Domácí wellness

Pokud se chcete oddávat dokonalé relaxaci v klidu domova, není nic snadnějšího než si naplánovat vybudování vlastního wellness. Omezeni budete jen prostorem a financemi. Pokud je to ve vašich možnostech, můžete si pořídit vybavení v hodnotě statisíců, případně i milionů. Jeho součástí může být i krytý bazén. Jestliže jste limitováni prostorem i financemi a máte možnost si zvolit jen jediný prvek, zvolte dobře, který to bude. Co všechno můžete ve svém soukromém wellness mít? Asi první volba padne na vířivku a saunu. Tyto dva produkty vlastně odstartovaly budování domácích wellness. Ale dnes už jsou možnosti mnohem větší. Je libo parní lázeň, solárium nebo odpočívárnu? Dnes už nic není problém. Samozřejmě, pokud na to máte dostatečné prostory.

Domácí wellness může tvořit cokoliv, i krytý bazén a vířivka

domácí wellness

 

Základem je sauna

Domácí sauny byly společně s vířivkami první, které se začaly objevovat v domácnostech. Především s rozvojem infrasaun. Ty jsou totiž nenáročné na prostor, na údržbu, a dokonce i jejich provoz a obsluha jsou velmi jednoduché. Jejich výhodou je i nenáročnost na prostor a ekonomická dostupnost. Není problém infrasaunu umístit například do koupelny. Nejlevnější modely jsou pak k dostání do 20 tisíc korun. Záleží samozřejmě na její velikosti, zpracování a stupni vybavení. Infrasauny se vyrábějí pro jednu, dvě osoby, ale i pro více lidí. Ty však mají většinou už komerční využití. Pro domácí potřeby jsou nejčastější kabiny pro jednu či dvě osoby. Při tomto typu saunování se využívají infračervené topné panely, které zajišťují teplo bez využití páry. Záření působí na zahřívání svalové tkáně, vyhřívá tedy tzv. zevnitř.

Její výhodou je mimo jiné i levný provoz, neboť sauna se vytopí velmi rychle, a saunování lze proto zahájit téměř ihned po jejím zapnutí. Díky tomu, že se jedná o saunu suchou, voda nezpůsobuje její opotřebení, a proto nevyžaduje velkou údržbu. Infrasauna je vhodná i pro lidi se zdravotním omezením, jako je třeba vysoký tlak či srdeční omezení, protože při saunování se využívá teplota do 60 stupňů Celsia. Typů infrasaun je několik – od základních ekonomických modelů po typy velmi luxusní, v nichž je zabudovaná hudební aparatura nebo je možné nastavit na strop kabiny například hvězdnou oblohu.

Infrasauny se vyrábějí pro jednu, dvě osoby, ale i pro více lidí

Druhým typem sauny je starší finská sauna. Dnešní technologie nabízejí i tento typ saunování v domácích podmínkách. Tradiční typ sauny pracuje ve vyšších teplotách, většinou 85–100 stupňů Celsia. Vlhkost ve finské sauně se pohybuje v rozmezí mezi 12–40 procenty. Vlhkost se reguluje poléváním kamen. Negativem je vyšší ekonomický provoz, neboť většinou trvá 20–30 minut, než se sauna vytopí a samotný proces saunování může začít. Nevýhodou je rovněž i složitější údržba, neboť sauna pracuje v mokrém prostředí, proto je nutné mít dobrý systém odvětrávání. Pro někoho mohou být nevýhodou i vyšší teploty sauny. Dnes se ale již vyrábějí i finské sauny, kde je saunování možné i při 55 stupních Celsia.

Také finské sauny se vyrábějí v různých velikostech a provedeních od malých a cenově dostupných po luxusní a větší kabiny, kam se vejde i několik ležících osob. Celosvětovým trendem při výrobě domácích finských saun je ten, že se vyrábějí v přírodním provedení jak zevnitř, tak zvenku. Znamená to tedy, že použité dřevo není mořené, natírané ani lakované, takže se při vyšších teplotách neodpařují nežádoucí látky. Kabiny obou typů saun se vyrábějí jak v provedení rohovém, tak v takovém tvaru, že se dají umístit do prostoru.

