Převzetí hypotéky?

Aktuální vysoké úrokové sazby na nově poskytovaných úvěrech vrátili do hry téměř již zapomenutý produkt, kterým je převzetí hypotečního úvěru. S touto situací se můžete setkat například při prodeji nemovitosti, kdy je prodávaná nemovitost zatížena hypotékou a dlužníkem na tomto úvěru je prodávající. Pokud je úroková sazba výrazně nižší než aktuálně nabízené sazby a do konce fixace původní hypotéky prodávajícího zbývá zajímavá doba (např. rok a více), pak pro kupujícího může být varianta převzetí hypotéky po prodávajícím velmi zajímavým řešením, jak se vyhnout vysokým splátkám při aktuálních úrokových sazbách.

Převzetí hypotéky má však jedno zásadní omezení, stávající hypotéku, tedy přesně řečeno zůstatek její jistiny musí nový klient (náš kupující) převzít za zcela totožných podmínek jaké hypotéka má. Není tedy možné hypoteční úvěr pro kupujícího, jakkoliv upravovat – zejména navyšovat objem nebo prodlužovat splatnost, případě upravovat délku fixace nebo jakékoli jiné parametry.

Současně je nutné upozornit na skutečnost, že banka bude u nového klienta zkoumat jeho úvěruschopnost (bonitu) zcela standardním způsobem jako by se jednalo o nový úvěr. Jednoduše řečeno, klient musí splnit aktuální úvěrové parametry DSTI, DTI, LTV, a také bonitně splnit nároky za aktuálních úrokových sazeb.

Omezením je také skutečnost, že aktuálně převzetí poskytuje pouze Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta Money Bank a Oberbank.

27.9.2022

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.