Víte, jak se zbavit exekuce nebo se jí vyhnout?

Exekuce a dluhy jsou strašákem statisíců Čechů. Není se čemu divit. Na začátku roku 2024 bylo v exekuci téměř 646 tisíc občanů. Jedním z řešení, jak se zbavit exekuce, je i prodej nemovitosti. Chcete vědět, jak exekuce probíhá i jaké jsou další způsoby, jak se zbavit dluhu nebo exekuce? Čtěte.

Aktualizace 28. 1. 2024

Jak se zbavit exekuce

V článku se dozvíte:

Zadlužené Čechy

V lednu 2024 vedli exekutoři exekuce proti téměř 646 tisíc Čechům. Celkový počet exekucí v té době přesáhl neskutečné hodnoty 4 miliónů. Takřka každý šestnáctý Čech byl tedy v exekuci a na každém bylo v průměru přes 6 exekucí. Exekuce je tak něco, co u nás není rozhodně neobvyklé. I vy se do ní můžete nejspíš lehce dostat, a je proto dobré vědět, jak jí předcházet, popř. jak se z ní dostat.

Co je to exekuce?

Je to soudně vynucené splacení dluhů a jde zpravidla o krajní možnost, jak může získat věřitel své peníze od dlužníka, který je nechce nebo nemůže zaplatit. Nejčastěji se pak provádí nuceným prodejem majetku, například nemovitostí, srážkami ze mzdy nebo zmrazením účtu. Exekutor si pak na odměnách bere 15 % ze všech takto získaných prostředků a 6 000 Kč za každou uskutečněnou exekuci.

Víte, jak předcházet dluhům a exekuci?

Nejdůležitější je samozřejmě prevence před nezvladatelnými dluhy, které mohou přejít až v exekuci. Jak taková prevence může vypadat?

  1. Neutrácejte zbytečně – Neutrácejte tolik, abyste si museli později půjčovat, a zkuste si našetřit rezervy. Stát se totiž může cokoliv. Obvykle se doporučuje mít finance v takové výši, abyste zvládli pět měsíců bez výplaty.
  2. Nepůjčujte si zbytečně – Rozhodně si nepůjčujte na věci, které nutně nepotřebujete nebo vám později nepřinesou prokazatelný zisk.
  3. Vyhněte se dluhové spirále – Neřešte neschopnost splácet novou půjčkou. Náklady na dluhy tím jen dále rostou a vy tak jen oddalujete problém, který dřív nebo později budete muset vyřešit.
  4. Vše řešte včas – Pokud již tušíte, že nebudete mít na splacení závazků, okamžitě dejte vědět věřitelům a zkuste se s nimi nějak domluvit (třeba na splátkovém kalendáři). V opačném případě, nejde bože při nekomunikaci, vám exekuce pomalu začne klepat na dveře.
  5. Kontrolujte své dluhy – Jak zjistit dluhy? Jednoduše! informujte se v Bankovním i Nebankovním registru a v registru Solus. Pro jistotu se můžete obrátit i na vašeho telefonního operátora, na dodavatele internetu a energií, na finanční úřad, zdravotní pojišťovnu nebo na Českou správu sociálního zabezpečení.
  6. Vyhlaste insolvenci – Pokud máte alespoň dvě splátky zpožděné minimálně 30 dnů a víte, že se vaše finanční situace v budoucnu nezlepší, doporučujeme vyhlásit insolvenci. Zamezíte tím dalšímu růstu dluhů a vzniku exekuce. Více o tom naleznete třeba ve článku Co je to insolvence a jak vám pomůže.

Více jsme o tom také psali již ve článku 6 tipů, jak se zbavit dluhů.

Jak se dozvíte, že jste v exekuci?

Exekutor je vždy povinen vás o vyhlášení exekuce informovat. Pokud vám ale z nějakého důvodu mohl dopis od něj uniknout, dozvíte se o tom také snadno například na poště. Výpis z Centrální evidence exekucí tam získáte za 50 Kč.

