6 tipů, jak se dostat z dluhů

V lednu roku 2024 bylo u nás skoro 646 tisíc osob v exekuci. Dluhy jsou v Čechách jednoduše problém. Na vině přitom není jen špatná finanční gramotnost, ale také systémové a legislativní nedostatky, ekonomická krize i skokové zdražování. Víte, kde vzít peníze na dluhy nebo sehnat pomoc při jejich řešení?

Aktualizováno 26. 1. 2024

Co se v článku dočtete:

Kde vzít peníze na dluhy

Dluhy pod kontrolou nemusí být problém!

Dluhy se dnes netýkají pouze nezodpovědných jedinců, ale dluží rodiny, firmy i země. Dluhy však nemusí být problém, pokud je máte pod kontrolou (např. řádně splácená hypotéka). Jenže nekontrolovaným dluhům se u nás daří i kvůli stavu nouze, vysokému nárůstu cen, skokovému zvýšení energií či systémovým a legislativním nedostatkům, jak ukazuje studie s názvem Proč je u nás 5 miliónů exekucí.

Ředitel institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl to komentuje takto: „Do exekucí se člověk dostane snadno: špatně si přečte smlouvu, ztratí práci, samoživitelky nemají výživné na děti od druhého rodiče, mají úraz, zkrátka vypadne jim příjem“.

Co se stane, když dluhy neřešíme?

S neřešenými dluhy je spojený jejich další extrémní nárůst, za který mohou často nejrůznější poplatky, pokuty, úroky a penále, nebo dokonce exekuce, po kterých následuje dražba majetku (o nich jsme psali ve článcích Jak se zbavit exekuceDražba: výhody a nevýhody).

To vše u nás kvůli systémovým a legislativním nedostatkům může probíhat velmi rychle a mít pro život doslova zničující důsledky. Není proto vůbec náhoda, že v lednu 2024 u nás probíhalo přes 4 milióny exekucí proti 646 tisícům občanů, tzn. že skoro každý 15 Čech byl v exekuci. Jak růstu dluhů zabránit?

6 tipů, jak vyhrát nad dluhy

Podceňovat dluhy se tedy nevyplatí, a rozhodně byste s jejich řešení neměli otálet, jinak vám kompletně přerostou přes hlavu. Jak na to?

Zde pro vás máme 6 tipů.

  1. Tip: prevence – Základ je samozřejmě prevence. Nepůjčujte si na věci, které nutně nepotřebujete, a když už si budete chtít půjčku vzít, rozhodně si vyberte tu nejlepší mezi širokou nabídkou půjček na trhu a důkladně si přečtěte všechny její podmínky. Rozhodně pak neřešte půjčkou neschopnost splácet jinou půjčku!
  2. Tip: včasné zjištění dluhů Důležité je též o svých dluzích vědět. Jak ale zjistit, jestli něco dlužíte? Pokud si nejste jisti, o exekuci proti vám se dozvíte na poště, o zpožděných splátkách vás může informovat registr Solus, data o půjčkách zjistíte z Bankovního registru a Nebankovního registru a může přijít vhod kontaktovat také dodavatele energie, telefonu a internetu, popř. finanční úřad, Českou správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu.
  3. Tip: obraťte se na neziskovky – Pomoc při řešení dluhů můžete zdarma získat od některých neziskovek. Patří mezi ně například Člověk v tísni a jeho dluhové poradenství. Ten nabízí odbornou pomoc všem lidem, kteří to potřebují. Přesto ani Člověk v tísni za vás neudělá vše, jen vám pomůže dostat situaci pod kontrolu, například vyhlášením insolvence. Splácení dluhů ale zůstane na vás.
  4. Tip: obraťte se na odborníky – Pokud se v situaci nevyznáte a nemáte zatím hluboko do kapsy, rozhodně se obraťte na odborníky, např. právníky či finanční poradce, kteří vás celým procesem bezpečně provedou.
  5. Tip: získat peníze ke splácení dluhů – Toto by měla být základní cesta, jak se vypořádat s dluhy. Získat peníze ke splacení dluhů či k zamezení exekuci můžete například od rodiny, známých či třeba prodejem majetku. Nebankovní či bankovní půjčky jsou vhodné jen tehdy, když víte, že současný finanční problém je pouze dočasný. V opačném případě se můžete lehce dostat do dluhové pasti.
  6. Tip: vyhlášení insolvence – Za insolvencí se skrývá úpadek či osobní bankrot, tj. legální způsob, díky němuž se můžete částečně, nebo dokonce úplně zbavit dluhů v případě, že je již nejste schopni splácet. Více jsme o ní psali ve článku Co je to insolvence a jak vám pomůže.

