Jak se vyvíjí trh nemovitostí v době pandemie

Zajímá vás aktuální stav a vývoj na trhu nemovitostí v této šílené době s koronavirové? Možná vás napadne, že jde všechno z kopce, takže se změnila i situace v realitách. Určitě změnila, ale výrazně méně, než by člověk očekával. V podstatě se spíše změnilo vše kolem (prohlídky, komunikace, prezentace), ale samotné ceny zůstávají podobné. Pojďme se podívat na aktuální situaci podle konkrétních typů nemovitostí.

Ceny bytů spíše rostou

O byty je stále velký zájem. Obzvláště ve velkých městech je mnohem větší poptávka po bytech než jejich nabídka. Výstavba nových bytů probíhá pomalu a je nedostatečná. Lidé navíc v této době rádi investují do bytů, protože panuje obava z budoucnosti a faktem je, že vlastnit nemovitost je určitá jistota. Navíc jsou teď velmi levné hypotéky. Všechny tyto aspekty mají podíl na tom, že ceny bytů neklesají, ale spíše pomalu rostou.

Ceny stavebních pozemků kolem měst také rostou

V tomto roce jsme byli nuceni zůstávat doma, a mnoho lidí si tak uvědomilo, jak je důležité mít vlastní zahradu. I proto se hlavně mladé rodiny rozhoupaly a začaly se poohlížet po pěkném stavebním pozemku v okolí měst, kde by si mohly postavit rodinný dům. V atraktivních oblastech tak ceny stavebních pozemků v době pandemie také rostou. Stejně tak jako ceny zahrádek v zahrádkářských koloniích.

Zájem o chaty a chalupy je enormní

Rekreační nemovitosti jsou dnes v kurzu ze stejného důvodu, jako stavební pozemky kolem měst. Dovolené v zahraničí se letos téměř nekonaly a kdo ví, jak tomu bude v následujících letech. Lidé jednoduše touží po klidu a místě, kam se dá z města utéct v takových chvílích, jaké nabídl tento specifický rok. Opět je zde mnohem vyšší poptávka než nabídka, což žene i ceny chat a chalup nahoru.

Ceny pronájmů stagnují nebo i klesají

Obzvláště v Praze se zvýšila nabídka dlouhodobých pronájmů bytů, a to z důvodu toho, že spousta krátkodobých pronájmů (například Airbnb byty) přešla na dlouhodobé pronájmy. Ceny tak v některých městech opravdu klesaly. Mimo turistická místa a velká města pak ceny pronájmů spíše stagnují.

6.12.2020

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.