Okrasné trávy

Většina lidí si pod pojmem tráva představí zelený pažit, který se musí pravidelně sekat. V horším případě pak plevel, který když se objeví v záhonech, je třeba ho bez milosti zlikvidovat. V současné době se ale často setkáváme  s pojmem okrasné trávy. Pojďme tedy opustit představu zastřiženého trávníku či vlezlého plevelu a podívejme se na ty druhy trav, které vaši zahradu krásně ozdobí takřka po celý rok. Okrasné trávy nejsou rozhodně nudnými rostlinami. Nabízejí nevídané možnosti tvarů, barev a struktur. Jejich výhodou je, že se mění podle ročních období a jsou nenáročné na podmínky. Daří se jim v suchu, mokru, nevadí jim hodně slunce a ani málo. Kromě toho se snesou s většinou jiných rostlin. To vše dělá okrasných trav moderní a oblíbenou rostlinu.

okrasné trávy

Kde se však okrasné trávy vzaly? Proč jsou právě nyní u nás tak oblíbené? „Myslím si, že náš životní styl a vkus se mění. Necháváme se inspirovat v zahraničí, kde okrasné trávy mají v zahradě velmi důležité postavení. Chceme, aby naše zahrady byly bližší přírodě a nebyly moc vyumělkované. Záhony s trvalkami a okrasnými trávami nemusí být jen podél zdi a plotu, ale mohou být i uprostřed zahrady,“ říká Jana Stupárková ze zahradnictví Aronie. Podle ní jsou výhody těchto travin jednoznačné. Starost o ně je minimální. Jedinou výjimkou jsou případy, pokud byste si pořídili invazivní okrasnou trávu. Vzhled okrasných travin v zahradě je důležitý pro svou strukturu, dodá jí pohyb a lehkost. A v neposlední řadě – na podzim se některé z nich barví do úžasných podzimních barev. Díky tomu si můžete barevnou zahradu užívat i v době, kdy už je vše odkvetlé.

 

Do každé zahrady

Máte velkou či malou zahradu? Nic nevadí. Okrasné trávy se hodí do každého typu. „Jejich druhová pestrost je velmi obsáhlá a opravdu je, z čeho vybírat. Dají se použít i jako podsadba pod okrasné stromy a keře, jako jsou břízy, dříny a svídy. Úžasné jsou i záhony jen s okrasnými trávami a vysadit je blízko jezírek a stále modernějších biobazénů je také dobrá volba,“ vysvětluje Jana Stupárková. Okrasné trávy jsou spásným řešením i pro ty, kdo chtějí mít krásnou zahradu, ale nemají příliš času na její údržbu a péči o ni. „Pokud má majitel zahrady málo času na její údržbu, je možné si vytvořit zajímavou a velmi atraktivní zahradu pouze z okrasných travin,“ upozorňuje Jana Stupárková. Nejvhodnější doba na výsev okrasných trav je na jaře. Chce to ale velkou trpělivost. Zkušená zahradnice proto spíše doporučuje koupit si sazenice nebo získání odkopu. Tak dosáhnete kvetoucích travin mnohem rychleji než v případě výsevu.

 

Minimální starost

Jak jsme již uvedli, okrasné trávy potřebují minimální péči. To potvrzuje i Jana Stupárková. „Pokud okrasné trávě dáte to, co potřebuje, což je propustná půda a vhodná zálivka, tak starost o ně je minimální. Před zimou je dobré je na dvou místech svázat, ať se do středu nedostane sníh a vlhkost a nezačnou vymrzat. Na jaře před jejich rašením je důležité ji těsně nad zemí ostříhat. Pokud to neuděláte, tak tráva bude vypadat nevzhledně a nebude se zmlazovat,“ přidává své zkušenosti Jana Stupárková.

