Jaký je rozdíl mezi družstevním bytem a bytem v osobním vlastnictví?

Kupujete nebo prodáváte byt a nevíte, jaký je rozdíl mezi družstevním bytem a bytem v osobním vlastnictví? Čtěte. V článku se také dozvíte, jaké má výhody a nevýhody družstevní byt nebo byt v osobním vlastnictví.

Co se v článku dočtete?

družstevní byt nebo byt v osobním vlastnictví?

Co je to byt v osobním vlastnictví?

Pokud vlastníte byt v osobním vlastnictví, znamená to, že s bytem můžete nakládat podle svého uvážení – rekonstruovat ho (pozor co dovolují stanovy SVJ), pronajímat, přestavovat nebo i prodat. Toto vlastnictví pak eviduje katastr nemovitostí a můžete ho prokázat také listem vlastnictví.

Vlastnictví samozřejmě nezanikne ani vaší smrtí. Byt zdědí příbuzní – zůstane jednoduše v rodině.

Co je to družstevní byt?

Největší rozdíl oproti bytu v osobním vlastnictví je ten, že družstevní byt nevlastníte. Při koupi družstevního bytu totiž kupujete pouze podíl v družstvu, do kterého touto koupí vstupujete. Tento podíl má však hodnotu daného bytu. Co to znamená?

S koupí družstevního bytu tedy nezískáte práva vlastníka, ale pouze práva nájemníka. Vlastníkem stále zůstává družstvo, které má k němu vlastnická práva.

S družstevním bytem proto nemůžete libovolně nakládat. Veškerou rekonstrukci nebo stavební změny si musíte nechat schválit družstvem (dle stanov družstva), a i další užívání může být ovlivněno jeho stanovami. Některá družstva tak třeba zakazují pronájem družstevního bytu dalším osobám, ale často se stanovy týkají i toho, kdo si může daný podíl koupit. Stává se, že koupi družstevního bytu družstvo zakazuje cizincům anebo právnickým osobám.

Jaké jsou výhody a nevýhody bytu v osobním vlastnictví?

Tento druh vlastnictví má oproti družstevnímu bytu samozřejmě své výhody a nevýhody. Jaké jsou?

Výhody bytu v osobním vlastnictví:

  • Neomezené nakládání s bytem – Protože jste vlastníkem bytu, můžete ho bez fakticky omezení přestavovat, rekonstruovat (s ohledem na stavební předpisy a stanovy SVJ apod.), pronajímat nebo prodat (pokud není zástavou - respektive většinou se vyplatí při převodu).
  • Vyšší cena – Byty v osobním vlastnictví prodáte přibližně o 5-10 % dráž než stejné družstevní byty (ale také koupíte).
  • Nákup můžete financovat hypotékou – Byt v osobním vlastnictví můžete použít jako zástavu, a proto jeho nákup můžete jednoduše financovat hypotékou.

Nevýhody bytu v osobním vlastnictví:

  • Pomalá změna vlastníka – Na rozdíl od družstevního bytu musíte změnu vlastníka nechat zapsat do katastru nemovitostí, který na to má 21 dnů zákonnou lhůtu + 30 dní administrativní lhůtu (ale většinou je přepsáno 21. den).

Výhody a nevýhody družstevního bytu

Jaké jsou výhody a nevýhody družstevního bytu?

Stejně jako byt v osobním vlastnictví má i tento druh vlastnictví své výhody a nevýhody. Jaké jsou?

Výhody družstevního bydlení:

  • Bez starostí s údržbou – Družstvo se za vás postará o běžnou údržbu. Opraví vám rozvody vody, elektřinu, okna nebo topení.
  • Nižší pořizovací cena – Družstevní byty jsou zpravidla o něco levnější než srovnatelné byty v osobním vlastnictví. Je to proto, že u družstevního bytu máte omezenou možnost užívaní a nemůžete ho financovat hypotékou (pouze zástavou na jiné nemovitosti anebo drahým předhypotečním úvěrem).
  • Rychlá změna vlastníka – Převod družstevního podílu na nového majitele je velmi rychlý. O novém majiteli stačí fakticky informovat pouze předsednictvo družstva. Družstevní byt může být tedy klidně již do druhého dne od podepsání smlouvy přepsán na vaše jméno.

Nevýhody družstevního bydlení:

  • Omezené užívaní bytu – Byt nevlastníte, proto k němu máte jen nájemnická práva. Ta jsou navíc omezená také stanovami družstva. Často tedy máte například zakázáno pronajímat družstevní byt někomu dalšímu.
  • Nelze financovat hypotékou – Protože družstevní byt nevlastníte, obvykle ho nemůžete použít ani jako zástavu. Nelze ho proto jednoduše financovat klasickou hypotékou. Pokud ale budete moci družstevní byt za jeden rok od jeho koupě převést do osobního vlastnictví, u některých bank vám na něj dají předhypoteční úvěr.
  • Můžete o něj přijít – Při porušení stanov družstva vám hrozí, že vám družstvo vypoví nájemní smlouvu. Proti tomu se můžete bránit před soudem. Jestli ale i ten výpověď potvrdí, o družstevní byt přijdete. Za to máte nárok na vypořádací podíl. Ten ale často neodpovídá reálné tržní ceně bytu.

Jaký je rozdíl mezi prodejem družstevního bytu a bytu v osobním vlastnictví?

Ve zkratce lze tedy říci, že družstevní byt prodáte levněji než srovnatelný byt v osobním vlastnictví. Dále u družstevního bytu rychleji změníte vlastníka.

Když pak budete prodávat družstevní byt s pomocí realitní kanceláře, postup prodeje bude velmi podobný jako u bytu v OV. Více jsme o tom psali ve článku Jak prodat družstevní byt nebo v Kompletním průvodci prodejem bytů nebo domů.

Může vám exekutor zabavit družstevní byt?

Ještě donedávna tomu tak nebylo. Nyní ale již může exekutor družstevní podíl zabavit a vydražit. Dražba může však nastat i tehdy, když družstvo z nějakého důvodu zbankrotuje.

Exekuci je ale nejlepší předejít a podíl před započetím exekuce prodat. O tom, proč je dražba i exekuce tím nejhorším způsobem splácení dluhů a jak je splácet, jsme již psali ve článcích Výhody a nevýhody dražby, Jak se zbavit exekuce  a Pomoc při řešení dluhů.

Kdy koupit družstevní byt?

Vyplatí se pořídit si družstevní byt nebo byt v osobním vlastnictví?

Odpověď je zřejmá, pokud chcete financovat nákup bytu hypotékou, chcete byt pronajímat nebo ho přestavět k obrazu svému, shánějte rozhodně byt do osobního vlastnictví. Pokud ale chcete byt pro sebe, máte vlastní peníze, nechcete řešit jeho údržbu a nebude vám vadit, že nad ním nemáte plnou moc, družstevní byt je nejspíš tím pravým pro vás.

Chcete vědět více o rozdílu mezi družstevním bytem a bytem v osobním vlastnictví nebo máte o takový byt zájem? Ozvěte se nám.

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.