Jak probíhá exekuce?

  1. Podání exekučního návrhu – Když máte dluh a z jakéhokoliv důvodu nekomunikujete s věřitelem, popř. nejste schopni vůbec splácet, věřitel nemá moc jiných možností, než je exekuce. Může tedy podat exekutorovi exekuční návrh, a pokud bude jeho požadavek oprávněný, exekutor požádá soud o pověření a nařízení exekuce.
  2. Nařízení exekuce – Jakmile soud vydá nařízení exekuce a pověří jí daného exekutora, exekutor může začít jednat. Tehdy začne dohledávat váš majetek – obesílá banky, u kterých máte účty, kontaktuje zaměstnavatele, zjišťuje váš majetek na katastru nemovitostí apod. Na základě soudního nařízení budou navíc údaje o exekuci zapsány do neveřejného rejstříku zahájených exekucí.
  3. Výzva k uhrazení dluhů – O svém pověření vás musí exekutor vyrozumět do 15 dní a vyzvat vás k dobrovolné úhradě dluhů do 30 dnů od doručení dopisu. V tuto chvíli již musíte krom dluhu zaplatit také zálohy na snížené náklady exekuce (polovina obvyklé odměny exekutorovi) a náklady věřitele (například na advokáta).
  4. Vydání exekučního příkazu – Když již máte exekuci zapsanou v rejstříku zahájených exekucí a exekutor již má vyčíslený váš majetek, vydá exekuční příkaz. Často je to ještě ve 30denní lhůtě. Příkaz obsahuje informaci, jakým ze zákonem stanovených způsobů má být exekuce provedená. Od jeho vydání máte také zákaz nakládat s majetkem. Ten se nevztahuje jen na uspokojování základních životních potřeb, spravování majetku a běžné obchodní a provozní aktivity. Kvůli němu vám také bude zablokovaný účet.
  5. Možné splacení dluhů – Když do 30 dnů od výzvy zaplatíte veškeré vyčíslené pohledávky, bude tím vaše exekuce vyřízena.
  6. Provedení exekuce – Pokud uteče 30denní lhůta k uhrazení dluhů a vy sami exekuční řízení nezastavíte, dojde k provedení exekuce (zmrazení účtu, nastavení splátek nebo dražbě majetku). Zde už ale budete platit plné poplatky za exekuci. Například odměna za odebrání věci či částky činí 15 %.
  7. Konec exekuce – Exekuce končí, když dojde k úplnému vymožení pohledávek.

Víte, jak se zbavit exekuce?

6 tipů, jak se zbavit exekuce?

Jak tedy vidíte, exekuce je ten nejhorší a nejdražší způsob, jak se zbavit dluhů. Je tedy dobré udělat vše proto, aby až k ní nedošlo. Pokud k ní ale dojde, je třeba udělat vše proto, aby neprodleně skončila. Jak to udělat? Zde je několik tipů.

  1. Získejte peníze na dluhy – Nejrychlejší způsob, jak se zbavit exekuce, je splatit všechny své dluhy. Požádejte o pomoc rodinu nebo známé.
  2. Prodejte svůj majetek – S dluhy a exekucí vám také může pomoci prodej majetku. Pokud dluhy dosahují statisíců nebo miliónů je často řešení také prodej nemovitosti.
  3. Požádejte o pomoc – S vyřešením exekuce vám mohou zdarma pomoci speciální služby některých neziskovek nebo i právníci a specialisté na tuto problematiku. Z řad neziskovek můžete kontaktovat například Člověka v tísni a jeho dluhové poradenství.
  4. Zastavte exekuci – V některých případech může být proti vám exekuce vedena protiprávně. Tehdy ji můžete zastavit s pomocí speciality. Důvody pro zastavení exekuce jsou nemajetnost dlužníka, promlčení exekuce, neplatný rozhodčí nález, postižení věcí vyloučených z exekuce. Zda je exekuce protiprávní, můžete zjistit i pomocí aplikace Doložkomat.
  5. Vyhlaste insolvenci – Insolvence, jak jsme se již zmiňovali, je osobní bankrot, kterým zamezíte dalšímu krkolomnému nárůstu dluhů, zastavíte exekuci a mnohem efektivněji splatíte všechny dluhy.
  6. Milostivé léto Milostivé léto je období, během kterého můžete zaplatit státu pouze původní dluh navýšený o administrativní poplatek, přičemž stát vám odpustí všechny úroky z prodlení, sankce i další náklady.

