Máte nemovitost na prodej? V jakém případě se vyplatí ji „pustit”?

Myslíte, že je nejvyšší čas na prodej nemovitosti? Myslíte, že zrovna teď jsou ceny nejvýhodnější v historii? A že když nedáte nemovitost k prodeji, proděláte? Chce to trochu klid. Nemovitost neprodávejte, pokud nemusíte. Nebo v případě, kdy je to extra výhodné. Za chvíli se dozvíte, proč tomu tak je. 

Obsah článku

 

Jestliže vlastníte nemovitost vhodnou na prodej, valí se na vás spousta pokušení, která vám našeptávají – tak ji prodejte, ať máte nějaké rychlé peníze, vždyť si můžete pořádně užít…

Spousta ukazatelů vám naznačuje, že právě teď jsou ceny nemovitostí nejvyšší v historii. Jestli teď neprodáte, přijdete o stovky tisíc. Proč a kdy si tedy nemovitost nechat? 

Nemovitost neprodávejte, pokud opravdu nemusíte. Může vám pravidelně vydělávat

Každá nemovitost je na prodej. Prakticky úplně kdykoliv. Jenže pokud netrpíte hlady nebo peníze nepotřebujete na něco vážného, nechte si ji. 

Peníze uložené v nemovitosti jsou dobře uložené prostředky

Vážně. Z nemovitosti vždy získáte víc, pokud ji pronajímáte (pokud to jde). Nebo využíváte pro vlastní účely. 

Peníze uložené v nemovitosti jsou bezpečnou investicí se solidním zhodnocením. Chrání vás před inflací. Jistě, ceny nemovitostí se neustále mění, ale dělat ukvapené závěry při každém výkyvu se nevyplatí. Vidina rychlého zisku z prodeje nemovitosti vás často může ošálit. 

Recesi vždy následuje expanze. A naopak

Ceny jdou někdy nahoru. Někdy spadnou. To ale neznamená, že je vaše nemovitost ihned dobrá k prodeji. 

Když přijde hospodářská krize, projeví se to také negativně na poklesu cen nemovitostí. A naopak. Hospodářský cyklus je tak přirozený jako koloběh vody v přírodě. Nevyhnete se mu. Ani nejsilnější ekonomiky mu neuniknou. 

Krásným příkladem je realitní recese z let 2009–2013, po které se ceny nemovitostí nejen vrátily na předkrizovou úroveň, a pak byly nejvyšší v historii. Aktuálně jsou ceny opět na vrcholu. 

Nemovitost na prodej nejvýhodněji? S námi získáte až o 17 % víc>>

Co když potřebujete peníze během recese? 

Může se stát, že jako majitelé nemovitostí platíte hypotéku. Hospodářská krize vám může dát zabrat a vy potřebujete peníze. 

Zkuste těmto problémům předcházet. Vytvořte si finanční rezervy, které vám pomohou, když se nedaří nebo když přijde nemoc či ztráta zaměstnání. Hodí se mít v záloze min. 6 splátek předem

Když hypotéku přestanete splácet, banka vás přinutí nemovitost prodat. Vaše úsilí tak přijde vniveč, protože ztráta při prodeji může být velmi citelná. 

Myslete na to, i když se vám zrovna daří. Recese přijde se stejnou jistotou, jako že máme nebe nad hlavou. 

Tíží vás splácení závazků nebo potřebujete finanční injekci pro podnikání?

Před prodejem nemovitosti zvažte jiné možnosti. Zkuste bankovní půjčku, díky které vám při ručení nemovitostí nabídne výhodnější úvěr. To má smysl, pokud potřebujete např. peníze do podnikání nebo máte finanční závazky, které jste ovšem schopni splácet. 

Pokud ale procházíte skutečnou krizí, může být prodej nemovitosti jedinou možností pro splacení závazků. Nemovitost ale prodávejte, jen pokud pro ni nemáte využití, nechcete ji pronajímat či nutně potřebujete peníze.

Jaké nemovitosti se nehodí k pronájmu a je lepší je prodat? 

Jsou nemovitosti, jejichž pronájem není tak rentabilní. Například velké byty a rodinné domy. Podobné nemovitosti si pravděpodobně pronajme velká skupina lidí nebo rodina. Počítejte s tím, že míra opotřebení vybavení bude větší, než by se vám líbilo. Taky se může stát, že rodina nebude pravidelně platit nájem. A to vůbec nemluvíme o tom, pokud je potřebujete vystěhovat – je to obtížné a ještě vypadáte jako zloduchové, když chudáky posíláte na ulici. 

Je lepší se poradit s místním certifikovaným realitním makléřem v dané lokalitě a zjistit, jaké máte vyhlídky. Někdy je zkrátka lepší nemovitost nevhodnou na pronájem prodat a místo ní koupit investiční byt.

Nemovitost tedy prodejte v případě, když:

  • nemáte pro ni využití
  • nechcete ji pronajímat
  • vlastnictví vás obtěžuje
  • máte finanční závazky nad vaše možnosti 

V podobných případech je opravdu nejlepší nemovitost prodat. 

Nemovitost na prodej v době, kdy je to nejvýhodnější

Pravidla jsou tady od toho, aby se porušovala. I když je v mnoha případech lepší nemovitost si nechat, nastanou chvíle, kdy je prodej nemovitosti enormně výhodný. Na trhu se sejde několik faktorů, které ceny vystřelí k nebeským výšinám. Samozřejmě, že nemovitost na prodej nemusíte dávat. Ale je dobré si promyslete všechna pro a proti. 

Jestli jste v situaci, kdy jste rozhodnutí nemovitost prodat, postupujte správně a získejte z prodeje maximum, s námi klidně i o 17 % víc.  

K tomu jsme tady. 

Postaráme se o prodej a společně hladce projdeme nástrahami realitního trhu. Začněme s profesionálním odhadem ceny nemovitosti na prodej

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.