Plánování zahrady

Asi základní otázka je: kdy se pustit do plánování zahrady? Odborníci se shodují na tom, že ideální doba je hned poté, co je vypracována studie domu. Jinými slovy – nejlepší je vystavět zahradu novou. Pokud ale tu možnost nemáte a nemovitost kupujete již se zahradou, ani tady není vše ztraceno. I stávající zahradu lze upravit a předělat, i když je to samozřejmě složitější než začít úplně od začátku.

plánování zahrady

Sám nebo s odborníkem?

Poté, co jste se rozhodli pro zahradu, vyvstává další otázka. Pustit se do její realizace svépomocí nebo raději využít odborníka? A v čem vlastně může odborník pomoci? „Zahradní architekt může pomoci s mnoha tématy souvisejícími se zahradou. Od výškového osazení domu přes celkový koncept zahrady, pomůže s materiály živými a neživými. Poradí jak s věcmi ryze praktickými – nakládáním s vodami, osvětlením, tak i s těmi estetickými – rostlinami, zahradním nábytkem, umístěním uměleckého díla atd. Zahradní architekt umí myslet v čase, který je specifikem tvorby zahrad,“ říká Mirka Svorová ze společnosti Partero, která se věnuje navrhování zahrad již mnoho let.  Pokud se rozhodnete pro svépomoc, nezapomeňte si vše dobře naplánovat, a to do nejmenších podrobností. A jak uvádí Mirka Svorová, myslete v čase. Tedy i na potřeby, které budete mít za několik let. Dnešní moderní zahrady mnohdy suplují činnost kuchyně, mají zavedenou elektřinu i vodu. Jestliže plánujete trávit na zahradě mnoho času, počítejt i s tímto. I kdybyste třeba kuchyň nechtěli založit hned, ale až později. elektrické a vodovodní přípojky naplánujte hned při plánování zahrady a rovnou si je nechte zavést. Není nic horšího, než za několik let kopat celou zahradu kvůli tomu, že jste na začátku něco opomněli.

 

Výběr pozemku

Pokud kupujete již existující zahradu, tuto možnost samozřejmě nemáte. Ale jestliže nejdříve hledáte pozemek a teprve pak budete stavět, u zahrady platí totéž co u domu. „Zahrada by měla určitě reagovat na místo,“ podotýká Mirka Svorová. To znamená, že pokud nosíte v hlavě představu zahrady, budete ji muset stejně přizpůsobit pozemku. Zahrada se plánuje až na konkrétním místě.  Co se týče výběru pozemku – je nějaké místo, kde zahradu vystavět nelze? Podle odborníků ne, i když někde to může být problematické. „Ano. Zahradu lze vystavět na každém pozemku, ale je potřeba počítat s limity některých míst a smysluplně je zahrnout do návrhu. Mnohdy s sebou nesou extrémní situace a místa navýšení finančních nákladů,“ upozorňuje Mirka Svorová. A jaký je nejlepší pozemek pro zahradu? existuje vůbec něco jako ideální prostor, kde zahradu vybudovat? „Ideální místo vnímá každý velmi subjektivně. Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Co je pro někoho ideální, nemusí shledat jako ideál ten druhý. O ideálním místě spíše často sníme. V praktickém životě musíme spíše dělat kompromisy a ideálnímu stavu se v rámci možností přibližujeme. To platí i v tvorbě zahrad, kde se snažíme z místa, které máme k dispozici, udělat ideál, nebo se mu alespoň přiblížit...,“ vysvětluje Mirka Svorová.

výběr pozemku pro zahradu

 

Postup

Jestliže jste se rozhodli pro služby zahradního architekta, budou práce postupovat následovně. Architekt nejprve navštíví pozemek, potom budete debatovat nad zadáním a o místě, poté bude následovat tvorba samotného návrhu. V dalších krocích vám architekt předloží svůj návrh, o kterém budete debatovat. Následně architekt detailně zpracuje jednotlivá témata a okruhy a potom už nastává samotný proces tvorby, na kterém se podílí nejen zhotovitel, ale též architekt, který na postup prací dohlíží. Ani poté ale práce architekta nekončí. U nově založené zahrady trvá několik let, než je proces dokončen, a proto architekt zahradu monitoruje i v dalších letech a v případě potřeby reaguje na případné nesrovnalosti. V plánování zahrady není rozdíl, zda plánujete užitkovou či okrasnou. Kromě toho lze oba typy účelně propojit. Co se týče velikosti zahrady, asi by se dalo předpokládat, že větší zahrada rovná se více práce, a tedy složitější plánování. Paradoxně je opak pravdou. „Troufáme si tvrdit, že malá zahrada neodpustí žádnou chybu. Oproti všem předpokladům bývají malé zahrady složitější, a to jak projekčně, tak i na provádění prací,“ říkají zahradní architekti společnosti Partero.