starost o okrasné trávy na zahradě

Vhodné druhy

Ačkoliv jsou okrasné trávy velmi přizpůsobivé, přesto jsou druhy, kterým se v našich podmínkách bude dařit lépe a jiným zase hůře. Mezi okrasné trávy, které se nejvíce osvědčily, patří ozdobnice čínské, které vytvářejí husté trsy a jejich květenství je velmi dekorativní. Dobře mrazuvzdorné jsou ostřice, proso prutnaté, třtina ostrokvětá i chloupkatá, bezkolenec, metlice trsnatá a imperáta. Nádherné dochany jsou na mráz trochu choulostivější, ale pokud ji před zimou svážete, měla by naše zimy v pořádku překonat. „Choulostivé jsou pampové trávy, které často zimu v zahradě nepřežijí a je lepší je pěstovat ve velkých nádobách a na zimu jim umožnit přezimování ve sklepě nebo ve studené tmavé garáži,“ upozorňuje Jana Stupárková. Ani okrasné trávy v zimě nekvetou, přesto mohou být vítanou ozdobou vaší zahrady i v tomto období. „Pokud bude trs okrasné trávy již dostatečně silný, tak svázané snopy jsou samy o sobě dekorativní, ale lze je ještě dozdobit jednobarevnou jutovou stuhou,“ přidává svůj tip zahradnice.

vhodné druhy trava

 

K dalším rostlinám

Přestože je možné v ytvořit zahradu pouze z okrasných trav, častější je jejich kombinace s dalšími rostlinami. V zahradě si můžete vytvořit zákoutí pouze z okrasných travin nebo je můžete pěstovat společně s ostatními rostlinami ve vaší zahradě. Pokud se rozhodnete pro tento způsob, pamatujte na to, že příprava je velmi důležitá. Základem je dodržet stejné podmínky pro pěstování. To znamená, že nemůžete pěstovat společně travinu, která upřednostňuje vlhčí prostředí, a rostlinu, která má ráda sušší prostředí plné slunce.

„Při kombinaci s jinými rostlinami musíme vybírat také ty, které nejsou invazivní, aby si navzájem nekonkurovaly. Nejkrásnější kombinace jsou s trvalkami. Je dobré si dát pozor na jejich koncovou výšku a nízké vysadit vždy dopředu,“ říká Jana Stupárková a dodává „zajímavé kombinace jsou s třapatkami, rudbékiemi, hvězdnicemi, sporýšem klasnatým, řebříčky, sadcem, agastache, šalvějí hajní a i kakosty. Růže jsou také dobrým a půvabným společníkem. Například ozdobnice čínská Gracillimus, Morning Light, ale i dochany a třtiny chloupkaté jsou k růžím vhodné.“

nemovitosti a okrasné trávy

Na balkon

Líbí se vám okrasné trávy, ale nemáte zahradu? Nezoufejte. Vybírejte takové druhy, kterým se bude dobře dařit v květináči a dalších podobných nádobách. „Pro pěstování v nádobách se používají hlavně okrasné trávy, které rostou obloukovitě dolů, jako jsou ostřice, hakonechloa, dochany, ale i ozdobnice. Již zmíněná pampová tráva je vhodnější pro pěstování ve velké nádobě. Některé okrasné trávy lze pěstovat i v balkonovém truhlíku, a to např. ostřice, a kombinovat ji můžeme s trvalkami i letničkami,“ vysvětluje Jana Stupárková.

 

Druhy okrasných trav:

Okrasné trávy jsou různého vzrůstu. Je vhodné je tedy na zahradu umístit i podle jejich velikosti. 

Trávy nižšího vzrůstu

se budou dobře vyjímat na okrajích záhonů nebo cestiček, případně mezi dalšími nízkými rostlinami.

Kostřava

Tyto trávy se na zemi vyskytují už mnoho milionů let. Na světě existuje přes 300 druhů těchto trav, z toho u nás se jich vyskytuje asi dvacet. Liší se především barvou úzkých listů. Dobře se jim bude dařit na suchých a slunných místech. Často zdobí skalky. Kvetou v půlce jara. Nejznámější druhy jsou kostřava sivá, známá taktéž pod pojmem modrá tráva, kostřava ovčí a kostřava šedá. Uměle vypěstovaný kultivar zaujme intenzivní modrou barvou.

