Vývoj cen nemovitostí v EU

Jsou ceny nemovitostí v ČR nadhodnocené, žijeme v cenové bublině, propadnou se ceny nemovitostí? To jsou otázky, které se v poslední době objevují velmi často a rovněž i spektrum odpovědí na tyto otázky je hodně bohaté.

Stoprocentní odpověď vám však nikdo nedá, a tak nezbývá než se podívat na dostupná data. Statistiky EUROSTATU už poměrně dlouhou dobu sledují růst cen rezidenční nemovitostí. Data jsou shromažďována za celou sedmadvacítku již od roku 2000, bohužel až do roku 2010 se většinou jednalo o kvalifikované odhady cen nemovitostí a některá data přirozeně chybí. Standardizovaná data, s vypovídací hodnotou lze sledovat od roku 2011 s výjimkou Řecka, kde jsou data stále odhadována.

Data sledují meziroční růst cen rezidenčních nemovitostí, očištěný o inflaci – jde o tzv. Deflovaný HPI (House Price Index).

První tabulka ukazuje meziroční změny cen v procentech, tedy jednotlivé nárůsty či poklesy cen oproti hodnotám za předchozí rok. Země jsou seřazeny od nejvyššího meziročního růstu za rok 2021. Česká republika je tedy zemí kde v roce 2021 rostly ceny rezidenčních nemovitostí nejvíce oproti předchozímu roku. Na opačném konci unijní sedmadvacítky jsou některé státy z jihu Evropy.

Druhá tabulka interpretuje stejná data pohledem meziročního indexu, kdy jako výchozí hodnota 100 byl zvolen rok 2011. Řazení zemí je opět provedeno podle nejvyšší hodnoty za rok 2021. Česká republika je v jedenáctiletém horizontu sledování cen na čtvrtém místě, před námi jsou Maďaři, Estonci a Lucemburčané. Na opačném konci pořadí se opět objevují některé jižní státy.

Ceny nemovitostí stejně jako ekonomika procházejí cykly a nelze se tedy spoléhat na nekonečný růst. Pokud bychom si do tabulek doplnili i méně přesná data z předchozí dekády, bude zřejmé, že pokles cen se již dostavil v každé unijní zemi. Absolutní hodnoty poklesů, ale vždy překonaly hodnoty následných růstů. Závěr je tedy poměrně jednoznačný, reálná hodnota nemovitostí v dlouhodobém horizontu po zohlednění inflace je vždy kladná! Bohužel rok 2022 bude v některých zemích onou výjimkou, která potvrzuje pravidla.

28.11.2022

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních třech letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

Certifikovaný-makléř-2_rgb realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX aukce Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.