Jak vyřešit dluhy a exekuci prodejem nemovitosti?

Prodej majetku může být tedy nejrychlejší způsob, jak se zabit exekuce. Jednoduše prodáte třeba nemovitost a zaplatíte všechny dluhy. Jenže zde zpravidla dost záleží na rychlosti, zejména během 30denní lhůty.

V takovém případě nemusí pomoci prodej nemovitosti přes realitní kancelář. Ačkoliv ten zpravidla slibuje i nejvyšší prodejní cenu. My v RE/MAX Delux například dokážeme díky znalosti trhu, home stagingu a profesionální prezentaci nemovitosti zvýšit prodejní cenu vaší nemovitosti až o 17 %.

Když vás ale tlačí čas a již včera bylo pozdě, lepší je využít Okamžitý výkup nemovitosti, o jehož výhodách jsme psali v článku Výhody a nevýhody okamžitého výkupu nemovitostí. S pomocí této služby prodáte nemovitost téměř okamžitě (i v exekuci), získáte za ni férové peníze a ihned splatíte své dluhy. Je to tedy cesta, jak předejít exekuci, nebo se jí a jejím vysokým nákladům dokonce včas vyhnout.

Možná však nechcete přijít o střechu nad hlavu. Tehdy je tu i další možnost, služba Zpětný leasing nemovitosti (psali jsme o ní již v článku Co je Zpětný leasing nemovitosti). Díky němu okamžitě prodáte nemovitosti, ale zůstanete v ní bydlet jako nájemník a zpravidla do 5 let si ji můžete odkoupit zpět za předem dohodnutou cenu. Tedy i v tomto případě se můžete zbavit exekuce nebo se jí včas vyhnout a začít s čistým štítem. Rozdíl je jen v tom, že zcela nepřijdete o nemovitost.

Více jsme také o prodeji nemovitosti v exekuci psali v článku Jak prodat nemovitost v exekuci.

Chtěli byste poradit, jak rychle prodat nemovitost a zbavit se dluhů, popřípadě využít služby jako Okamžitý výkup nemovitosti nebo Zpětný leasing? Ozvěte se nám.

O mně

Dobrý den,
děkuji, že jste zavítali na mé www stránky.
Jsem realitním makléřem společnosti RE/MAX Delux.
V realitách se pohybuji od roku 2010.
Za tu dobu jsem realizoval přes 400 realitních transakcí.
Jako jeden z mála makléřů v ČR jsem certifikovaným realitním makléřem dle norem ISO 17024.
Jestli prodáváte nebo pronajíte byt či jinou nemovitost, budu rád, když se na mne obrátíte.
Věřím, že Vaši důvěru nezklamu!

 

Specializace:
- prodej novostaveb rodiných domů (široká databáze zájemců)
- prodej a pronájem domů a bytů
  oblast: Morava

 

2013 - 3. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast ČR, Pronájem
2013 - 1. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast Morava, Pronájem
2021 - 1. místo - Makléř roku sítě RE/MAX, oblast Morava, Pronájem
2023 - 1. místo - Makléř měsíce 01/2023, oblast Morava, Prodej
2023 - 5. místo - Makléř měsíce 01/2023, oblast ČR, Prodej
(hodnoceno z více jak 1200 makléřů RE/MAX)

 

Certifikáty

Certifikovaný makléř ISO_detail_1.1 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 2. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 100% - Jan Konečný REMAX Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.