Ostřice

Nejrozšířenější okrasnou travinou jsou ostřice. Jedná se o velmi odolnou rostlinu, které se daří i v neúrodném prostředí. Z tohoto důvodu nepotřebuje téměř žádnou péči. Vybírat můžete z mnoha druhů a barev. Některé druhy jsou zbarvené do hněda, jiné do červena. Existují i čistě zelené druhy, ty ale patří k vyšším travinám.

Střední druhy trav

Střední trávy jsou takové, které rostou maximálně do metrové výšky. Dobře se budou vyjímat v kombinaci s menšími druhy, případně samostatně.

Lalang

Lalang původem pochází z Japonska, proto se mu někdy říká také japonská tráva. Známé jsou tyto trávy také pod svým latinským názvem Imperata. Dařit se jí bude nejlépe ve vlhkém prostředí v propustné půdě. Vysadit ji můžete v kombinaci s trvalkami, případně samostatně. Dařit se jí bude i v nádobě. Velmi oblíbený je kultivar Red Baron, kterému se říká japonská tráva. Její vrcholky listů se barví do červena.

Metlice

Dalším nenáročným druhem je metlice, která obývá celou severní polokouli. Nevadí jí kyselé ani vlhčí půdy. U nás nejznámějším druhem je metlice trsnatá, která koncem jara ozdobí svá stébla žlutými klasy. Je mrazuvzdorná a při mírné zimě vydrží její listy zelené až do jara.

Dochan

Vousatec neboli dochan patří mezi oblíbenou ozdobu zahrady. Koncem léta se objeví načervenalá nebo světle hnědá květenství. Přečká i lehké mrazy. 

Vysoké trávy

Atraktivní jsou také trávy přerůstající jeden metr a mnohé z druhů dorůstají i do mnohem vyšší výšky. Tyto druhy se budou vyjímat hlavně na otevřeném prostranství.

Ozdobnice

Mezi nejpopulárnější druhy u nás patří ozdobnice. Pod tímto názvem najdete 10 druhů okrasných travin, u nás je nejznámější ozdobnice čínská, lidově nazývaná čínský rákos. Nejlépe se jí daří na slunečném místě ve vlhčím prostředí. Dalším druhem je ozdobnice velká, která dorůstá výšky až tří metrů. Vzhledem k této velikosti se ale tento druh hodí spíše do velkých zahrad. Ozdobnice je k dostání také v mnoha kultivarech, například s podélně pruhovanými listy nebo s příčně žlutě pruhovanými listy.

Pampová tráva

Tento druh je známý díky svému peříčkovému květenství. Pochází z Jižní Ameriky, kde může dorůst do výšky až pěti metrů. V našich podmínkách však doroste do skromnější výšky. Potřebuje teplo, slunce a písčitou propustnou půdu. Není ale mrazuvzdorná, proto je dobré na zimu trs zakrýt.

Proso prutnaté

Díky svému vzpřímenému a štíhlému vzrůstu se tato rostlina často využívá také jako součást živých plotů. Dobře se hodí i do květináče na terasu či balkon. Odrůda Nortwind kvete na podzim a zůstává dekorativní po celou zimu.

K okrasnému jezírku

Máte na zahradě okrasné jezírko? Přirozený vzhled získá, pokud kolem něj bude pěstovat rostliny. I k zahradnímu jezírku se hodí některé druhy okrasných travin.

Chrastice rákosovitá

Této travině se daří v jakékoliv půdě. Dorůstá výšky až 80 centimetrů, velmi dobře se rozrůstá a je naprosto mrazuvzdorná. Rostlina vyžaduje vlhkou až mokrou půdu, slunce a teplo, daří se jí ale i v polostínu a stínu.

Rákos

Mezi okrasné trávy patří také rákos. Jedná se o mohutnou trávu, která roste velmi rychle a často tvoří mohutné porosty. Dosahuje výšky až tří metrů, vzácněji však může dosáhnout i výšky vyšší. Rostlina je velmi přizpůsobivá, neboť roste téměř všude na světě.

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.