Domácí sauna

 

Ochlazovna

Jestliže jste se rozhodli pro saunu, nezapomeňte na ochlazovnu. Jedině tak má saunování smysl. Můžete si pořídit samozřejmě ochlazovací bazén, ale pokud vás limituje prostor, pak si můžete pořídit menší ochlazovací káď nebo speciální ochlazovací sprchu. Nejlepším způsobem ochlazení po sauně či parní lázni je ochlazovací bazének. Pro tento prvek platí, že by měl být umístěný co nejblíže sauny. Vyberte dodavatele, který vám navrhne bazének, jenž se snadno čistí. A velikost úměrnou velikosti sauny. Je zbytečné mít ochlazovací bazén pro šest lidí, když máte saunu pro dva. A totéž platí i opačně. Pokud máte saunu pro šest lidí, bazén pro dva nebude stačit.

K sauně patří ochlazování. Při nedostatku prostoru je možné využít speciální ochlazovací hlavici na sprchu, která dokáže navolit například efekt tropického deště

Druhou variantou je ochlazovací káď. Většinou se vyrábí ze dřeva a je vhodnou variantou tam, kde je ochlazovací bazén příliš velký. Ochlazovací kádě či vědra se vyrábějí v různých velikostech. Podle toho jsou ke kádi také dodávané schůdky. Případně lze káď přidělat ke stropu. Nejlevnějším způsobem ochlazení po sauně jsou ochlazovací sprchy, které jsou také nenáročné na prostor a snadno se udržují. Kromě toho lze i z ochlazovací sprchy udělat sprchu tzv. zážitkovou, která je posledním trendem v oblasti wellness. Sprcha může mít hydromasážní trysky, můžete si navolit efekt tropického deště, jemné mlhy či vodopádů. To vše ve vaší koupelně.

 

Vířivka pevná i mobilní

Oblíbeným prvkem každého wellness je rovněž vířivka. Domácí vířivky jsou již dlouho na trhu, byly však dostupné jen pro ty, kteří na ně měli dostatečné prostory. Výrobci však mysleli i na tento handicap, a tak dnes můžeme vybírat z velkého množství mobilních nafukovacích vířivek. Pevné whirlpooly tvoří většinou akrylátová vana. Tu stačí jen umístit, napustit a zapojit. Většinou se tyto pevné vířivky umisťují k bazénu, na terasu nebo třeba pod pergolu. Případně do wellness místnosti, pokud ji máte. Tento typ zařízení obsahuje hydromasážní trysky.

Některé vířivé vany jsou vhodné pro celoroční venkovní použití. Máte doma málo prostoru, ale máte velkou zahradu? Umístěte vířivku tam. Relaxovat v teplé vířivce, když je všude kolem sníh, je velmi příjemným zážitkem. Levnější variantou je pořízení nafukovací vířivky, jejíž výhodou je i to, že ji lze snadno přesouvat. Pevná konstrukce z kvalitního laminátového PVC zajistí dokonalou pevnost stěn, takže si můžete na okraj vířivky i sednout. Tyto mobilní whirlpooly jsou dodávány s kompletní výbavou pro okamžité použití. Díky jednoduché montáži si můžete užívat domácí vířivku už za několik málo minut po jejím doručení.

domácí výřivka

Vířivky se vyrábějí v několika velikostech, provedeních a tvarech. K dostání je vana pro jednu, dvě, ale i čtyři či šest osob. Větší whirlpooly už bývají určené pro komerční využití. Vybrat si můžete i z několika tvarů, nejčastější nafukovací vířivky jsou kulaté, ale vyrábějí se i čtvercové, obdélníkové či oválné. Cena vířivek se liší nejen podle velikosti, ale také podle použitého materiálu a vybavení. V levnějších modelech je třeba ošetřovat vodu pomocí speciálních chemických přípravků jako například vodu v bazénu. Luxusnější typy mají například zabudované zařízení pro desinfekci vody, a odpadá tak starost o její úpravu. Liší se i počet masážních trysek a úroveň masáží. Některé typy mají jen jednu intenzitu masáže, u jiných lze vybírat z několika typů.

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.