Okamžitý výkup nemovitostí vám může zachránit krk. Kdy ho využít?

Potřebujete rychle prodat nemovitost? Dnes je to problém, dvojnásobný pak, když vlastníte zadluženou nemovitost, nemovitost s hypotékou, s exekucí nebo například před dražbou. Právě tehdy může přijít vhod okamžitý výkup nemovitosti. Více v článku.

Mám využít okamžitý výkum nemovitosti?

V článku se dozvíte:

Video rozhovor na téma výkup nemovitosti, ano či ne?

Co je okamžitý výkup nemovitosti?

Služba Výkup nemovitosti, někdy psána i s upřesněním „za hotové“, vám přináší možnost rychle prodat nemovitost. Od prodeje s realitkou nebo svépomocí se tento prodej pak liší zejména tím, že již dále nehledáte kupce. Oslovená firma je zpravidla kupcem sama. Odpadá proto přesný odhad ceny nemovitosti, inzerce nemovitosti, home staging, vyjednávání i například složitá administrativa. Navíc je takto možné prodat i nemovitost v exekuci, s hypotékou či jinak problematicky prodejnou.

Rychlost a snadnost prodeje i problematických nemovitostí je však vykoupena nižší cenou. Je tomu tak proto, že vykupující firma se za vás postará o všechny právní i administrativní problémy spojené s nemovitostí a bere na sebe rizika spojená s jejím pozdějším prodejem. Navíc musí disponovat krom realitních expertů i experty právními. Jen díky tomu dokáže odkoupit nemovitosti s hypotékou, věcným břemenem nebo spoluvlastnickým podílem apod. Je však tato služba vždy výhodná?

Kdy je vhodný výkup nemovitosti?

Vhodný je zejména při řešení problematické životní situace, kdy nejste schopni splácet své závazky, či vám dokonce hrozí exekuce nebo prodej nemovitosti v dražbě

V jakých situacích je tedy výkup nemovitosti výhodný?

  • Při řešení zadlužení – Když máte dluhy, které již nezvládáte splácet, rychlý výkup nemovitosti může pomoci předejít větším problémům nebo ztrátám, jako je exekuce nebo třeba dražba. Více jsme o dluzích psali ve článku Pomoc při řešení dluhů nebo Jak prodat nemovitost v exekuci.
  • Při dražbě nemovitosti – Pokud vám již hrozí prodej nemovitosti v dražbě, rychlý výkup nemovitosti zpravidla umožní získat více z prodeje. Počáteční dražební cena nemovitosti je totiž rovna 2/3 obvyklé tržní ceny. Od zisku se pak navíc odečítá mnoho dalších poplatků.
  • Při prodeji problematické nemovitosti – Pokud vlastníte neprodejnou nemovitost, tj. např. nemovitost s nesplácenou hypotékou, věcným břemenem, spoluvlastnický podíl nebo louku či ovocný sad, výkup nemovitosti může být jediná možnost, jak získat alespoň nějaké peníze.

Okamžitý výkup vás tedy dokáže nejednou uchránit před katastrofou. Přesto tu jsou situace, kdy byste se mu měli obloukem vyhnout. Které to jsou?

Kdy je vhodné se okamžitému výkupu nemovitosti vyhnout?

Výkupu nemovitosti se vyhněte zejména v případech, které nehoří. Jaké to jsou?

  • Nepotřebujete rychle prodat – Například s realitní kanceláří dokážete nemovitost stále v průměru do dvou měsíců prodat. Pokud tedy při prodeji nejde o každý den, nebo dokonce hodiny, rychlý výkup nemovitosti se vám nevyplatí.
  • Řešení menšího finančního problému – Je zbytečné řešit tyto problémy prodejem, když na ně postačí půjčka od banky, známých nebo rodiny.
  • Prodej střechy nad hlavou – Problém může nastat i tehdy, když chcete řešit dluhy prodejem střechy nad hlavou, aniž byste měli náhradní bydlení. Na to je mnohem vhodnější služba Zpětný leasing nemovitosti, skrze kterou prodáte nemovitost, uhradíte své dluhy, ale v nemovitosti zůstanete bydlet jako nájemník. Nemovitost pak budete moci odkoupit zpět, až se situace zlepší.

Výhody a nevýhody okamžitého výkupu nemovitostí

Samozřejmě vám vždy ještě může dělat vrásky nemovitost s hypotékou nebo s hrozící exekucí. Proto jsme pro vás připravili návody Jak prodat nemovitost s hypotékou, Jak prodat nemovitost před exekucí nebo Kompletního průvodce prodejem nemovitosti.

