Veřejné dražby nemovitostí

Veřejná dražba není aukce. Veřejné dražby se totiž řídí zákonem 26/2000 Sb., který jasně stanovuje jejich jednotlivé kroky a náležitosti. V dražbě prodává nemovitost buď majitel, případně insolvenční správce nebo dražbu iniciuje věřitel, který má na nemovitosti zástavu. Tak jako tak je to forma, jak nemovitost rychle prodat. Tyto veřejné dražby může dělat pouze dražebník, který má koncesi na provádění dražeb, kterou schvaluje Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky.

Veřejné dražby využívají banky i nebankovní instituce, ale také soukromý sektor, který využívá veřejné dražby při konkurzních řízeních. Důležitou výhodou veřejných dražeb je jejich rychlost, dražba se odehraje do 3 měsíců, navíc se nemovitosti prodávají za slušných podmínek, obvykle se dosáhne na cca 75% tržní ceny nemovitosti. Při veřejné dražbě vítězí nejvyšší nabídka, to přispívá k transparentnosti celého procesu. Informace o dražbě jsou veřejně přístupné, stejně jako samotný prodej, a může se jí zúčastnit každý, kdo má o nemovitost zájem.

Oproti klasickému prodeji nemovitosti je zde jeden zajímavý rozdíl, u veřejné dražby dochází ke změně vlastnictví v okamžiku přiklepnutí nemovitosti kladívkem. Nečeká se tudíž na zápis do katastru nemovitostí.

Náklady na veřejnou dražbu platí dlužník, tedy původní majitel nemovitosti, což je další výhoda pro vydražitele, který získá nemovitost obvykle za nižší cenu, než je reálná tržní hodnota nemovitosti. Na závěr ještě připomeneme pravidlo, že když už dražba začne, musí vždy skončit prodejem.

12.9.2021

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.