových sazeb v průměru dosahuje skoro 6 %. Do toho pak samozřejmě nejsou zahrnuty náklady na údržbu bytu, příspěvek na fond oprav ani nic dalšího. Co je tedy předpokladem výhodné investice do nemovitosti?

Výhodnost investičního bytu je spojena i s jeho pronájmem, který pokryje větší část přidružených nákladů i nákladů na splátky. Bohužel v Praze, kde třeba splátky na byt 2+1 vyjdou i na 27 tisíc měsíčně, ale jeho pronájem pouze na 16 tisíc, se již kupovat investiční byt nevyplatí. Stále se to však vyplatí v některých jiných městech.

Například průměrný byt 2+1 na dobrém místě v Mostě pořídíte od 1,2 miliónů, splátka hypotéky pak vyjde cca na 5,5 tisíců Kč měsíčně, ale byt můžete pronajmout i za 12 tisíc Kč. I když byste pak do toho zahrnuli příspěvek na fond oprav ve výši 4,5 tisíc Kč měsíčně, stále vám zůstane 2,1 tisíc Kč. Z toho hlediska lze mluvit o dobré investici.

Pokud si tedy vyhlédnete nějakou nemovitosti, k zjištění, zda se vám tato investice vyplatí si nejprve ověřte nezávislým odhadem ceny nemovitosti, zda není její cena přestřelená, u banky si zjistěte potenciální výši splátek, informujte se na výši příspěvku do fondu oprav i na to, za jak vysoký nájem lze takovou nemovitost pronajmout (více jsme o tom již psali ve článku Odhad ceny pronájmu).

Výhody a nevýhody investice do nemovitostí:

  • vysoký výnos, který překonává inflaci,
  • bezpečná investice,
  • obrovské investiční náklady,
  • při koupi na hypotéku jsou výnosy mnohem nižší.

Nemovitosti jsou stále velkou jistotou

Jak jste tedy mohli vidět, možností je mnoho. Pokud máte hotovost, je stále zajímavou investicí nemovitost.  Nákup nemovitosti se však vyplatí i tehdy, když vám nevadí, že třeba tolik nevyděláte, ale chcete své úspory ochránit.

Jestliže ale nemáte přiliš peněz nebo chcete vyšší výnosy a nevadí vám riziko, pohlédněte se jinde. Investiční bytům na hypotéku nejspíš nějakou dobu pšenka přiliš nepokvete a možná je nejlepší čas k jejich prodeji.

Máte zájem o odhad ceny nemovitosti, odhad pronájmu nebo třeba o prodej investiční nemovitosti? Ozvěte se.

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.