Objevte výhody i nevýhody výkupu nemovitosti

Již z předešlých řádků je jasné, že výkup nemovitostí má jak řadu výhod, tak i nevýhod.

Jaké jsou výhody výkupu nemovitosti?

  • Lehkost prodeje – Oproti klasickému prodeji s realitní kanceláří zde firma nehledá na nemovitost kupce, ale kupuje ji sama. To snižuje dobu prodeje, zjednodušuje administrativu a další. Nabídku na výkup máte často i do pár dnů od oslovení firmy.
  • Rychlost vyplacení financí – Nezdržuje vás hledání kupce, proto peníze dostáváte zpravidla mnohem dříve.
  • Prodáte i právně problematické nemovitosti – Tímto způsobem prodáte také spoluvlastnický podíl, nemovitost s hypotékou, s věcným břemenem, v exekuci nebo třeba před dražbou.

Nevýhoda výkupu nemovitostí:

  • Nízká výkupní cena – Výkupní cena nemovitosti obvykle dosahuje maximálně 65–75 % z její tržní ceny. U nás v RE/MAXU Delux vykupujeme až za 80 % z tržní ceny.

Lze vykoupit jakýkoliv druh nemovitosti?

Vykoupit lze nemovitosti bez omezení. Je lhostejné, zda chcete vykoupit byt, garáž, půdu, rodinný nebo mobilní dům, chalupu, chatu, pozemky nebo třeba spoluvlastnický podíl. Za každou z těchto nemovitostí však zpravidla dostanete jinou výkupní částku oproti její tržní ceně.

Při výkupu bytu zpravidla dostanete nejvyšší procento z tržní ceny. Byty jsou nejméně rizikovou nemovitostí a prodávají se nejrychleji. S výkupem domu je to oproti nim již složitější. Důmy se prodávají delší dobu, odhad jeho ceny je obtížnější, což odpovídá i nižší výkupní ceně oproti tržní. Ještě o něco hůře je na tom výkup pozemků, z nichž některé druhy jsou skoro neprodejné (úzký výřez pozemku mezi cizími pozemky, ovocný sad nebo třeba louka). Naproti tomu stavební pozemek a orná půda jsou snáze prodejné. Nejhorší je pak výkup spoluvlastnického podílu. Pro majitele tohle bývá často poslední šance, jak za podíl něco získat. Tomu odpovídá i výkupní cena, která se pohybuje mezi 30 až 40 % z tržní ceny.

Komu je vhodné svěřit výkup nemovitosti?

Výkup nemovitosti, při kterém řešíte navíc situaci jako zadlužení, exekuci, či dokonce dražbu, je vždy komplexní a nároční proces. Je třeba si proto dobře vybrat, s kým do toho půjdete.

Čeho byste si měli u firem všímat?

  • Dlouhodobá historie a zkušenosti z oboru – Pokud se firma věnuje výkupu již delší dobu a je spojena s většími firmami, je to rozhodně dobré znamení. To vše naleznete třeba v živnostenském rejstříku.
  • Úzká spolupráce s právními a realitními experty – Firma, která má od vás rychle vykoupit nemovitost i s právními vadami, by měla rozhodně těsně spolupracovat s právními i realitními experty.
  • Reference – Rozhodně se porozhlédněte po referencích na firmu na Google nebo Firmy.cz. 
  • Rychlost vyplacení peněz – Dobrým znamením je též, když firma dokáže rychle sehnat i velký obnos peněz k vyplacení nemovitosti. Je to důkaz jejího dobrého finančního zázemí.

Při výběru vhodné firmy napoví samozřejmě i osobní setkání.  Před uzavřením samotné smlouvy pak doporučujeme nechat si udělat odhad ceny nemovitosti ještě od jiné firmy. Některé výkupní firmy vám schválně udělají odhad ceny nižší, aby následně mohly tvrdit, že dostáváte více procent z tržní ceny. To bývá často případ firem, která nabízejí 90 a více procent z tržní ceny.

Co vám přinese výkup nemovitostí s RE/MAX Delux?

Spoluprací s RE/MAX vstoupíte pod křídla nejznámější a nejsilnější sítě realitních kanceláří na světě, která existuje již od roku 1973. Vložíte tedy svou důvěru do značky, do které po celém světě vložilo důvěru již milióny lidí.

My v RE/MAX Delux se pak na Google a Firmy.cz těšíme takřka bezchybné pověsti a máme průměrné hodnocení 4,9/5. To vše podtrhává více než 100 videorecenzí nebo čtyři ocenění nejlepší moravská realitní kancelář roku za sebou.