Co do zahrady

I když využijete služeb zahradního architekta, hlavní slovo budete mít samozřejmě vy. Je to vaše zahrada. Proto si dobře rozmyslete, co vše chcete v zahradě mít, abyste mohli dát ucelené zadání. Žádné povinné prvky v zahradě neexistují, vše je proto jen na vás, na vašich potřebách a preferencích. „Na otázku, co by mělo být v zahradě, nelze paušálně odpovědět. Každý z nás má jiná funkční a estetická měřítka,“ říká Mirka Svorová a dodává, „obecně by to měly být prvky, na které rádi koukáte, jsou vám příjemné a těší vás sdílet je s lidmi, které máte rádi, a tím vás pobyt v zahradě naplňuje. Pro jednoho je to záhon růží, pro jiného záhon okurek.“

Při plánování se můžete, ale nemusíte, držet i aktuálních trendů. I těm zahrada podléhá. Jaké jsou tedy aktuální trendy v zahradách? „Spolu s trendy spojenými s domácím vařením se vrací i užitková zahrada, zájem o produkční rostliny – ovoce, bylinky, zeleninu. Velkým trendem jsou také přírodní zahrady a biozahrada, která je odpovědí na aktuální témata trvalé udržitelnosti. Velkým tématem je rovněž bydlení venku, i když v našich klimatických podmínkách je limitováno ročními obdobími,“ přibližuje Mirka Svorová.

Část pro bylinky patří mezi oblíbené a velmi časté prvky v zahradě

 

Na co si dát pozor?

Oslovení odborníci nám rovněž prozradili, jakých nejčastějších chyb se klienti při plánování zahrad dopouštějí, a čeho byste se tedy měli určitě vyvarovat:

  1. Zahrady a péče o ně vyžadují zkušenost a zručnost a ne každý nový majitel zahrady je ovládá, někdy tak vznikají nevratné chyby. Někdy je lepší oslovit odborníka.
  2. Častým jevem je nedostatečná ochrana stávající vegetace, není výjimkou, že mnoho stromů nepřežije stavbu. Ne vše se dá ovšem zase koupit.
  3. Často se stává, že se projekt zahrady odloží na dobu, kdy už ale není možné provést zásadní změny – např. práci
    s terény.

A zásadní rada od architektů společnosti Partero zní: „Pečlivě vybírejte pozemek a následně ochraňujte hodnoty, které nelze obnovit – stávající vegetaci a půdu, která se zpětně regeneruje velmi dlouho nebo draze.“

Terénní modelace dokáží vytvořit z nudné placky zajímavou krajinu

Teréní modelace pozemku

Složitější rekonstrukce

Jak jsme již uvedli, nejlepším způsobem založení zahrady je úplně nový pozemek, kde si ji vystavíte. Ne každý má ale tu možnost. Pokud jste majiteli zahrady (nebo se jimi teprve stanete), která se vám nelíbí, a chtěli byste ji proměnit, i to je možné. I když je to složitější než plánování zahrady nové. „Rekonstrukce a úpravy stávajícího jsou vždy trochu náročnější hlavně z důvodů jejich přirozeného vývoje – z nějakého „jakžtakž“ stavu nastává změna k horšímu a pak zase zpět. U nově zakládaných zahrad je většinou místo po stavbě hodně zničené a stav se postupně už jen zlepšuje,“ říká Mirka Svorová. Přesto mají starší zahrady jednu velkou výhodu. „Stávající zahrady mají většinou stávající vegetaci, což je hodnota, kterou ty úplně nově založené nemají,“ upozorňuje Mirka Svorová. Jinými slovy, zatímco u nových zahrad musíte čekat roky, než budou vaše stromy krásně vzrostlé, u starých zahrad se můžete od začátku těšit  z košatých korun.

Plán

Ať už se pustíte do zahrady svépomocí či za pomoci odborníka, připravte si plán zahrady. To znamená prvky, které tam určitě chcete mít. Také je důležité si určit, zda zahrada bude otevřená nebo uzavřená. Zahrada reflektuje potřeby uživatelů. To znamená, že jiná bude zahrada pro starší pár, jiná pro mladý pár, jiná pro rodinu s dětmi, jiná pro někoho, kdo chová psa, kočku nebo další zvířata. A jak už jsme jednou uvedli, myslete do budoucna. Jste mladý pár? Budete mít v budoucnu děti? Určitě byste měli počítat i s prostorem pro ně, i když děti zatím nemáte. Pokud si všude vysázíte vegetaci, později jen těžko najdete pro děti místo na zahradní hračky, jako jsou domečky, houpačky, trampolíny a další dětské „nezbytnosti“.

