Hypotéky začnou zdražovat. Nyní je nejlepší čas na její pořízení

Některé banky již úrokové sazby zvyšují a lze očekávat, že je budou následovat i další. Proto se může otálení s hypotékou za pár měsíců výrazně prodražit. Na druhou stranu samotný výběr hypotéky byste rozhodně neměli uspěchat. „Máte-li v ruce nabídku, porovnejte ji s úrokovými sazbami na aktuálně poskytovaných hypotékách. Ideální je porovnat vaši nabídku s tzv. hypoindexem, což je průměrná úroková sazba na nově sjednaných hypotékách, vypočtená každý měsíc,“ radí Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu equa bank. Dobrým pomocníkem mohou být dostupné srovnávače na internetu, případně je možné kontaktovat některého z poskytovatelů hypotečního úvěru nebo hypotečního makléře.

hypotéky zdražují

Při porovnávání nabídek je třeba dívat se na všechny náklady spojené s hypotékou. Dnes už i u hypoték je povinným ukazatelem RPSN neboli roční procentní sazba nákladů, která vám napoví o výhodnosti úvěru. Tato sazba porovnává skutečné náklady na půjčku, započítává totiž všechny poplatky a vyjadřuje, kolik procent z celkové částky zaplatíte ročně navíc.

 

Refinancování hypotéky

V případě, že už hypotéku máte, rozhodně by tím vaše pozornost neměla upadat. Je určitě vhodné být ve střehu a dát svojí bance najevo, že se o svoji hypotéku a podmínky průběžně zajímáte. Měli byste sledovat, zda je vaše hypotéka stále výhodná a zda se vám případně nevyplatí hypotéku refinancovat, což se využívá zejména na konci fixační doby. „Banka je povinna vám vystavit nabídku nové úrokové sazby minimálně 3 měsíce před koncem fixace. V případě, že je vaše banka férová, měli byste datum konce fixace úrokové sazby najít ve výpisu z hypotéky, popřípadě v internetovém bankovnictví,“ dodává Ondřej Hák.

Naprostá většina bank dnes používá listinnou podobu, nicméně je třeba si pohlídat, zda náhodou ta vaše nekomunikuje prostřednictvím zpráv v internetovém bankovnictví nebo pomocí e-mailu. S hypotékou se často váže stěhování do nového, a tak v praxi často nastává další problém – oznamovací dopis vám nedorazí, protože banka ještě používá tu starou adresu. V každém případě však můžete požádat o vystavení nabídky. Nejjednodušší je kontaktovat klientské centrum, kde můžete také případně reklamovat, že nabídkový dopis nedorazil. To udělejte alespoň 2 měsíce dopředu. Záleží na podmínkách každé banky, ale posledním momentem, kdy můžete banku požádat o vyčíslení hypotéky a její předčasné splacení, je zpravidla 1 až 4 týdny před koncem úrokové sazby.

 

Předčasné splacení hypotéky

V situaci, kdy uvedený termín propásnete, se nic neděje. Hypotéka poběží dál, ale s novou úrokovou sazbou. Její doba platnosti je pak stejně dlouhá jako ta, která právě skončila. Pokud jste například měli úrokovou sazbu fixovanou na 3 roky, pokračujete s novou sazbou další 3 roky. Právo na předčasné splacení hypotéky máte kdykoliv, i v situaci, kdy jste termín změny úrokové sazby zmeškali. V takovém případě už po vás však bude banka nárokovat úhradu nákladů, které jí v souvislosti s předčasným splacením vzniknou. Ty mohou dosahovat u průměrné hypotéky těsně po změně úrokové sazby přibližně 20 až 30 tisíc Kč, díky čemuž se refinancovat v takové chvíli zpravidla nevyplatí. Proto je lepší se raději zajímat dostatečně dopředu a řešit vše včas.

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.