Nejdřív byste tedy měli zjistit rozsah problému, poté se poradit s odborníky a pokusit se dostat z nejhoršího, například právě s pomocí rodiny, příbuzných, známých či prodejem majetku. Zejména pak u větších dluhů může být prodej majetku tím, co ihned zastaví narůstající úroky a zamezí pádu do exekuce. Jak na to?

okamzity vykup nemovitosti

Velké dluhy můžete vyřešit prodejem nemovitosti

Jedním ze základních řešení, jak se dostat z dluhů, je tedy prodej majetku. Pokud pak dluhy dosahují statisíců, či dokonce miliónů, lze dluhy vyřešit i prodejem nemovitosti, například bytu, domu či pozemku. Jak prodat nemovitost nejvýhodněji?

Pokud vás netlačí čas a máte know-how, řešením může být i samoprodej (zjistěte tipy na prodej nemovitosti). V tomto případě byste však měli nechat alespoň přesný odhad nemovitosti na profesionálech. O tom, že přesný odhad nemovitosti je důležitý, jsme ostatně již psali. Pokud pak nemáte čas ani potřebné zkušenosti na prodej nemovitosti, je nejlepší to nechat na realitní kanceláři, která navíc dokáže profesionální inzercí, prezentací nemovitosti i home stagingem ještě navýšit prodejní cenu. My v RE/MAX Delux například běžně navyšujeme prodejní cenu až o 17 %.

Co ale dělat v případě, kdy již včera bylo pozdě? V takových případech může přijít vhod okamžitý výkup nemovitosti. Také o výhodách a nevýhodách okamžitého výkupu jsme již psali. Tato možnost se vyplatí při hrozbě exekuce, a dvojnásob před dražbou nemovitosti. Dražba totiž obvykle začíná na 2/3 ceny nemovitosti a získanou částku dále sníží vysoké dražební poplatky. S okamžitým výkupem u nás naproti tomu dostanete do pár dní za nemovitosti až 80 % z její tržní ceny.

Je tu však i další úskalí. Často se stane, že je nemovitost jediná vaše střecha nad hlavou, o kterou nechcete přijít. Tehdy existuje i další služba, zpětný leasing nemovitosti. S jeho pomocí splatíte prodejem nemovitosti dluhy, ale zůstanete v ní bydlet za předem dohodnutý nájem. Nemovitost pak můžete v určitém časovém období (například do 5 let) odkoupit zpět za předem dohodnutou cenu.

Dluhy rozhodně nikdy nepodceňujte

Dluhy tedy mohou být problém a jejich nevhodné řešení je přímou cestou k tragédii. Snažte se jim proto vyhýbat, popřípadě si je alespoň nenechte přerůst přes hlavu. Pokud vám ale přes hlavu přecijen přerostou, ihned situaci řešte. Už dávno to není ostuda. V podobné situaci je dnes každý desátý Čech.

Stále nevíte, jak se dostat z dluhů, nebo byste měli zájem o služby jako Okamžitý výkup nemovitosti či Zpětný leasing? Obraťte se na odborníky, kontaktujte nás!

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.