Nepostradatelní zahradní pomocníci

Letošní léto bylo pro přírodu náročné, s nedostatkem vláhy se potýkal každý. Kdo měl zásoby vody v podzemních nádržích, případně studnu, snažil se každodenním zaléváním udržet svou zahradu zelenou, a to včetně trávníků. Řada zahrádek však již začátkem srpna připomínala step. Aby trávník byl příští rok v kondici, potřebuje nyní péči, ať měl dostatek vláhy, či nikoliv. „Důležitá je vertikutace. Slouží k odstranění plsti a poškozuje plevele s listovými růžicemi. Tím trávník provzdušníme a snížíme tak riziko napadení trávníku houbovými chorobami,“ vysvětluje Dita Mayerová. K tomu skvěle poslouží vertikutátor, který je nezbytnou výbavou všech, kteří mají větší travní plochu. Využijí jej totiž i na jaře. Pokud máte jen malý trávníček, zcela postačí provzdušňovací hrábě. Ať už zvolíte první či druhý nástroj, ochráníte svou péčí trávník i před plísní sněžnou, která se na trávníku může objevit během zimy či zjara. „Z preventivních důvodů můžete aplikovat vhodný fungicid,“ dodává zahradnice a doporučuje taktéž využít speciální podzimní hnojiva, která mají nižší obsah dusíku, vyšší obsah draslíku a fosforu, což podporuje růst kořenů. 

nepostradatelní zahradní pomocníci

Podzim je taktéž nejvhodnější doba pro výsadbu balových a prostokořenných dřevin. Kvalitní rýče jsou nedílnou součástí výbavy všech zahrádkářů, protože mají využití po celý rok. Velkým pomocníkem, a to doslova, jsou přesazovací stroje. Pozornost před zimou musíme věnovat hlavně mladým stromkům. „Před výkyvy mezi noční a denní teplotou v zimě je důležité ochránit mladé stromky, abychom předešli mrazovým trhlinám v kmeni,“ varuje Dita Mayerová. Před mrazy je důležité ochránit i další rostliny, typickým příkladem jsou růže a hortenzie. Jednoduše kolem nich nakopčete zeminu či vysypte mulčovací kůru, případně je zakryjte chvojím. Choulostivé dřeviny, jako jsou například stromkové růže, zabalte do netkaných textilií. „Rozhodně nyní nestříhejte okrasné traviny. Do dutých stébel by se dostala voda a rostlina by uhnila. Trsy vyšších druhů svažte, aby se pod tíhou sněhu nelámaly,“ doporučuje zahradnice.

údržba zahrady u domu

Každého na jaře potěší pestrobarevná zahrada. Tu rozzáří jarní cibuloviny. „Ať už milujete narcisy, tulipány, krokusy, ladoňky, modřence, okrasné česneky či jiné jarní cibuloviny, právě na podzim je čas k jejich výsadbě. Sazeč cibulovin nezabírá příliš místa a lze jej pořídit za pár korun,“ má zkušenosti Dita Mayerová. Naopak je důležité ze záhonků vyndat cibule a hlízy rostlin, které v našich podmínkách nepřezimují. Jde například o mečíky, dosny, begónie... Je nutné je očistit, osušit a uskladnit na bezmrazém suchém místě. Přesídlit musíme i subtropické rostliny, ale také balkonové rostliny, které pěstujeme v květináčích. Co se ještě týká dřevin, na sklonku zimy, když odezní mrazy, je vhodné prořezat jádroviny. „Ani žádná větev nemusí přijít nazmar. Díky štěpkovači či drtiči větve jednoduše zpracujete a využijete dále,“ podotýká zkušená zahradnice. Abyste předešli tomu, že vaše zahrada nebude schopna pojmout dostatek vláhy a při sebemenším výpadku srážek bude již v hloubce několika centimetrů naprosto vyschlá, je nutné ji prokypřit, a to do pořádné hloubky. „Orba je pro záhony zásadní. Krom toho, že pořádně zrytá zemina pojme více vody, ničíte tím i plevele,“ podotýká Dita Mayerová. Co se týče závlahy, na ni se nesmí zapomínat ani v zimě. Nově vysazené rostliny totiž ještě nemají dostatečně vyvinutý kořenový systém. „A stálozelené rostliny i v zimě odpařují vodu, nicméně z promrzlé půdy ji nemohou doplňovat, proto využijte zimních slunečných dní k tomu, abyste tyto rostliny zalili,“ uzavírá zahradnice.

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.