Pronajímat byt vybavený nebo nevybavený?

Když chcete pronajímat byt, budete nejspíše přemýšlet nad tím, jaké vybavení v něm necháte. Základní vybavení má každý byt. Tím je myšlena kuchyňská linka, vana, umyvadlo nebo třeba sprchový kout. Co však s dalším vybavením? Obvykle pronajímatelé nechávají v pronajímaném bytě ještě základní elektrické spotřebiče – lednička, sporák, pračka, případně myčka nebo mikrovlnná trouba. I když se asi setkáte i s minimem pronájmů, kde budou i spotřebiče chybět.

Nejčastěji se pronajímá vybavený byt

Vybavený byt neznamená, že tam je všechno, spíše jde o to, že nájemci nemusí kupovat nový nábytek a spotřebiče. Základním vybavením jsou myšleny postele, skříně, sedací souprava, židle, stůl, případně i televize. Do takového bytu mohou nájemníci přijít jen se svými osobními věcmi, a začít tam okamžitě bydlet, což je pro většinu nájemníků lákavé.

Na druhou stranu to může být výhodné i pro majitele, protože za takto standardně vybavený byt si mohu říct o vyšší měsíční nájemné. Plus i vyšší kauci pro případ, že by nájemníci něco z vybavení zničili. Další výhodou pro pronajímatele a vlastně i pro nájemníky je skutečnost, že případné vystěhování může proběhnout velmi rychle i bez stěhovací firmy.

Předávací protokol je důležitý pro obě strany

V předávacím protokolu by mělo být jasně uvedeno, jaký nábytek a další vybavení v bytě je, a také v jakém je stavu. Pomůže to na konci pronájmu, který může trvat i dlouhá léta, což je výhodné pro obě strany. Součástí předávacího protokolu by měly být i stavy na měřidlech plynoměru, vodoměru a elektroměru. Kromě předávacího protokolu je samozřejmostí i nájemní smlouva, která kromě jiného zahrnuje i výši kauce. V praxi se kauce pohybuje od jednoho do tří měsíčních nájmů.

Kdybyste hledali pronájem bytu, chtěli byste byt vybavený nebo nevybavený? Většina odpovědí je jasná, ideální je byt částečně vybavený!

30.9.2020

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.