Při plánování zahrady je klíčové rozvržení. k tomu pomůže podrobný plánek

Chcete na zahradě jezírko nebo bazén? A jak velký? Na to vše je třeba myslet už v době, kdy zahradu plánujete. Součástí zahrad bývají i zahradní domky, altány, dokonce i kuchyně, případně skalky, terasy, opěrné zídky, případně další podobné okrasné prvky. Při plánování rovněž myslete na to, kolik budete mít času se jí věnovat. Velká zahrada s mnoha prvky je krásná, ale pouze tehdy, pokud se jí dostatečně věnujete. Jestliže víte, že času nebudete mít nazbyt a úpravě zahrady se nemůžete tolik věnovat, je lepší zvolit si typ zahrady méně problematické na údržbu. Moderní jsou např. zahrady bezúdržbové. 

Ve výsadbě trav se dá leccos schovat, třeba i nerezová skluzavka

To samé platí o prvcích v zahradách. Skalky vyžadují údržbu, vřesoviště už méně. O jezírka se musíte starat, stejně jako o okrasné rostliny, zeleninu či ovocné stromy. Téměř žádnou péči naopak nepotřebují zelené keře a jehličnaté stromy. Dále také bylinky či okrasné trávy. Pokud nemáte dostatek času, nepořizujte si ani živý plot, který je třeba pravidelně řezat. Při výběru vegetace se řiďte rovněž dispozicí vaší zahrady. S tím vším vám poradí zahradní architekt. Pokud se ale pustíte do plánování zahrady sami, je třeba si důkladně nastudovat, jaké podmínky rostliny potřebují. Když máte zahradu spíše ve stínu, nebude se tam dařit rostlinám, které potřebují světlo, i kdyby se vám co nejvíce líbily. Myslete také na místa větrná. Dobré je plánovat osazení zahrady tak, aby vám přinášela radost celý rok. Opět je zapotřebí důkladné seznámení s rostlinami. Zjistěte, co kvete na jaře, v létě a na podzim, a jaké rostliny vydrží i v zimě zelené. Aby vaše zahrada lákala k návštěvě i v tomto období. Zjistěte si také, do jaké výšky vámi vybrané rostliny dorůstají. Vyšší druhy sázejte dozadu, nižší před ně.

výsada stromů na zahradě

 

Typy zahrad

Nevíte, jakou zahradu zvolit? existuje spousta typů, každý se vyznačuje něčím jiným. Zahrady se dělí podle několika kritérií, jedním z hlavních je například podle způsobu úpravy. Francouzské zahrady se vyznačují dojmem neomezené rozlohy. Mají dokonale sestříhané keře, většinou do různých obrazců, a hlavními prvky jsou fontány, vodotrysky a sochy. Anglické zahrady jsou charakteristické rozsáhlými travnatými plochami, které se střídají se skupinkami stromů. V orientálních zahradách najdete kameny, vodní plochy, jako jsou jezírka či potůčky, mechy a traviny. Do tohoto typu zahrady nepatří barevné okrasné květiny.

V zahradě mají své místo i květináče, které působí dekorativně

Oblíbené jsou v poslední době bezúdržbové zahrady. Do těch patří jen rostliny, o které není třeba zvláštně pečovat. Nepatří sem tedy letničky a podobně. Vhodnou vegetací do tohoto typu zahrady jsou různé dřeviny, jehličnaté stromy, hodí se i vřes či mech. Existují i zahrady kamenné. Jak napovídá název, hlavním použitým materiálem je zde kámen. A z kamene se dá vytvořit spousta zajímavých dekoračních prvků, třeba i kamenné jezírko nebo potok. Jeho výhodou je, že je jednak bezúdržbové a jednak bezpečné tam, kde jsou malé děti. V tomto typu zahrady jsou začleněny také solitéry, kačírkové prvky a jiné okrasné prvky vytvořené z kamene. Dále můžeme dělit zahrady podle účelu. Nejznámějším dělením je zahrada okrasná a užitková. Užitková zahrada se ještě může dále dělit na zahradu zeleninovou, bylinkovou či ovocnou. Dále se zahrady dělí podle typu rostlin. Známým termínem je například oranžerie, kde se pěstují citrusové plody.

Neatraktivní okolí je častým problémem, snadno se dá eliminovat efektivní výsadbou, která okolí zakryje

Kdy založit?

Založení zahrady není otázkou dnů ani týdnů, ale spíše měsíců. Je to způsobeno tím, že každá část zahrady potřebuje pro založení jiné podmínky. Například trávník je ideální založit uprostřed jara nebo v pozdním létě. A mělo by být spíše deštivo než sucho. Ovocné stromy je zase vhodné zasadit v září či říjnu, lépe se ujmou. I když pokud není mráz, můžete je vysadit od září do března. Také jehličnany a další stálozelené rostliny sázíme nejlépe v září a říjnu. Toto období je vhodné kvůli tomu, aby měly kořeny dostatek času se adaptovat a připravit se na zimu. Mnoho rostlin se zase sází na jaře či v létě. Z těchto důvodů je jasné, že založení zahrady není záležitostí týdnů. Ale než vysázíte všechny požadované rostliny, stromy a keře, může to trvat klidně celý rok.

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.