Startovací byty pro mladé

Startovací bydlení je druh nájemního bydlení, které poskytují mladým lidem některá města. Tento druh bydlení je obvykle na dobu určitou a cílem je podpořit mladé lidi, kteří se osamostatňují, a stěhují se od rodičů. Mladým se pronajímají městské nebo obecní byty za nižší nájemné s tím, že žadatelé musí splnit určitá kritéria, aby o startovací byty mohli zažádat.

Jaké podmínky je potřeba splnit

Obecně platí, že každé město, které startovací byty nabízí, má jiné podmínky, které musí žadatelé splnit. Obecně to bývají tyto podmínky:

  • Mladí lidé. Žadatel musí být ve věku od 18 do 30, případně i 35 let (v každém městě jinak).
  • Ekonomicky aktivní. Žadatel musí doložit, že má každý měsíc určitý příjem, je zaměstnaný případně podniká jako OSVČ.
  • Nesmí vlastnit jinou nemovitost k bydlení. Žadatel obvykle nesmí být vlastníkem jiné nemovitosti, kde by mohl bydlet.
  • Nemá dluhy z nájmů. Žadatel by neměl mít dluhy z předchozích nájmů ani jiné dluhy vůči městu.

Podmínek je mnohem více, ale jsou v každém městě jiné. Někde pronajímají startovací byty jen párům a rodinám, jinde omezují počet rodinných členů, někde je potřeba mít v místě trvalý pobyt apod.

Nájem jen na dobu určitou

Důležitým faktorem je délka nájemní smlouvy. Někde je to 1 rok, jinde třeba i 4 roky. Obvykle je první rok nájemné velmi nízké (například 50 Kč za metr čtvereční), ale ve smlouvě bude, že se časem bude zvedat. Po uplynutí doby nájmu se smlouva nebude prodlužovat a mladí lidé by měli být připraveni zařídit si jiné bydlení, ideálně vlastní. Energie si logicky nájemníci platí sami dle spotřeby.

O výběru nájemníka rozhodne losování

V neposlední řadě je dobré zmínit, že žadatelů je logicky vždy více než startovacích bytů. O výběru nájemníka pak rozhoduje losování. Případně je zde například podmínka, že mají přednost rodiny s dětmi. Tady opět záleží na každém konkrétním městě.

30.3.2021

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.