Vaši nemovitost vykoupíme až za 80 % tržní ceny, přičemž peníze dostanete zpravidla po vložení změny vlastnického práva do katastru nemovitostí. Domluvit se můžeme i na dřívějším vyplacení zálohy, kterou dostanete ihned po podepsání kupní smlouvy. Nikdy však nejde o plnou cenu. Naši dva specialisté v kanceláři se pak bez dalších poplatků postarají o vše potřebné ohledně dluhů, komunikace s věřiteli i exekutory.

Je výkup nemovitosti snadný?


Jak probíhá výkup nemovitosti?

Výkup nemovitosti u nás probíhá několika fázemi. Zde je jejich popis.

Jednotlivé fáze výkupu nemovitosti jsou:

  • Kontaktování – Vyplníte náš formulář služby nebo nám zatelefonujete či napíšete. Poté si s vámi domluvíme nezávaznou schůzku zdarma.
  • Důkladná analýza situace – Dle sdělených informací uděláme odhad ceny nemovitosti, posoudíme vaši situaci, prověříme vaše dluhy i listinu vlastnictví. S ohledem na to navrhneme další řešení. Pokud budete s některými z nich souhlasit, podepíšete smlouvu a my se ihned vrhneme do uskutečnění řešení situace. V opačném případě se bez závazků rozejdeme.
  • Vykoupíme vaši nemovitost a vyřešíme dluhy – Vše vyřešíme dle odsouhlasené varianty. Naši experti za vás vyřeší dluhy, administrativu i kontakt s exekutory či věřiteli. Nic z toho neplatíte. Peníze za nemovitost dáme do úschovny, z které vám budou po zápisu do katastru všechny převedeny.
  • Převod peněz – Když bude vše vyřešené a převod nemovitosti bude zapsaný v katastru nemovitostí, z peněz z úschovny vám vyplatíme váš zbytek kupní ceny po odečtení vašich dluhů.

Jak dlouho bude vše asi trvat vám vždy sdělíme při návrhu řešení. Do jeho odsouhlasení a podepsání smlouvy pak není nic závazné a od jednání můžete kdykoliv odstoupit. Upozorňujeme však, že pro realizování výkupu vaše dluhy nesmí přesáhnout 50 % z ceny nemovitosti. Je tomu tak proto, že se často mohou objevit i další dluhy a výkup nemovitosti by se již nevyplatil.

Audio rozhovor (podcast) na téma výkup nemovitosti, ano či ne?

Když vám dojdou možnosti, využijte výkup nemovitosti

Zejména dnes, kdy se všichni poperou doslova i o kadibudku uprostřed pole, má výkup nemovitostí spíše jen několik málo využití. Vyplatí se opravdu zejména tehdy, když vás tlačí čas a chcete prodat nemovitost s právními vadami. Tehdy je tato služba ideální. V ostatních případech raději pro pohodlí, rychlost a prodej využijte prodej s realitní kanceláří, s jejímiž radami můžete prodejní cenu ještě zvýšit. U nás třeba až o 17 %.

Máte jakýkoliv dotaz, chcete využít výkup nemovitostí nebo rovnou klasický prodej? Oslovte nás v RE/MAX Delux, jsme odborníci na slovo vzatí.

O mně

 

K realitám jsem se dostala v době, kdy jsem řešila těžkou životní situaci. Práce s nemovitostmi byla vždy mým snem a v době, kdy jsem hledala takovou práci, abych byla časově nezávislá kvůli dětem, přišla nabídka z RE/MAX Delux. Koncept RE/MAXu, který je založený na neustálém vzdělávání a mnohaletých zkušenostech mě uchvátil natolik, že jsem neváhala. Chci pomáhat lidem a to se mi splnilo, pomáhám lidem plnit sny o bydlení, což je základ pro jejich pohodu a štěstí.

 

Práce s realitami není jen práce, je to životní styl, neustálé řešení nových a nových situací spojených s prodejem a převodem nemovitostí. A to mě moc baví, žádný stereotyp. Ke každému klientovi přistupuji individuálně s ohledem na jeho potřeby.

 

Pokud i Vy chcete prodat svoji nemovitost v co nejkratším čase a za co nejvyšší cenu, tak mě neváhejte kontaktovat. Ráda si s Vámi domluvím osobní schůzku, na které probereme veškeré možnosti spolupráce :)

Lada Peková

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 195x200_RMX_Aukcni_specialista Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.